Selvitystulos: Vammaisille liikkujille paras lattiamateriaali on aluejoustava puulattia

Vuonna 2012 tehdyssä selvityksessä liikuntasalin lattian ominaisuuksia tarkasteltiin jouston, kitkan, heijastuksen ja kiillon sekä kemiallisen kestävyyden näkökulmasta. Lattiakyselyyn osallistui kaksi lajia, maalipallo ja pyörätuolirugby, sillä ajatuksella, että lattian materiaalilla on niissä suurin merkitys. Pyörätuolirugbyyn soveltuva lattia on hyvä myös muissa pyörätuolilajeissa.

- Pienin lajikohtaisin poikkeuksin voidaan sanoa, että kovapintainen aluejoustava lattia on paras kaikkiin lajeihin. Myös liittojoustava lattia tai yhdistelmäjoustava lattia voi soveltua vammaisurheilijoille edellyttäen, että päällimmäinen pintamateriaali ei ole liian pehmeä, kertoo lattiaselvityksen tehnyt VAU:n apuvälineneuvoja Jukka Parviainen.

Vaikka maalipalloilijat pitävät myös taraflexistä, kovapintainen aluejoustava lattia soveltuu myös maalipalloon. Pienimmän haitan periaatteella VAU suosittelee aluejoustavaa puulattiaa kaikille ryhmille, koska kaikki muut materiaalit ovat jollekin ryhmälle hankalia. Pehmeä muovimatto voi jopa estää pyörätuolilla liikkuvien vammaisurheilijoiden harrastamisen ja kilpailemisen.

- Pyörät voivat upota pistejoustavaan pehmeään muovimattoon ja sellaisella on raskas kelata. Tuloksena voi olla olkapään alueen rasitusvammoja, tietää Parviainen.

Vammaisurheilun olosuhteissa on tutkittavaa, sillä VAU:n tekemän lattiaselvityksen yhteydessä paljastui, että lattiamateriaaleja ja niiden toimivuutta ei ole myöskään muualla maailmassa tutkittu vammaisurheilun näkökulmasta. Vammaisurheilulajeihin soveltuvat lattiamateriaalit on vain yksi esimerkki monista tutkimustarpeista. Tutkimustietoa tarvitaan, jotta rakennuttavat voivat tehdä tietoon perustuvia hankintapäätöksiä vammaisurheilulajien tarpeista ja vammaisurheilussa käytettävistä välineistä.

Vammaisurheilun lattiaselvitys on osa OKM:n rahoittamaa sektoritutkimusta 2011-2012.