Äidille ja pojalle parikilpailun kultaa elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa Newcastlessa

Joni Saarinen

Sisarukset ovat kautta urheilun historian olleet voittamassa arvokilpailumitaleja yhdessä monessa eri lajissa, mutta harvinaisempi on tilanne, jossa äiti ja poika voittavat kultaa samasta kilpailusta. Näin kuitenkin kävi Englannin Newcastlessa käytävissä elinsiirron saaneiden maailmanmestaruuskilpailuissa, kun vantaalaiset Ulla ja Joni Saarinen voittivat keilailun sekaparikilpailun MM-kultaa.

Sekä äidille että pojalle on tehty munuaisensiirto. Joni Saarisella oli plakkarissa Newcaslen kisoista jo 30–39-vuotiaiden sarjan henkilökohtaisen kilpailun kulta maanantailta. Ulla Saarinen puolestaan oli voittanut keilailun henkilökohtaisen kisan pronssia 60–69-vuotiaiden sarjassa.

Suomalaiset ottivat keilailun sekaparikilpailussa kaksoisvoiton. Hopealle heittivät joensuulainen Tarja Savolainen ja nurmijärveläinen Petri Rapeli. Kisassa oli mukana peräti 48 paria, ja kaksi suomalaisparia nappasi kisan kärkisijat.

Rapeli sai tiistaina kaksi mitalia, sillä hän oli voittamassa myös miesten 30–49-vuotiaiden parikilpailun pronssia yhdessä lahtelaisen Tero Suomisen kanssa. Maanantaina Rapeli oli voittanut pronssia 40–49-vuotiaiden sarjan henkilökohtaisessa kilpailussa.

Uinnissa helsinkiläinen Veijo Uotinen kauhoi pronssia 70–79-vuotiaiden sarjan 50 metrin selkäuinnissa. Ensimmäistä kertaa Suomesta on mukana myös urheilija elinluovuttajien sarjassa. Tyttärelleen Jadelle munuaisen luovuttanut tervajokelainen Kari Kangasniemi voitti kultaa 50 metrin vapaauinnissa hulppealla ajalla 28,29. Hopeaa voittanut isäntämaan Phil Penhaligan jäi lähes kymmenen sekunnin päähän (37,75). Myös Kangasniemen 9-vuotias Jade-tytär osallistuu Newcastlen kisoihin.

Suomella on kolmen kilpailupäivän jälkeen kasassa yhdeksän mitalia (kolme kultaa, kaksi hopeaa, neljä pronssia). MM-kilpailut jatkuvat Newcastlessa perjantaihin saakka.

Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut ovat monilajikilpailut. Suomesta kisoissa on 36 urheilijan joukkue. Suomalaisurheilijoita osallistuu petankkiin, lentopalloon, maantiejuoksuun, dartsiin, yleisurheiluun, uintiin, keilailuun, pöytätennikseen, jalkapalloon, sulkapalloon ja golfiin.

MM-kilpailuihin voivat osallistua elinsiirron saaneet henkilöt (munuainen, maksa, sydän, keuhko, luuydin, haima ja/tai haiman saarekesolut sekä suolisto) ja elävät elinluovuttajat (munuainen, maksa ja luuydin).

Keskiviikkona suomalaisurheilijoita on Newcastlen kisoissa mukana golfissa, uinnissa ja dartsissa.

ELINSIIRRON SAANEIDEN MM-KILPAILUT, NEWCASTLE-GATESHEAD, ISO-BRITANNIA 17.–24.8.2019, 3. KILPAILUPÄIVÄN TULOKSIA