Parapöytätenniksen Para Finland Open kokoaa Pajulahteen 180 pelaajaa ympäri maailmaa

Martti Autio, Eve Autio, Aino Tapola ja Anna Pasanen

Pöytätennisliitto ja Liikuntakeskus Pajulahti järjestävät 11.–13. lokakuuta ensimmäistä kertaa kansainvälisen Para Finland Open -parapöytätennisturnauksen. Turnaus on samalla keväällä edesmenneen pöytätennissuuruuden Matti Launosen muistoturnaus.

Turnauksella on ollut hyvin imua heti ensimmäisenä järjestämisvuotenaan. Paikkoja turnaukseen oli 180 ja kaikki tulivat täytetyksi. Tokion paralympialaiset odottavat vuoden päässä ja Pajulahden turnauksesta saa arvokkaita pisteitä rankingiin.

– Pelaajia tulee 32 maasta. Siellä on mm. Filippiinit, Jordania, Japani, Taiwan ja USA. Osa pelaajista jää Eurooppaan kiertämään kisoja, mutta Aasiasta tänne lentää kätevästi vain tätä turnaustakin varten, kertoo kilpailujohtaja Eve Autio.

Suomesta mukana on yhdeksän pelaajaa: Esa Miettinen, Aaro Mäkelä, Timo Natunen, Aino Tapola, Anna Pasanen, Markku Manner, Pekka Räsänen, Rita Lahtinen ja Timo Averjanov.

Kokenut Miettinen on ollut 2010-luvun ainoa suomalainen paralympiapelaaja pöytätenniksessä, ja hän tavoittelee tosissaan paikkaa myös vuoden 2020 kisoihin Tokioon. Paralympiapaikka on kävelevien pelaajien 9-luokassa pelaavalle kuopiolaiselle täysin saavutettavissa, mutta vaatii hyviä onnistumisia tulevissa rankingkisoissa.

Pyörätuoliluokassa 1 pelaavat Aino Tapola ja Anna Pasanen harjoittelevat erittäin ahkerasti Ruskeasuon liikuntakeskuksessa Helsingissä. Jos luokka 1 olisi omana luokkanaan mukana Tokion paralympialaisissa, voisi kaksikon paralympianäkymiä pitää lupaavina, mutta luokka on yhdistetty 2-luokan kanssa ja paralympiapaikkoja on jaossa vain 11.

Valmentaja Martti Autio pitää kuitenkin lähes vääjäämättömänä, että paljon lajiin panostavat ja nopeasti edistyvät Tapola ja Pasanen tulevat nousemaan lajissa huipulle ja Pariisin paralympialaiset 2024 saattaa olla paikka lunastaa palkkio kovasta työstä.

– Ainon ja Annan kunniaksi on sanottava, että he jaksavat todella hyvin hioa lyöntejään keskittymisen horjumatta. He ovat esimerkiksi tämän vuoden aikana tahkonneet arviolta 100–120 000 syöttösuoritusta. Syötön merkitys erityisesti parapöytätenniksen pyörätuoliluokissa on valtava, Martti Autio toteaa.

Eve Autio mainitsee sivuhuomiona, että Pajulahden Para Finland Openissa on muihin kansainvälisiin kisoihin verrattuna poikkeuksellisen paljon pyörätuolipelaajia (77) ja naispelaajia (62). Saattaa olla, että Tapolan ja Pasasen kansainvälisissä turnauksissa tekemällä sissimarkkinoinnilla on ollut osuutensa asiaan.

Suomella on Pajulahden turnauksessa myös kolmas 1-luokan pelaaja, siilinjärveläinen Timo Natunen. Pöytätennis soveltuukin erinomaisesti tetrapleegikoille, joiden käsien toimintakyky on kohtuullinen.

Pöytätennistä kansallisella tasolla voi pitää myös hyvin inklusiivisena lajina. Pyörätuolista pelaavat Tapola, Pasanen ja Natunen voivat osallistua kotimaan kilpailuihin ja saada siellä vastaansa vaikkapa kävelevän ikämiessarjalaisen. Vastustajat valikoituvat ratingin, ei toimintakyvyn mukaan.

Suomalaisen parapöytätenniksen nuori lupaus, vastikään 15 vuotta täyttänyt Aaro Mäkelä oli viime vuonna Suomen eniten ratingiaan kasvattanut pelaaja, kaikki pelaajat mukaan luettuna. Mäkelän rating nousi yli 500 pistettä. Espoolaisnuorukainen pelaa parapöytätennistä kävelevien pelaajien luokassa 6.

Pajulahden Para Finland Openista suunnitellaan jokavuotista tapahtumaa. Ensimmäisenä vuonna turnaus pelataan Pajulahden päätalon palloilusalissa, jonne saadaan mahtumaan 12 pelipöytää. Pelitilan koko rajoittaa osallistuvien kilpailijoiden määrän 180:een. Jos turnausta halutaan jatkossa laajentaa – Sloveniassa pelattiin aiemmin tänä vuonna lähes 500 pelaajan turnaus – täytyisi turnaus siirtää Pajulahti-halliin.

Para Finland Openissa pelataan kaksinpelit ja joukkuekilpailut kaikissa luokissa (1–11). Ainoastaan luokat 1 ja 2 on yhdistetty. Kaksinpelit alkavat perjantaina 11.10. ja pelataan loppuun lauantaina 12.10. Joukkuekilpailut alkavat lauantaina ja pelataan loppuun sunnuntaina 13.10.

Ennen Pajulahden Para Finland Openia pelataan parapöytätenniksen EM-kilpailut Ruotsin Helsingborgissa 16.–21.9. ja sitä ennen lajin SM-kilpailut Helsingin Ruskeasuolla sunnuntaina 8.9. Sekä SM-kilpailuihin että Para Finland Openiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Para Finland Openin vapaaehtoishakuhttp://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=18257