Tapola ja Pasanen näyttivät Pajulahdessa mitä tuleman pitää 2020-luvulla parapöytätenniksessä

Aino Tapola

Pöytätenniksen kansainvälinen Para Finland Open -turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa 11.–13. lokakuuta 2019 Lahden Liikuntakeskus Pajulahdessa. Turnaus oli samalla keväällä edesmenneen parapöytätennissuuruuden Matti Launosen muistoturnaus. Suomesta turnaukseen osallistui kahdeksan pelaajaa: Aino TapolaAnna PasanenRita LahtinenTimo NatunenPekka RäsänenMarkku MannerAaro Mäkelä ja Esa Miettinen.

Tapola voitti luokkien 1–2 kaksinpelissä hopeaa ja Pasanen oli samassa luokassa pronssilla. Joukkuekilpailussa Tapola ja Pasanen olivat kolmansia. Erinomaisista suorituksista huolimatta kaksikko ei saanut Pajulahdesta mukaansa rankingpisteitä. Tämä tosin johtuu enemmänkin parapöytätenniksen erikoisesta rankingsysteemistä kuin kaksikon esityksistä. Tapolan ja Pasasen edustamasta 1-luokasta on vain muutama pelaaja rankinglistalla, vaikka turnauksia kiertää selvästi isompi määrä pelaajia.

– En ole vielä edes rankinglistoilla. Meillä tarvitaan kaksi voittoa pelaajista, jotka ovat jo rankinglistoilla, että pääsee itse sinne. Minulla on yksi vasta. Jos kaksinpelin viimeisessä pelissä olisin voittanut venäläisvastustajan, niin sitten olisin päässyt listoille, Tapola sanoi.

Anna Pasanen

Tapola oli Pajulahden turnauksen kaksinpelin paras 1-luokan pelaaja. Voiton vienyt venäläinen, paralympialaisissakin esiintynyt Nadejda Pushpasheva on 2-luokan pelaaja, eli hänen toimintakykynsä on jonkin verran 1-luokan pelaajia parempi. Tapola ja Pasanen pystyivät voittamaan Pajulahdessa toisen 2-luokan pelaajan, Italian Allegra Magentan.

– Meidän luokkamme on kaikista heikkokätisin luokka. Meillä eivät toimi ojentajat ja ranteet kunnolla ja pitää sitoa maila käteen kiinni. Kakkosluokassa heillä toimii jo ranteet kumpaankin suuntaan ja ojentajat. Siinä vaaditaan hieman taktiikkaa ja peliälyä, mutta kyllä heille pärjää, Anna Pasanen totesi.

Venäjän kokenutta Pushpashevaa vastaan Tapola sai huomata 1- ja 2-luokan pelaajien eron kouriintuntuvasti.

– Ei riitä samat temput, mitä ykkösluokan pelaajia vastaan. Sieltä tulee kostoa heti, jos on vähänkään paikkaa. Ei riitä puolitäydellinen, vaan pitää olla täydellinen suoritus, että saa pisteitä, Tapola totesi.

Lohdutusta suomalaiset saavat siitä, että siinä missä Pushpasheva on jo kääntynyt uransa ehtoopuolelle, Tapola ja Pasanen ovat hyvää vauhtia nousemassa lajin huipulle.

– Huipulle tähdätään ja sinne mennään, ei siinä paljon ole ihmeteltävää. Oli Pariisissa vuonna 2024 sitten ykkösluokalle oma luokkansa tai ykkös- ja kakkosluokat samassa, niin sieltä haetaan menestystä. Treeni tähtää siihen, että vaikka olisi yhdistetty luokat, niin siltikin pärjättäisiin, Tapola sanoi.

– Treenaamme viitenä aamuna viikossa, 25 tuntia viikko, ja jos on leiri, niin sitten pikkuisen enemmän vielä. Vielä on kirittävää toisiin, kun pelivuosia on niin vähän. Pitää treenata kahta kauheammin, että saisi kirittyä heitä kiinni, hän jatkoi.

Tapolan ja Pasasen menestyksen ohella kokenut paralympiakävijä Esa Miettinen ylsi luokan 9 joukkuepelissä jaetulle pronssisijalle yhdessä israelilaisparinsa Aviv Gordonin kanssa.

Para Finland Openin kaikki suomalaistulokset löytyvät TÄÄLTÄ