Ruotsi vetäytyy 2021 Special Olympics -talvimaailmankisojen järjestämisestä – esikisat ensi vuoden alussa pidetään

Ruotsi ei pysty järjestämään kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoja, jotka oli tarkoitus käydä Åressa ja Östersundissa helmikuussa 2021. Kisajärjestäjät joutuivat tekemään raskaan päätöksen kisaisännyydestä vetäytymisestä sen jälkeen, kun Ruotsin hallitus ei myöntänyt kisoille tarvittavaa rahoitusta.

– Olimme saaneet kasaan hyvin rahoitusta yksityiseltä sektorilta, mikä todistaa, että yhteiskunnastamme löytyy halua tukea kehitysvammaisten henkilöiden inkluusiota. Tarvitsimme kuitenkin rahoitusta myös maamme hallitukselta, ja koska hallitus ei ollut halukas meitä tukemaan, Ruotsi menettää nyt uskomattoman mahdollisuuden näyttää voimamme sosiaalisen inkluusion pioneerina, kisojen pääsihteeri Johan Strid sanoi.

Kisoihin odotettiin noin 2000 urheilijaa 105 maasta. Kansainvälinen Special Olympics -järjestö käynnistää välittömästi uuden kisaisännän kartoittamisen vuodelle 2021. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Special Olympics -maailmankisoille joudutaan etsimään uusi osoite näin lyhyellä varoitusajalla.

– Suomen Special Olympics -urheilijat ja heidän perheensä ovat odottaneet vuoden 2021 talvimaailmankisoja innolla. Ruotsin hallituksen päätös on todella valitettava, ruotsalaiset olivat valmistelleet kisoja jo yli vuoden ajan. Harmittaa erityisesti urheilijoiden puolesta. Itse epäilen, voiko joku maa ottaa talvikisat järjestettäväkseen tällä aikataululla, totesi Special Olympics Finlandin johtaja Riikka Juntunen.

Special Olympics -talvimaailmankisojen esikisat järjestetään varsinaisten kisojen peruuntumisesta huolimatta Åressa ja Östersundissa 28.1.–5.2.2020. Suomesta esikisoihin lähtee 15 urheilijan joukkue. Suomalaisurheilijoita kilpailee taitoluistelussa, alppihiihdossa, lumilautailussa ja salibandyssa.

Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma. Kesä- ja talvimaailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta ajankohta osuu parittomille vuosille. Seuraavat Special Olympics -kesämaailmankisat järjestetään Saksan Berliinissä 2023.

Kisaisäntien tiedote (englanniksi)