Pajulahti Gamesin tärpit päivä päivältä

Pajulahti Games -lajikuvakooste

Kymmenettä kertaa järjestettävä vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games käynnistyy Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa perjantaina 17.1. ja jatkuu sunnuntai-iltapäivään 19.1. Tähän on koottu kisatapahtuman kohokohtia kaikilta kolmelta päivältä.

Perjantai 17.1.

Ensimmäisenä päivänä urakkansa aloittavat maalipalloilijat, istumalentopalloilijat ja sokkopingiksen pelaajat.

9.00 Liikuntahalli: Naisten maalipallo, Turkki–Suomi

 • Naisten maalipallossa Suomen nuorekas joukkue pääsee tai joutuu heti kovaan testiin, kun jo aamuyhdeksältä vastaan asettuu paralympiavoittaja ja viime vuoden EM-kultamitalisti Turkki. Suomella on mukana kaksi ensikertalaista, Azra Tayebi ja Jasmin Mikkola.

10.00 Päätalon luokkahuoneet: Naisten sokkopingis, Jaana Pesari–Ahn Min-Sun

 • Sokkopingis on perinteisesti ollut eurooppalaisten valta-aluetta, mutta tänä vuonna Pajulahti Gamesissa on ensimmäistä kertaa mukana pelaajia Etelä-Koreasta. Ahn Min-Sun pääsee heti mittauttamaan taitonsa maailmanlistan kakkosena olevaa Jaana Pesaria vastaan.

14.00 Päätalon luokkahuoneet: Miesten sokkopingis, Dvylaitis Mindaugas–Teemu Ruohonen

 • Suomalaisen sokkopingiksen uranuurtajiin kuuluva Teemu Ruohonen lopettaa kansainväliset pelit Pajulahti Gamesiin. Mies on edelleen maailmanlistan yhdeksäntenä, eikä ole täysin mahdotonta, että hän poistuu takavasemmalle Pajulahti Gamesin mestarina. Perjantai-iltapäivän ottelu Liettuan Mindaugasia vastaan näyttää suuntaa urakan onnistumismahdollisuuksille.

17.00 Tennishalli: Naisten istumalentopallo, Italia–Suomi

 • Vielä vuonna 2017 Italia oli istumalentopallon naisten EM-kilpailuissa sijoilla ynnä muut, mutta sen jälkeen nousu maailman huipulle on ollut nopea: nelossija 2018 MM-kisoista ja hopea 2019 EM-kisoista. Italia on myös varmistanut paikan Tokion paralympialaisiin. Heinäkuun EM-kisoissa Italia voitti Suomen suoraan erin 3–0, mutta Pajulahdessa Suomi on usein pystynyt nappaamaan erävoittoja koviltakin vastustajilta.

19.00 Päätalon palloilusali: Miesten maalipallo, Liettua–Suomi Valkoinen

 • Miesten maalipallossa Suomi on jakautunut kahteen joukkueeseen. Valkoinen joukkue on käytännössä tämänhetkinen maajoukkuekokoonpano ja Sininen joukkue koostuu pääasiassa kokeneista konkareista, mukana on mm. kolme vuoden 2012 paralympiakultamitalistia (Petri Posio, Jarno Mattila, Toni Alenius). Muun muassa Erkki Miinalan tähdittämä Suomen Valkoinen joukkue kohtaa perjantain päätteeksi Rion paralympiavoittajan Liettuan.

Lauantai 18.1.

Lauantai on Pajulahti Gamesin vilkkain urheilupäivä. Ohjelmassa on kuusi lajia: maalipallo, sokkopingis, istumalentopallo, judo, alppihiihto ja jalkapallo.

9.30 Nikula-halli: Sovelletun judon turnaus

 • Reilut 50 judokaa hikoilee tatamilla Pajulahti Gamesin perinteisessä sovelletun judon turnauksessa lauantai-aamupäivänä luoden Nikula-halliin käsinkosketeltavan tunnelman.

10.00 Messilän rinteet: Special Olympics -alppihiihtokilpailut

 • Pajulahti Gamesin yhteyteen oli suunnitelmissa ensimmäistä kertaa järjestettävät talvilajien Special Olympics National Games -kisat, mutta lumenpuutteen vuoksi maastohiihto- ja lumikenkäilykilpailut eivät toteudu. Rinteeseen sen sijaan päästään Messilässä, jossa käydään lauantaina Special Olympics -superpujottelukisat. Mukana on suomalaislaskijoiden lisäksi myös urheilijoita Hollannista ja Israelista.

14.00 Pajulahti-halli: Erityisjalkapalloturnauksen loppuottelu

 • Pajulahti Gamesin yhteydessä järjestetään ensi kertaa erityisjalkapallon kutsuturnaus, jossa on mukana isäntäjoukkue Lahden Kuusysin lisäksi hämeenlinnalainen HJS sekä helsinkiläiset Kontu ja HJK. 7-vs-7 -pelimuodossa pelattavan turnauksen finaali on ohjelmassa alkuiltapäivästä Pajulahti-hallissa.

16.00 Tennishalli: Naisten istumalentopallo, välierä

 • Pajulahti Gamesin naisten istumalentopallossa on tänä vuonna poikkeuksellisen kova kattaus, kun paralympialaiset ovat edessä syksyllä ja Pajulahti toimii hyvänä valmistautumisena eurooppalaisille helmikuun lopun viimeiseen paralympiakarsintaturnaukseen. Lauantai-iltapäivänä pelataan Pajulahden turnauksen välierät klo 14.00 ja 16.00. Mukana tässä vaiheessa lienevät edelleen viime vuoden EM-kisojen mitalikolmikko Venäjä, Italia ja Ukraina.

18.00 Päätalon palloilusali: Miesten maalipallo, USA Sininen–Liettua

 • Lauantai-iltana miesten maalipallossa ratkotaan sunnuntain finalistit. USA on maalipallon kestomenestyjiä ja maan sininen joukkue vaikuttaa nimilistan perusteella vahvalta kandidaatilta Pajulahti Gamesin kärkikahinoihin. Alkulohkon päätösottelussa Liettuaa vastaan saatetaan siis pelata jopa lohkovoitosta.

Sunnuntai 19.1.

Sunnuntaina on maalipallon, istumalentopallon ja sokkopingiksen finaalipäivä. Lisäksi ohjelmassa on parayleisurheilun SM-hallikilpailut.

10.30 Päätalon luokkahuoneet: Naisten sokkopingiksen loppuottelu

 • Ottelijat ratkeavat viikonlopun aikana. Ennakkosuosikkeja finaaliin ovat ainakin Jaana Pesari (maailmanlistan 2.), Hanna Vilmi (3.) ja Liettuan Oksana Dobrovolskaja (4.). Vuonna 2019 mitalikolmikko oli 1) Vilmi, 2) Dobrovolskaja, 3) Pesari.

11.00 Tennishalli: Naisten istumalentopallon loppuottelu

 • Ottelijat ratkeavat viikonlopun aikana. Ennakkosuosikkeja finaaliin ovat viime vuoden EM-kultamitalisti Venäjä, EM-hopeamitaiisti Italia ja EM-pronssimitalisti Ukraina. Vuoden 2019 Pajulahti Gamesin finaalissa Venäjä voitti Ukrainan suoraan 3–0.

11.15 Päätalon luokkahuoneet: Miesten sokkopingiksen loppuottelu

 • Ottelijat ratkeavat viikonlopun aikana. Ennakkosuosikkeja finaaliin ovat ainakin isäntämaan Ari Lahtinen, Juha Oikarainen ja Teemu Ruohonen, Viron Alisher Hozanijazov, Venäjän Vladimir Poliakov sekä toissa vuoden voittaja Italian Luca Liberali. Vuoden 2019 finaalissa Slovenian Peter Zidar voitti Ari Lahtisen. Zidar ei ole mukana tänä vuonna.

11.45 Pajulahti-halli: Parayleisurheilun SM-hallikilpailut

 • Lahden Ahkeran järjestämissä parayleisurheilun SM-hallikilpailuissa on mukana 66 urheilijaa, muun muassa Rion paralympialaisissa esiintynyt pikajuoksija-pituushyppääjä Ronja Pahaoja sekä viime syksyn Dubain MM-kilpailuissa mukana olleet heittäjät Petteri Peitso ja Tuomas Manni.

12.00 Liikuntahalli: Naisten maalipallon loppuottelu

 • Ottelijat ratkeavat viikonlopun aikana. Ennakkosuosikkeja finaaliin ovat maailmanmestari Venäjä sekä paralympiavoittaja ja Euroopan mestari Turkki. Vuoden 2019 Pajulahti Gamesin finaalissa Venäjän kakkosjoukkue voitti Venäjän ykkösjoukkueen 8–6. Nyt Venäjä on mukana yhdellä joukkueella.

13.00 Päätalon palloilusali: Miesten maalipallon loppuottelu

 • Ottelijat ratkeavat viikonlopun aikana. Ennakkosuosikkeja ovat ainakin paralympiavoittaja Liettua, MM-pronssimitalisti Belgia ja viime syksyn EM-nelonen Turkki, unohtamatta myöskään joukkueensa kahtia jakaneiden Suomen ja USA:n vahvempia nippuja. Vuoden 2019 Pajulahti Gamesin finaalissa Liettua voitti Suomen 12–7.