Jukka Parviainen kertoi kotimaiselle jalkapalloväelle ottelutapahtumien ja stadionien esteettömyydestä

Jukka Parviainen Palloliiton Turvallisuus jalkapallo-ottelussa -seminaarissa

Suomen Paralympiakomitea tarjoaa konsultaatioita ja kartoituksia liikuntapaikkojen esteettömyyteen liittyen

Suomen Paralympiakomitean esteettömyysasiantuntija Jukka Parviainen oli puhumassa Suomen Palloliiton Turvallisuus jalkapallo-ottelussa -seminaarissa keskiviikkona 23.1. Jo 20. kertaa järjestettävään seminaariin osallistui mm. jalkapalloseurojen, Palloliiton, stadionien, poliisin ja turvallisuusalan yritysten edustajia. Pääpuhujana oli Euroopan jalkapalloliiton UEFAn Safety and Security Adviser Juha Karjalainen.

Parviaisen puheenvuoro käsitteli jalkapallo-otteluiden esteettömyysasioita. Käytännössä suomalaiset jalkapallostadionit eivät täytä UEFA:n pyörätuolipaikkojen määrästandardeja (laskukaava löytyy sivun alalaidasta), mutta sitä eivät tee monet Euroopan jalkapallojättiläisten kotistadioneistakaan. Parviaisen mukaan paikkojen määrä on lopulta toissijainen ongelma, jos paikkojen sijainti ja stadionilla toimiminen ovat heikolla tolalla.

– Kentälle pitää olla pyörätuolipaikalta esteetön näkymä, myös sellaisissa tapauksissa, että edessä olevat henkilöt nousevat seisomaan. Pyörätuolista kun ei seisomaan nouseminen onnistu, Parviainen sanoo.

– Etukäteen pitäisi olla saatavilla tiedot pyörätuolilla liikkuvien katsojien sisääntuloportista ja reitistä omaan katsomoonsa. Otteluissa, joissa katsojia on ruuhkaksi asti, sivuttaisliikenne ihmismassan seassa on pyörätuolilla hyvin hankalaa.

– Ja jos turvallisuusmääräysten mukaan stadion pitää hätätilanteessa saada tyhjennettyä kahdeksassa minuutissa, niin onko sitä mietitty myös pyörätuolilla liikkuvien kannalta, hän jatkaa.

Parviaisen mukaan vain muutaman miesten jalkapallon Veikkausliiga-seuran nettisivuilta löytyy tietoa seuran kotistadionin esteettömyysasioista ja pyörätuolipaikoista. Sarjan primus tällä saralla on turkulainen FC Inter, jonka alaisuudessa toimii myös sähköpyörätuolijalkapallojoukkue.

Parviaisen puheenvuoro seminaarissa poiki heti konsultaatiopyyntöjä muun muassa Helsingin Jalkapalloklubilta ja Kokkolan Palloveikoilta, joka on lähivuosina saamassa Kokkolaan uuden stadionin.

– Meillä on lähtökohtana, että ensimmäinen konsultaatiokäynti on maksuton, sanoo Parviainen, joka vastaa Paralympiakomiteassa liikuntapaikkojen esteettömyysasioista.

UEFAn ja CAFEn (Centre for Access to Football in Europe) esteettömyyskäsikirjan mukaiset suositukset pyörätuolipaikkojen määrästä stadioneilla

 • Alle 10 000 katsojan stadionit
  • vähintään 6 paikkaa tai 1 paikka jokaista sataa istuinta kohti
 • 10 000–20 000 katsojan stadionit
  • 100 + 5 paikkaa jokaista 10 000 ylittävää tuhatta istuinta kohden (esim. 11 000 istuinta = 105 pyörätuolipaikkaa)
 • 20 000–40 000 katsojan stadionit
  • 150 + 3 paikkaa jokaista 20 000 ylittävää tuhatta istuinta kohden (esim. 21 000 = 153)
 • Yli 40 000 katsojan stadionit
  • 210 + 2 paikkaa jokaista 40 000 ylittävää tuhatta istuinta kohden (esim. 41 000 = 212)