Para School Day tuo vammaisuutta tutummaksi kouluihin – Toyota mukana kehittämässä ja tukemassa kiertuetta

Para School Day -pakettiauto

Paralympiakomitean Para School Day -koulukiertueella oli tiivis vuosi uudistetulla konseptilla. Koko vuoden 2019 aikana kiertue tavoitti yli 25 000 oppilasta, pelkästään syksyn aikana kiertue oli 10 viikkoa tien päällä. Koulukiertue toimi ensimmäistä vuotta kuntamallilla, jossa kunta ostaa kiertueen viikoksi vierailemaan kunnan kouluissa. Erityistä oli myös se, että paralympialajeja pääsivät kokeilemaan Spesia-erityisoppilaitoksen opiskelijat sekä ammattikoululaisia. Paralympiakomitean pääyhteistyökumppani Toyota Auto Finland on ollut mukana kehittämässä ja tukemassa kiertuetta vuodesta 2018 alkaen, ja jatkaa yhteistyötä myös vuoden 2020 kiertueella.

Opettajilta kerätyn palautteen perusteella tapahtumapäivä lisää suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan kouluissa. Erityisesti palautekyselyssä nousi esille urheilijavieraiden tärkeys sekä eri lajipisteiden toimivuus. Lähes 80% vastaajista piti päivän tärkeimpänä antina sitä, että vammaisuus koetaan päivän jälkeen tutumpana. Lisäksi vastaajat olivat sitä mieltä, että oppilaat ymmärtävät ja arvostavat toisiaan enemmän päivän jälkeen.

- Para School Day –kiertue on erittäin tärkeä tapahtuma, ja on iloista huomata palautteenkin perusteella onnistuneemme yhdessä Paralympiakomitean kanssa edistämään sekä paraurheilun että vammaisuuden ymmärrystä. Toyotan oman Start Your Impossible –liikkeen perusperiaate on se, että liikkuminen on jokaisen perusoikeus ja jokaiselle löytyy omanlainen tapansa liikkua, toteaa Toyota Auto Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Kekäläinen. -Yhdessä olemme enemmän kuin mitä omat tavoitteemme ja tekemisemme olisivat erikseen, joten jatkamme yhteistyötä ilomielin myös vuonna 2020.

Tänä vuonna kiertue on varattu jo kuuteen kuntaan ja kiertue on viikon jokaisessa kunnassa. Erityisesti syksyn Para School Day -päivissä näkyy myös Tokion paralympialaiset, jotka kilpaillaan 25.8.-6.9.2020. Silloin on tarkoitus hyödyntää tapahtumapäivissä myös meneillään olevaa kisahuumaa. Kevään ensimmäinen Para School Day järjestetään Kuusamossa 18.3., jossa kokeiltavana on talvilajeja.

Para School Day on kehittynyt vuosi vuodelta ja tunnettuus kasvaa kunnissa ja kouluissa. Tänä vuonna tapahtumapäivää aletaan kehittelemään myös päiväkoteihin Para Play Day -nimellä, jotta yhdenvertaisuuskasvatus alkaisi jo varhaiskasvatuksesta alkaen.

- Para School Day -kuntapilotin aikaan vierailimme päiväkotikoulussa, jossa muutama päiväkotiryhmä osallistui päivään. Kokemus osoitti, että varhaiskasvatuksenkin puolella kiinnostusta riittäisi, mutta päivän rakenne vaatii hieman pallottelua, jotta päivä vastaa kohderyhmänsä tarpeita ja toiveita, Para School Day -konseptista vastaava Reeta Lindeman kuvailee.