Nader Khalilista Suomen ensimmäinen kehitysvammainen apurahaurheilija

Nader Khalili (kuva: Juhani Järvenpää)

Yhteensä 162 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 434 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina vuodelle 2020. Paraurheilijoita apurahan saajista on 20, joka on kaksi vähemmän kuin edellisvuonna. Kaikkiaan paraurheilijoiden osuus urheilija-apurahoista oli 222 000 euroa, 8000 euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

Uusina apurahaurheilijoina listalla on paraurheilijoista ratsastaja Pia-Pauliina Reitti, yleisurheilija Tuomas Manni ja uimari Nader Khalili. He kaikki saavat pienimmän, 6000 euron apurahan. Vaasalainen Khalili on samalla Suomen historian ensimmäinen kehitysvammainen urheilija-apurahan saaja.

Suuren, 20 000 euron apurahan sai viime vuoden tapaan viisi paraurheilijaa: triathlonisti Liisa Lilja sekä yleisurheilijat Marjaana Heikkinen, Amanda Kotaja, Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti.

Keskimmäisen, eli 10 000 euron apurahan saivat paraurheilijoista jousiampujat Jean-Pierre Antonios ja Jere Forsberg, käsipyöräilijät Harri Sopanen ja Teppo Polvi, uimarit Antti Latikka ja Leo Lähteenmäki, ratsastaja Katja Karjalainen sekä ratakelaaja Henry Manni.

Pienimmän, 6000 euron apurahan saivat paraurheilijoista Reitin, Mannin ja Khalilin lisäksi ampumaurheilija Jarkko Mylly, ratsastaja Jaana Kivimäki, triathlonisti Jussi Lotvonen ja yleisurheilija Petteri Peitso.

Apurahan hakijoita oli yhteensä 400, mikä on 10 vähemmän kuin vuonna 2019. Apurahan tarkoituksena on mahdollistaa taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle sekä menestykselle arvokisoissa. Esityksen apurahan saajista opetus- ja kulttuuriministeriölle teki Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Apurahan myöntämisessä huomioidaan urheilijan tuloskehitys ja mahdollisuudet tulevaan menestykseen arvokilpailuissa. 

– Tokion olympialaisten ja paralympialaisten jälkeen alkava uusi kesälajien olympiadi ja paralympiadi on oivallinen nivelkohta arvioida nykyisen apurahajärjestelmän toimivuutta, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen toteaa.

– Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, joka tekee ministeriölle pohjaesityksen apurahan saajista, voisi valmistella meille esityksen myös uusista kriteereistä, joissa nykyistä paremmin otettaisiin huomioon nuorten urheilijoiden tukeminen. Tavoitteena tulee olla se, että apurahalla voidaan paremmin tukea nuorten urheilijoiden toimeentuloa ja valmentautumista, ministeri Kosonen jatkaa.

Lista kaikista apurahan saajista OKM:n tiedotteessa