Usean lajin sarjakausi jäi tyngäksi poikkeustilanteen vuoksi

Pyörätuolirugbya, kolme pelaajaa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on päättänyt usean lajin sarjakauden. Paralympiakomitean omissa lajeissa sokkopingiksessä, pyörätuolirugbyssa ja maalipallossa lajijaostot päätyivät erilaisiin ratkaisuihin finaaliturnausten järjestämisen ja palkitsemisten suhteen. Sähköpyörätuolisalibandyssa, jossa Paralympiakomitea toimii lajiliittona, mutta kansallisesta sarjasta vastaa Salibandyliitto, päätöksen teki Salibandyliiton hallitus.

Sokkopingiksen lajijaosto päätti keskeyttää kokonaiscupin 2019-2020 kolmen osakilpailun jälkeen ja jättää palkinnot jakamatta. Maaliskuulle aikataulutetut SM-kilpailut siirtyvät syksyyn. Lopullinen päätös päivämäärästä tehdään lajijaoston seuraavassa kokouksessa.

Pyörätuolirugbyn avoimen SM-sarjan osalta päätösturnaus Turussa 4.-5.4.2020 on peruttu. Tavoitteena on pelata sarjakauden päätösturnaus syksyllä 2020 ennen uuden sarjakauden alkua. Ajankohta ja lopullinen päätös asiasta tehdään lajijaoston kesäkuun kokouksessa.

Kansalliset maalipallosarjat ehdittiin puolestaan pelata runkosarjojen osalta päätökseen ja maalipallojaosto on päättänyt jakaa mitalit molempien sarjojen kolmelle parhaalle joukkueelle runkosarjan perusteella. Virallisia suomenmestaruusmitaleita ei kuitenkaan jaeta.

Sähköpyörätuolisalibandyn osalta Salibandyliiton hallitus on päättänyt, että mestaruuksia ja mitaleita ei jaeta missään sarjoissa. Tilastoihin jää ottelutulokset ja pelaajakohtaiset tilastot keskeytykseen saakka pelatuista otteluista.

Maalipallosta ja sähköpyörätuolisalibandysta vastaava lajipäällikkö Timo Pelkonen korostaa, että urheilijoiden terveys on ollut lajijaostojen ratkaisuissa keskeisin asia.

-Jokainen laji on toimintaympäristöltään erilainen ja lajit olivat eri vaiheissa sarjakautta, joten kaikkia lajeja koskevaa yhtenäistä päätöstä ei ollut tässä poikkeustilanteessa järkevää tehdä. Urheilijoiden terveys on luonnollisesti ollut päällimmäisenä mielessä, kun ratkaisuja on mietitty. Haluan kiittää kaikkia lajeissa mukana olleita urheilijoita, valmentajia, avustajia, tuomareita, luokittelijoita ja toimitsijoita panoksesta tämän kauden toimintaan. Nyt suunnataan katseet tulevaan syksyyn ja myös uuden kauden askelmerkkeihin.