Biljardihai Jouni Tähti hallitsee määrämittaisen myös jäällä

Pyörätuolicurlingmaajoukkue Harri Tuomaala, Juha Rajala, Riitta Särösalo, Teemu Klasila ja Vesa Kokko. Kiinassa harjoitusturnauksessa 9/2019.

Suomen pyörätuolicurlingmaajoukkue uudistui viime kaudelle ja valmistautuu nyt toistaiseksi etäolosuhteissa marraskuun MM-karsintoihin. Joukkue jäi vuoden 2019 B-sarjan MM-kilpailuissa täpärästi ulos jatkopeleistä. Tärkeät ottelut kaatuivat yhden pisteen tappioihin. Maajoukkueringissä harjoittelee uutena jäsenenä myös pyörätuolibiljardissa jo lähes kaiken voittanut Jouni Tähti.

-Saimme pelin toimimaan viime kaudella jo hyvin uudistuneella joukkueella, ja tarkoitus on jatkaa samoilla pelaajilla tulevaan kauteen. Meillä on petrattavaa vielä erityisesti taktisessa osaamisessa ja kriittisten heittojen onnistumisessa, päävalmentaja Vesa Kokko kuvaa tilannetta.

Maajoukkuepelaajat Harri Tuomaala, Juha Rajala, Riitta Särösalo, Teemu Klasila ja Pekka Pälsynaho harjoittelevat korona-aikana nettisovelluksen avulla taktiikkaa ja kun jäälle taas pääsee, maajoukkueen löytää Harjavallan hallista, joka on sopivasti Turun ja Tampereen välissä.

-Syksyllä tuskin käymme kansainvälisissä turnauksissa, vaan keskitymme Suomessa treenaamiseen. Tavoitteena on olla marraskuun karsinnoissa kolmen parhaan joukossa ja napata MM-kisapaikka, Kokko toteaa.

Jouni Tähti katsoo kameraan kädessä biljarimaila ja varusteita

Pyörätuolicurlingissa kiehtoo mielenhallinta

Pyörätuolibiljardin viisinkertainen maailmanmestari Jouni Tähti löysi ensimmäisen kerran curlingin pariin muutama vuosi sitten. Viime vuonna alkoi määrätietoisempi treenaaminen ja keskustelu maajoukkuerinkiin noususta. Biljardi pysyy kuitenkin toistaiseksi Tähden päälajina.

-Biljardissa ja curlingissa on lopulta todella paljon samaa: keppi ja määrämittainen, kivi pitää saada tiettyyn paikkaan. Olen löytänyt itselleni sopivat välineet ja määrämittaiset napsuvat jo tarkasti, Tähti kuvailee.  

Pyörätuolicurlingissa Tähteä kiinnostaa mielenhallinta ratkaisevissa heitoissa ja joukkueen kanssa kilpaileminen. Lisäksi pyörätuolicurling on paralympialaji, mitä pyörätuolibiljardi ei ole. Biljardia Kaarinassa asuva Tähti on pelannut vuodesta 1987 asti ja se vie lähes kaiken ajan. Hän on myös opettanut lajia useita vuosia.

-Jos johonkin lähden, lähden täysillä. Uskon, että curlingista voisi tulla hyvä laji itselleni. Biljardissa minulla ei ole enää juuri mitään saavutettavaa, nyt voisi olla aika kokeilla muitakin juttuja. Ja olisihan se hienoa, että tulisi ne [paralympia]kisatkin koettua, Tähti jatkaa.

Tutustu pyörätuolicurlingiin lajina

Kuvassa: Harri Tuomaala, Juha Rajala, Riitta Särösalo, Teemu Klasila ja Vesa Kokko.
Kiinassa harjoitusturnauksessa 9/2019.