Talviparalympialajeille jaettiin tehostamistukea 81 500 euroa

Matti Suur-Hamari kaksinkamppailussa Pyeongchangin 2018 paralympialaisissa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt tukipäätökset talvilajien tehostamistuista kaudelle 2020-2021. Kymmenelle talviolympialajille jaettiin kaikkiaan 2 185 000 euroa ja neljälle talviparalympialajille 81 500 euroa.

Perjantaina tehdyt tukipäätökset ovat ulospäin näkyvin osa talvilajien kehitys- ja tukiprosessia, jota vedetään nykymuotoisena läpi kolmatta vuotta. Lajien keskeiset toimijat yhteiseen keskusteluun kokoava lajitapaamisvaihe vedettiin tällä kertaa läpi etäyhteyksin.

Pekingiin 2022 huipentuva olympiadi on talvilajien osalta puolessavälissä. Koska kaikki tehostamistukea saavat talvilajit ovat olympia- tai paralympialajeja, on lajien huippu-urheilusuunnitelmia tarkasteltu lähtökohtaisesti kaksivuotisella ajatuksella.

Tehostamistukea suunnataan menestyspotentiaalisiin lajeihin ja kansainvälisen tason valmentautumiseen, johon myös lajiliitto itse satsaa merkittävästi. Talvilajien kehitys- ja tukiprosessiin ilmoittautuneista 13 lajista kymmenen (ja neljä paralympialajia) ylsi Huippu-urheiluyksikön tukiohjelmiin.

Kesällä 2020 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät talvilajien urheilija-apurahat, joista Huippu-urheiluyksikön esitys on jo lähtenyt ministeriöön. Talvilajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran keväällä 2021. Kesälajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta jälleen syksyllä 2020.

Pekingin talviparalympialaisten mitaliennuste on 1,75 mitalia

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on koonnut neljännen kerran laajan suomalaisen huippu-urheilun tilannekatsauksen. Koska koronaviruspandemia on estänyt kansainvälisen kilpailutoiminnan maaliskuun puolestavälistä alkaen, katsauksen pääpaino on talvilajien tilanteessa kauden 2019-2020 jälkeen.

Talvilajien kausi 2019-2020 ehdittiin kilpailla lähes täysimittaisena ennen kuin koronaviruspandemian vaikutukset pysäyttivät kansainvälisen kilpailutoiminnan.

Huippu-urheiluyksikön ylläpitämän kilpailuseurannan perusteella Suomen ennuste Pekingin talviolympiakisoihin 2022 on kauden päätteeksi 4,3 mitalia; kun lukemasta poistaa uransa tähän kevääseen päättäneen Mäkäräisen suoritukset, ennuste on tässä vaiheessa 3,95 mitalia. Suomen matemaattinen ennuste tuleviin talviparalympialaisiin on kauden 2019-2020 päätteeksi puolestaan 1,75 mitalia.

- Myös talviparalympialajien ennuste Pekingiin on parempi heti, kun katsotaan numeroiden taakse. Santeri Kiiveri teki hienon läpimurron menneenä talvena voittamalla luokassaan pujottelun maailmancupin. Matti Suur-Hamarin kausi lumilautailussa oli erittäin rikkonainen, mutta hänen taitonsa eivät ole kadonneet mihinkään. Paralympialajeissa kärkemme on kapea, mutta erittäin terävä, Lehtimäki arvioi.

Huippu-urheiluyksikkö seuraa suomalaisen huippu-urheilun menestystä laaja-alaisesti myös kesäolympia- ja kesäparalympialajeissa, joukkuepeleissä sekä ei-olympialajeissa. Kaikilla näillä sektoreilla kilpailutoiminta on jäänyt alkuvuoden 2020 aikana erittäin vähiin koronaviruspandemian puhjettua.

Kesälajien vuoden 2020 päätapahtumat, Tokion olympialaiset ja paralympialaiset, on siirretty pandemian vuoksi vuodelle 2021. Ennuste olympiakisoihin on tässä vaiheessa 0,95 mitalia ja paralympialaisiin 4,25 mitalia.

TUNNUSLUKUJA SUOMALAISEN URHEILUN TILANNEKATSAUKSESTA 29.5.2020

  • Pekingin talviolympiakisojen mitaliennuste: 3,95 (kauden lopussa 4,3, Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa)
  • Pekingin talviparalympiakisojen mitaliennuste: 1,75
  • Tokion kesäolympiakisojen mitaliennuste: 0,95
  • Tokion kesäparalympiakisojen mitaliennuste: 4,25
  • HUY:n kriteerit täyttävien talenttien määrä talvilajeissa: 10 (kesälajeissa 26)

PARALYMPIALAJIEN TEHOSTAMISTUET 2020-21

Kokonaisuus: 81 500 €

Alppihiihto
Tukiohjelma: Yksilöohjelma
Tehostamistuen kokonaissumma: 30 500 €
Tuen kohdentuminen:
- Paralajien huippuyksilötuki: Santeri Kiiveri
- Maajoukkueen valmentautumisen tehostamistuki: MM-kilpailujen toiminnan tehostaminen
- Paralympiavalmentajatuki: Roman Rozman
- Lisäksi urheilijalla on mahdollisuus hyödyntää erikseen sovittavalla tavalla Vuokatti-Rukan ja/tai Helsingin Olympiavalmennuskeskuksen kautta saatavaa osallistuvaa asiantuntijuutta
- HUY:n lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla

Curling
Tukiohjelma: Investointilaji
Tehostamistuen kokonaissumma: 8 500 €
Tuen kohdentuminen:
- Maajoukkueen valmentautumisen tehostamistuki: Leiritys kohti MM-karsintoja
- Paralympiavalmentajatuki: Vesa Kokko
- HUY:n lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla

Lumilautailu
Tukiohjelma: Yksilöohjelma
Tehostamistuen kokonaissumma: 30 500 €
Tuen kohdentuminen:
- Paralympialajien huippuyksilötuki: Matti Suur-Hamari
- Maajoukkueen valmentautumisen tehostamistuki: MM-kilpailujen toiminnan tehostaminen sekä leirityksen ja kilpailujen aikana tapahtuvan lihas- ja lautahuollon tehostaminen
- Paralympiavalmentajatuki: Pär Sundqvist
- Lisäksi urheilijalla on mahdollisuus hyödyntää erikseen sovittavalla tavalla Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskuksen kautta saatavaa osallistuvaa asiantuntijuutta
- HUY:n lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla

Maasto- ja ampumahiihto
Tukiohjelma: Investointilaji
Tehostamistuen kokonaissumma: 12 000 €
Tuen kohdentuminen:
- Maajoukkueen valmentautumisen tehostamistuki: Sini Pyy, Inkki Inola, Vili Sormunen
- Paralympiavalmentajatuki: henkilö avoin
- HUY:n lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla

Paralajien tehostamistuet pitävät sisällään myös kärkiurheilijoille (2 kpl) maksetun vakuutuksen, jonka arvo on 1 500 euroa ja vakuutusten yhteissumma näin ollen 3 000 euroa.

Lue tehostamistuesta lisää Olympiakomitean sivuilta