Osallistu kuntoillen Kuntokuuhun ja testaa erilaiset teemat

Näkövammainen lenkkeilijä oppaansa kanssa. Kuva: Mikko Käkelä

Kuntokuu on Suomen Paralympiakomitean harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan ja oman kunnon tasosta riippumatta. Syyskuun ajan täytät kuntokorttia ja kuukauden päätyttyä lähetät sen Paralympiakomiteaan. Kaikkien kuntoilijoiden kesken arvotaan palkintoja. Liikkua voi yksin tai porukassa!

Tulevana syyskuuna Kuntokuuhun liittyvät teemat, joita ilmestyy joka viikko Kuntokuu.fi-sivustolle. Näin saat uusia ulottuvuuksia liikkumiseesi ja ideoita monenlaisesta liikkumisesta! Muista katsoa vinkit 1.9. alkaen. Kuntokortteja voit tilata Paralympiakomiteasta tai tulostaa Kuntokuu-sivuilta, jossa voi täyttää myös sähköistä korttia. Sähköistä korttia ei tarvitse erikseen palauttaa, vaan kaikki korttia Kuntokuun aikana täyttävät osallistuvat automaattisesti arvontaan.

Vuosi 2020 on vienyt suomalaiset entistäkin lähemmäksi luontoa. On keksitty uusia tapoja liikkua ja liikuttaa väkeä. Mikä on ollut sinun tapasi? Oletko löytänyt kipinän uuden tekemiseen ja onko liikkuminen lisääntynyt? Jatketaan eli pysytään liikkeessä. Kuntokuun aikana, kun merkkaat suorituksiasi, voit arvioida liikkumisen määrää viikossa ja verrata vaikkapa halutessasi liikuntasuosituksiin. Liikuntasuosituksista on tullut myös soveltavan liikunnan versiot. Kaikki suositukset löytyvät UKK-instituutin sivuilta.

Suositus on 2,5 tuntia eli 150 minuuttia viikossa. Jos jakaa sen seitsemälle päivälle, niin se tekee päivää kohden n. 22 minuuttia. Lisäksi suosituksissa kaikki liikkuminen lasketaan, sillä uudistetuista suosituksista on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan. Mihin kaikkeen menee 22 minuuttia päivässä? Kaupassa käynti jalan, apuvälineen kansa tai pyörällä kerryttää liikkumisminuutteja. Oletko koskaan käyttänyt esimerkiksi askelmittaria kaupassa? Supermarketeissa askelia tulee melkoisesti. Nyt marjastusaikaan 22 minuuttia metsässä ei riitä mihinkään. Sieltä kertyy minuutteja reilusti, mutta samalla saa myös erinomaista tasapainoharjoittelua epätasaisessa maastossa. Monenlaiset arjen askareet liikuttavat meitä ja niitä ei aina miellä liikkumiseksi. Mitkä arjen askareet liikuttavat sinua päivisin/viikoittain ja kuinka paljon?

Joskus on mukava liikkua välineellä tai käyttää esimerkiksi painoja jumpassa tai harjoitteessa. Näin taannoin koiranulkoiluttajan, jolla oli tarrapainot nilkoissa. Hyvä idea ja jaloille lisää haastetta. Pyörätuolinkäyttäjällä tarrapainot voi laittaa ranteisiin, jolloin lenkistä saa tehokkaamman käsille. Uinnissa voi käyttää tarrapainoja niin käsissä kuin jaloissa. Jos laittaa nilkkaan/nilkkoihin painoa, se voi auttaa paremman uima-asennon löytymisessä esimerkiksi, jos jalat eivät toimi tai on toispuoleinen lihasheikkous. Paljon mahdollisuuksia, joten kokeile!

Syyskuu on tuota pikaa, joten tilatkaahan kuntokortteja!

Liikkumisen iloa ja hyvää oloa ympäri vuoden!