Maksuton täydennyskoulutus tarjoaa päivitettyä tietoa soveltavasta liikunnasta

Koululaiset pelaavat istuen lentopalloa jättikuutiolla

Koululiikuntaa kaikille -täydennyskoulutushanke tuo soveltavan liikunnan vinkit opetustoimen henkilökunnalle. Maksuton koulutuskokonaisuus on vastaus opetuskentän kysyntään ja heterogeenisten opetusryhmien kanssa toimivien tarpeisiin. Opetushallituksen myöntämä rahoitus Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan vetämälle hankkeelle mahdollistaa maksuttoman täydennyskoulutuksen opetushenkilökunnalle kevään 2021 aikana. Suomen Paralympiakomitea on mukana kumppanina hankkeessa ja isännöi muun muassa toukokuun päätösseminaaria.

Edellisen kerran Jyväskylän yliopisto järjesti Koululiikuntaa kaikille -täydennyskoulutusta 1990-luvun lopussa. Silloin koulutukseen osallistui noin 260 liikuntaa opettavaa opettajaa eri kouluasteilta. Uusi täydennyskoulutus on tarkoitettu koko opetushenkilökunnalle, joten siihen voivat osallistua opettajat, ohjaus- ja avustajahenkilökunta, aamu- ja iltapäivätoiminnan työntekijät ja muut koulun ja liikunnan parissa työtä tekevät henkilöt.

- Nyt starttaava koulutus on uudentyyppinen ja raikas koulutuskokonaisuus, jossa Suomen kärkikouluttajat ja parhaat asiantuntijat ohjaavat koulutukseen osallistujat soveltavan liikunnan teemojen äärelle 2020-luvun opetusmenetelmin. Jokaisessa liikuntaryhmässä on oppilaita, jotka tarvitsevat tukea oppimiseensa. Opettajat ja ohjaajat kaipaavat keinoja opetuksen soveltamiseen ja erilaisten oppilaiden huomioimiseen liikuntatunneilla, lehtori Terhi Huovinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Koulutuskokonaisuudessa pureudutaan mm. liikunnan arviointiin ja liikunnanopetukseen heterogeenisessa ryhmässä. Koulutuksen aiheina ovat esimerkiksi liikunnanopetuksen yksilöllisten suunnitelmien tekeminen ja kolmiportainen tuki liikunnassa sekä oppilaiden tarkkaavuuden ja käyttäytymisen pulmat. Lisäksi koulutuksessa mietitään laajasti erilaisten toimintarajoitteiden huomioimista. Päätösseminaarissa kootaan koulutuksen kokemukset yhteen ja kuullaan kokemuspuheenvuoroja otsikolla ”Paras koulupäivä ikinä”.

Koulutukseen osallistuminen on hyvin joustavaa, ja se onnistuu fyysisesti paikan päällä, verkon kautta reaaliajassa tai tallenteena jälkikäteen. Koulutus on yhden opintopisteen laajuinen ja se sisältää neljä puolen päivän koulutuspäivää sekä loppuseminaarin.

- Kouluttautujan on osallistuttava jollain tavalla kaikkiin koulutuspäiviin, mutta osallistumistavat voi päättää itse, Huovinen kertoo.

Koulutuskokonaisuus käynnistyy 29.1.2021 Helsingissä Educa-messujen yhteydessä.

Jyväskylän yliopisto järjestää koulutuksen yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean, Likesin, Ohjaus- ja Oppimiskeskus Valterin ja Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Liikkuva koulu, Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry, Soveli ry sekä Suomen CP-liitto.

Ilmoittautuminen koulutukseen alkaa syyskuussa hankkeen sivuilla. Lisätietoja hankkeesta (siirtyy Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sivuille)

Koulutuspäivät, paikkakunnat ja teemat:

29.1.2021, Helsinki, teema: Oppimisen tuki
19.2.2021, Jyväskylä, teema: Pedagoginen osaaminen
26.3.2021, Tampere, teema: Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
23.4.2021, Jyväskylä, teema: Toimintakyvyn haasteet
21.5.2021, Helsinki, teema: Päätösseminaari “Paras koulupäivä ikinä”