Verneri Eroselle löytyi Swimming Jyväskylässä polku tavoitteellisen kilpauinnin pariin

Verneri Eronen (kuva: Touho Häkkinen)

Verneri Eronen, 18-vuotias parauimari, uskoo edustavansa urheiluseuraa, jolla on puitteidensa osalta Suomen paras uinnin erityisryhmä.

– Meillä on Swimming Jyväskylässä allasvuoro kolme kertaa viikossa ja paljon uimareita mukana. Pitkään valmentajanamme oli Leo Lähteenmäki, joka on itsekin huipputason parauimari, Verneri perustelee.

Erosen ja Lähteenmäen vammaluokitus uinnissa on vieläpä sama, S9. Se ei tosin Vernerin mukaan lopulta ole niin hyödyllinen asia valmentaja-valmennettava -suhteessa kuin voisi kuvitella.

– Meillä on niin erityyppiset vammat. Uinnissa vammaluokitus määräytyy sen mukaan kuinka paljon vamma vaikuttaa uintiin, ei niinkään siitä, millainen se vamma on, selittää Verneri, jolla on lievä alaraajapainotteinen CP-vamma.

Verneri Eronen aloitti Swimming Jyväskylässä 13-vuotiaana, kun hänen äitinsä Johanna Eronen oli bongannut ryhmän olemassaolon. Verneri oli kokenut veden omaksi elementikseen jo ennen ryhmässä aloittamista, mutta säännöllisten treenien alettua into lajiin kohosi kattoon.

Valmentaja Lähteenmäki havaitsi, että tavoitteellisesti uimiseen suhtautuva Verneri kaipaa lisää treeniä ja enemmän haasteita. Hän lähti ajamaan asiaa, että Verneri pääsisi mukaan seuran yleiseen junioriryhmään.

– Se ei ollut ihan helppo prosessi. Kyseltiin, että oletteko nyt ihan varmoja tästä. Mutta pääsin kuitenkin aluksi muutaman vuoden minua nuorempien ryhmään ja nyt olen jo ryhmässä, jossa on ikäisiäni ja vuoden nuorempia vammattomia uimareita. Nyt treenejä on erityisryhmän ja yleisen nuorten ryhmän treenit yhteen laskettuna kuutena päivänä viikossa, Verneri toteaa.

Verneri on ja Lähteenmäki ovat toimineet tienraivaajana Swimming Jyväskylässä sille, että jatkossa erityisryhmän kautta mukaan tulevien tavoitteellisten parauimareiden on helpompi löytää polkunsa seurassa eteenpäin.

– Nyt olen kilpaillut jo SM-kilpailuissa, joten seuraava tavoite on päästä mukaan kansainvälisiin uintikilpailuihin, Verneri linjaa.