Liikkumisesteisten autopaikat kerätään applikaatioon - Paralympiakomitea mukana projektissa

Kaksi sinisellä merkattua LE-pysäköintipaikkaa.

Suomen Paralympiakomitea on mukana Autoliiton pysäköintiprojektissa, jossa Suomen liikkumisesteisten autopaikkoja (LE- paikka, ”inva paikka”) pyritään kokoamaan yhteen mobiiliapplikaatioon.

Paralympiakomitean mukaan lähtemisen toivotaan vaikuttavan erityisesti liikuntakeskusten ja -paikkojen halukkuuteen lisätä esteettömät pysäköintipaikat Autoliiton applikaatioon.

Tällä hetkellä Autoliiton applikaatiosta löytyy 37 kunnan ja kaupungin sekä useiden esteettömyyttä arvostavien yksityisten toimijoiden LE-paikat.

Mistä on kysymys?

Esteettömyysasetuksen mukaan osa rakennusten pysäköintipaikoista tulee olla osoitettu liikkumisesteisille. Autoliitto kokoaa nyt yhdessä kuntien ja muiden kumppanien kanssa nämä liikkumisesteisten autopaikat (LE- paikka, ”inva paikka”) yhteen sovellukseen entistä paremman saavutettavuuden varmistamiseksi.

Liikkumisesteisille henkilöauto on usein ainoa tapa hoitaa asiointimatkoja. Autolla liikkuminenkin edellyttää suunnittelua, koska kaikki pysäköintipaikat eivät välttämättä sovellu esimerkiksi pyörätuolin käyttäjille. Jotta esteettömyys toteutuisi, asiasta on olemassa velvoittavaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi rakennusten ja erityisesti julkisten palveluiden lähettyvillä on oltava liikkumisesteisille tarkoitettuja LE-pysäköintipaikkoja.

Liikkumisesteisten pysäköintipaikkainfra on jo valtakunnallisesti olemassa, mutta paikoista ei löydy yhteen paikkaan koottua tietoa. Tämä on harvemmin ongelma omalla tutulla paikkakunnalla liikuttaessa, mutta vieraassa kaupungissa paikkojen löytäminen on hankalampaa.

Olennaista projektin etenemiselle on kuntien ja muiden kumppanien saaminen mukaan, sillä vain näillä on ajantasainen tieto omalla vastuullaan olevista LE-pysäköintipaikoista.

– Tavoitteenamme on tietenkin saada kaikki kunnat mukaan. Liikkumisesteisteisiä palvelisi, jos myös suuret yksityisen sektorin toimijat, joiden tiloihin kohdistuu esteettömyysvaatimuksia, kokisivat asian tärkeäksi, projektipäällikkö Janne Koivisto Autoliitosta kertoo.

Autoliitto on tuonut LE-paikat osaksi omaa mobiiliapplikaatiotaan, joka on veloituksetta ladattavissa ja käytettävissä sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille. Applikaation käyttö ei edellytä Autoliiton jäsenyyttä. Paikat näkyvät karttapohjalla, josta pääsee helposti myös navigointisovelluksiin.

Sovellus on ladattavissa veloituksetta Google Play -kaupasta sekä AppStoresta (Autoliitto).

Mukana olevat kunnat: Asikkala, Enontekiö, Forssa, Hanko, Hollola, Iisalmi, Jokioinen, Juva, Kajaani, Kitee, Kouvola, Kuopio, Laitila, Lieto, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Naantali, Närpiö, Pihtipudas, Pori, Puumala, Raasepori, Raisio, Rovaniemi, Salo, Sastamala, Siilinjärvi, Sipoo, Sodankylä, Tammela, Tornio, Tuusula, Uusikaupunki, Varkaus, Viitasaari sekä Ylitornio.

Mukana olevat yksityiset toimijat: Yyterin Kylpylä, Itä-Suomen yliopisto, PorinPuuvilla, Ranuan Eläinpuisto sekä Kuntaliiton LE-paikat Kuntatalolla, Mobilia – automuseo ja Diagnostiikkakeskus, HUS Kuvantaminen.