Toimintarajoitteisilla henkilöillä vahva tahto vaikuttaa liikuntapalveluihin - kyselyyn yli 1200 vastausta

KäsipyöräilijäSuomen Paralympiakomitea ja Liikuntatieteellinen Seura (LTS) ovat syksyn aikana toteuttaneet kaksi liikuntakyselyä selvittääkseen soveltavan liikunnan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Toimintarajoitteisille henkilöille suunnattu liikuntakysely liikunnan harrastamisesta, fyysisestä aktiivisuudesta ja osallistumisen esteistä tavoitti 1213 vastaajaa. Liikuntakyselyä ennen toteutettiin erillinen urheiluseurakysely, johon vastasi 334 seura- tai yhdistystoimijaa. 
 
– Liikuntakyselyn suuri vastaajamäärä oli mukava yllätys. Se on samalla viesti siitä, että toimintarajoitteiset ihmiset haluavat päästä vaikuttamaan liikuntapalveluihinsa, pohtii Suomen Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari.   
 
Samalla kysyttiin myös koronapandemian vaikutuksia liikunnan ja harrastamisen määrään.  
 
Peräti puolet vastaajista (604 vastaajaa) ilmoittaa vähentäneensä vapaa-ajan liikunnan määrää verrattuna aikaan ennen koronaa. Kolmasosa ei ole muuttanut liikkumistaan tai harrastamistaan. Vastaajista 14 % on lisännyt sitä.  Tässä vastaajaryhmässä liikkuminen ja harrastaminen näyttäisi vähentyneen huomattavasti enemmän kuin muissa raportoiduissa ryhmissä. 
 
– On toki liian aikaista tehdä täsmällisiä johtopäätöksiä. Kuitenkin vahvasti näyttää siltä, että rajoitustoimet ja niitä seuranneet poikkeusolot heijastuvat voimakkaimmin toimintarajoitteisten henkilöiden liikuntamääriin. Pandemia näyttäisi vähentävän eniten juuri niiden henkilöiden fyysistä aktiivisuutta, joille liikkuminen olisi kaikkein tärkeintä. Samankaltaista viestiä on kuultu myös muista maista.   
 
Kyselyjen tulokset kokoava raportti julkaistaan helmikuun alussa. Tiedon avulla kehitetään kuntien ja urheiluseurojen sekä muiden yhdistysten järjestämää soveltavaa liikuntaa.  
 
– On helpompi motivoida urheiluseuroja järjestämään soveltavan liikunnan ryhmiä, jos tiedetään, millaiselle toiminnalle on kysyntää. Ja jos esimerkiksi kunnat haluavat parantaa liikuntapalvelujen yhdenvertaista tarjontaa, on tärkeää tietää mikä vammaisten liikkujien osallistumista estää ja millaisia palveluja halutaan.  
 
Kyselyt on tarkoitus toistaa kolmen vuoden päästä, jotta voidaan arvioida kehittämistyön onnistumista.  
  
Liikuntakyselyn lahjakorttien arvontaan osallistui 740 henkilöä. Viidelle voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Lisätiedot  

  • Suomen Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh 040 5064208, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
  • Avoimet ovet -hanke, seurakehittäjä Nina Peltonen, puh 050 400 1532, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • LTS:n Erityisliikunnanohjaaja- kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hanke, hankekoordinaattori Riikka Roitto, puh. 010 778 6608, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
  • Kuntien liikuntatoiminnan arviointi (LTS), projektitutkija Timo Ala-Vähälä, puh 040 7341466, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.