ISAPA 15.-18.6.2021: Suomi järjestää ensimmäisen virtuaalisen soveltavan liikunnan maailmankongressin

ISAPA 2021 logo Jyväskylän yliopisto on uuden edessä, kun se järjestää soveltavan liikunnan ISAPA-kongressin (International Symposium of Adapted Physical Activity) virtuaalisena 15.-18.6.2021. Joka toinen vuosi järjestettävä kongressi kerää yhteen satoja erityisliikunnan asiantuntijoita ja opiskelijoita ympäri maailman.

Kongressin pääteemoiksi ovat valikoituneet ulkoilu ja inkluusio niin koululiikunnassa kuin urheilussa. Myös paralympiavuosi näkyy ohjelmassa. Yhtenä pääpuhujista on professori Ian Brittain, joka on perehtynyt erityisesti paralympialaisten sosiaalisiin vaikutuksiin ja perintöön, legacyyn.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja erityisliikunnan professori Pauli Rintala on innoissaan tulevasta ja toivoo verkkoympäristön mahdollistavan osallistumisen laajemmalle joukolle ihmisiä, esimerkiksi Afrikan ja muiden kehittyvien maiden erityisliikunnasta kiinnostuneille osanottajille.

– Meille tarjottiin vuonna 1995 ISAPA-kongressin vetovastuuta, mutta koimme ettemme olleet silloin valmiita. Nyt on aikaa vierähtänyt ja on tunne, että Suomella on paljon annettavaa tästä aiheesta, nyt on meidän aika, Rintala kuvailee.

Virtuaalisuus näkyy kongressin aikataulussa, jotta eri aikavyöhykkeiltä olisi mahdollisuus osallistua mahdollisimman tasapuolisesti sessioihin. Kongressi on nelipäiväinen ja jokaisessa päivässä on kaksi keynote-puheenvuoroa. Yhteensä kongressissa on noin 160 esitystä. Ohjelmassa on huomioitu myös vuorovaikutus ja sosiaalisuus.

– Meillä on tavoite saada alan konkarit ja opiskelijat vuoropuheluun ja kohtaamaan toisiaan, jotta saamme aikaiseksi sukupolvien välistä tiedonsiirtoa. Virtuaalialusta mahdollistaa esimerkiksi osallistujien välisen viestittelyn ja videopuhelut, Rintala pohjustaa.

Perinteinen posteriseinä on myös virtuaalinen. Se sisältää digitaalisen version posterista sekä tekijän muutaman minuutin esittelyvideon aiheesta. Tekijään saa myös yhteyden chat-toiminnolla läpi kongressin.

Kongressissa yhdistyvät käytännönläheisyys ja tutkimus

Suomen Paralympiakomitea on mukana yhteistyökumppanin roolissa kongressin järjestelyissä ja  Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari on mukana tieteellisessä toimikunnassa.

– Tämä on hieno keino esitellä suomalaista verkostoihin perustuvaa yhteistyötä. Kongressi antaa kattavan tietoannoksen tämän hetken tutkimuksesta ja käytännön ideoista. Näissä haluamme olla etujoukoissa mukana. Lisäksi vammaisurheilun äänitorvena autamme kongressin tiedotuksessa, Saari taustoittaa.  

Rintala näkee kongressin hienona mahdollisuutena ymmärtää, mikä soveltavan liikunnan tilanne on maailmalla ja uskoo, että tutkimukset antavat paljon ammennettavaa erityisliikunnan parissa työskentelevien työhön ja arkeen. 

– Ohjelmassa on paljon käytännönläheisten ohjelmien ja ideoiden esityksiä, joten mukaan kannattaa ilmoittautua, vaikka ei omaisi tutkimustaustaa. Suomi haluaa myös voittaa epävirallisen kilpailun siitä, mistä maasta on eniten osallistujia, Rintala naurahtaa.

Seuraava ISAPA järjestetään Uudessa-Seelannissa vuonna 2023.

Lisätiedot