Tokio 2020: Aino Tapolalle tappio avauspelistä lupauksia herättävällä esityksellä

Aino Tapola paralympialaisten pöytätennisturnauksen avausottelussaan. Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea

Aino Tapolan avausvastus Tokion paralympialaisten pöytätennisturnauksessa tiedettiin ennakkoon kovaksi: MM-hopeamitalisti ja turnauksessa neljänneksi sijoitettu Brasilian Catia Cristina Da Silva Oliveira.

Brasilialainen oli lopulta parempi erin 3–1 (11–4, 7–11, 11–8, 11–8), mutta paralympiadebytantti Tapola osoitti pystyvänsä haastamaan maailman huiput tasapäisesti.

Tokiossa naisten kaksinpelin luokat 1 ja 2 on yhdistetty. Tapola on vaikeavammaisempien pelaajien 1-luokan edustaja, Da Silva Oliveira puolestaan lievempivammaisten 2-luokan pelaaja. Tämä ei Tapolalle käy alkuunkaan selitykseksi tappiolle. Hän on tullut Tokioon voittamaan otteluja, ei vain osallistumaan.

– Tein tosi paljon helppoja virheitä. Annoin hänelle liikaa helppoja paikkoja, enkä tehnyt omista paikoistani tarpeeksi pisteitä. Jännitti vain niin paljon, että välillä tuli kipsi ja siihen se sitten meni, helsinkiläinen harmitteli.

Ensimmäisen erän 4–11-tappion voi laittaa jännityksen piikkiin, mutta siitä Tapola kokosi itsensä komeasti voittaen toisen erän. Kolmannessa ja neljännessä Tapola oli hyvin mukana, mutta brasilialainen oli ratkaisuhetkillä rutinoituneempi.

– Peli oli ihan voitettavissa, jos olisin pelannut omalla tasollani. Tämä oli alisuoriutuminen itseltäni, Tapola ruoski.

Torstaina alkulohkon toisessa ottelussa kello 12.40 Suomen aikaa Tapola kohtaa toisen 1-luokan pelaajan, Puolan kuudenneksi sijoitetun Dorota Buclawin. Tapola on turnauksen 11:nneksi sijoitettu. Kolmen pelaajan alkulohkosta kaksi parasta etenee puolivälieriin, joten voitto torstaina tietäisi todennäköisesti pelien jatkumista.

– Jos pystyn näin tiukkoja eriä pelaamaan ja jopa erän voittamaan tältä brassilta, niin kyllä puolalainen pitäisi olla vietävissä ihan omalla pelillä. Kyllä minä sitä peliä lähden voittamaan. Jos en voita, niin kisat olivat sitten tässä, Tapola linjasi.

Aino Tapolan urheilijaprofiili löytyy täältä

Suomen joukkueen kisasivut

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea