Tokio 2020 – suomalaiset torstaina: Antti Latikan paralympiaura huipentuu, Pia Reitin käynnistyy

Torstain 26.8. suomalaiset Tokiossa: Aino Tapola, Pia Reitti ja Antti Latikka

Näkövammainen uimari Antti Latikka osallistuu Tokiossa uransa neljänsiin – ja omien sanojensa mukaan viimeisiin – kesäparalympialaisiin. Kolmissa aiemmissa kisoissa hän on yltänyt bravuurilajissaan S13-luokan 100 metrin selkäuinnissa finaaliin, ja sitä hän yrittää myös Tokion paralympia-altaassa klo 4.49 Suomen aikaa torstaiaamuna käytävissä alkuerissä.

Latikka on tämän kauden maailmanrankingissa 12. sijalla ajalla 1.04,27. Hänen Suomen ennätyksensä 1.01,93 on Rion paralympialaisten alkueristä vuodelta 2016. Riossa finaaliin vaadittiin aikaa 1.06,56, vuoden 2019 MM-kisoissa puolestaan 1.05,51. Finaalipaikka on Rovaniemeltä Joensuuhun muuttaneella Latikalla siis hyvinkin mahdollisuuksien rajoissa. Finaali uidaan torstaina klo 13.07 Suomen aikaa.

Mäntsäläläinen Pia Reitti on paralympialaisten ensikertalainen. Hän starttaa Supremo-ruunansa kanssa kisaurakan kouluratsastuksen IV-luokassa henkilökohtaisella ohjelmalla torstaina. Luokan kilpailu käynnistyy Suomen aikaa klo 11.53.

Vuoden 2018 MM-kilpailuissa Reitti sijoittui henkilökohtaisessa ohjelmassa yhdeksänneksi ja vapaaohjelmassa kahdeksanneksi. Vuoden 2019 EM-kilpailuissa Reitin vastaavat sijoitukset olivat kahdeksas ja seitsemäs.

Tokiossa henkilökohtaisten ohjelmien kahdeksan parasta ratsastajaa per luokka saavat paikan vapaaohjelmaan, joka Reitin luokassa IV kilpaillaan maanantaina 30.8.

Pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola kohtaa alkulohkon toisessa ottelussaan Puolan Dorota Buclawin torstaina klo 12.40 Suomen aikaa. Tapola on turnauksen 11. sijoitettu, Buclaw puolestaan sijalla 6.

Tokiossa naisten pyörätuolipelaajien luokat 1 ja 2 on yhdistetty, eli vaikeavammaisimpien pelaajien luokan 1 pelaajat ovat samassa luokassa lievävammaisempien 2-luokan pelaajien kanssa. Tapola ja edellisten MM-kilpailujen pronssimitalisti Buclaw ovat molemmat luokan 1 pelaajia.

Kaksikon edellisessä kohtaamisessa puolalainen oli parempi erin 3–1, mutta tuo tapahtui ennen koronaviruspandemian alkua. Tapola on valmentajiensa Martti Aution ja Hannu Sihvon kanssa käyttänyt korona-ajan hyödykseen ja harjoitellut valtavia tuntimääriä Helsingin Ruskeasuon palloiluhallilla ja käynyt läpi videolta vastustajien pelaamista.

Naisten luokkien 1–2 kaksinpelissä on 12 pelaajaa, jotka on jaettu neljään kolmen pelaajan alkulohkoon. Lohkojen kaksi parasta etenevät puolivälieriin. Puolivälierät pelataan perjantaina 27.8. ja välierät ja finaali lauantaina 28.8.

  • Antti Latikan luokan S13 määritelmä: Heikkonäköisten luokka (vrt. S12 = vaikeasti heikkonäköiset, S11 = käytännössä sokeat)

  • Pia Reitin luokan IV määritelmä: Helpompi laukkaluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Urheilijat eivät pääasiassa tarvitse pyörätuolia arjessa liikkumiseen.

  • Aino Tapolan luokan 1 määritelmä: Pelaajalla esim. tetraplegia eli neliraajahalvaus tai poliosta johtuvia vammoja, ei istumatasapainoa ja heikko mailakäden toimintakyky
     

Urheilijaprofiilit:

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu

Suomen joukkueen kisasivut