Tokio 2020 – suomalaiset torstaina: Nader Khalili tekee historiaa paralympia-altaassa

Amanda Kotaja ja Nadir Khalili Pohjoisen Tähdet -kuvassa

Nuoresta vaasalaisuimarista Nader Khalilista tulee varhain torstaiaamuna 2000-luvun ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa, kun hän kilpailee S14-luokan 100 metrin selkäuinnissa klo 4.05 Suomen aikaa. Mahdollinen finaali on ohjelmassa torstaina klo 12.03.

Pääasiassa paralympialaisissa kilpailevat liikunta- ja näkövammaiset urheilijat. Kehitysvammaisia urheilijoita oli mukana 1990-luvulla paralympialaisissa, mutta tuolloin kehitysvammaisten urheilun luokittelujärjestelmät eivät vielä olleet riittävän hiotut. Toisin sanoen kisoihin saattoi lipsahtaa urheilijoita, joilla ei ollut kehitysvammaa.

Tämä korttitalo romahti vuoden 2000 Sydneyn kesäparalympialaisissa, kun Espanjan koripallojoukkue jäi kiinni siitä, että joukkueessa oli mukana vammattomia pelaajia. Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC sulki kehitysvammaisten urheilun ulos paralympialaisista siihen saakka, kunnes luokittelujärjestelmä saadaan kuntoon.

Vuoden 2012 Lontoon kisoista lähtien kesäparalympialaisten yleisurheilussa, pöytätenniksessä ja uinnissa on ollut mukana pienehkö määrä kehitysvammaisia urheilijoita. Kehitysvammaisia suomalaisurheilijoita ei paralympialaisissa kuitenkaan ole ollut sitten vuoden 1998 Naganon talvikisojen, jolloin mukana oli neljä hiihtäjää. Ennen kuin nyt, kun Nader Khalili selvitti tiensä Tokioon.

Khalili on kehitysvammaisten S14-luokan 100 metrin selkäuinnin maailmanrankingissa sijalla 16 Suomen ennätysajalla 1.04,15. Luokan kovimmat uimarit kirjauttavat matkalla alle minuutin aikoja, joten finaalipaikkaa voisi Khalilin kohdalla pitää superonnistumisena. Uusi Suomen ennätys olisi erinomainen saavutus 19-vuotiaalle paralympiadebytantille. Khalili on Suomen joukkueen nuorin urheilija.

Keskiviikkona päämatkallaan satasella uransa ensimmäisen paralympiamitalin, hopean, kelannut Amanda Kotaja on torstaina mukana T54-luokan 400 metrin kelauksessa. Alkuerät käydään 6.42 Suomen aikaa. Finaali on ohjelmassa torstaina klo 13.40.

Kotaja on kelannut sivumatkallaan tänä kesänä uuden Suomen ennätyksen 56,29. Sen ajan lähelle pääseminen todennäköisesti riittäisi finaalipaikkaan, jota voidaan pitää Kotajalle erittäin hyvänä saavutuksena ratakierroksella. Tämän kauden maailmantilastossa hän on kuudes.

  • Nader Khalilin luokan S14 määritelmä: Kehitysvammaisten urheilijoiden luokka

  • Amanda Kotajan luokan T54 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on toimivat käsilihakset ja keskivartalon lihakset, enimmäkseen alaraajahalvaantuneita (paraplegia).
     

Urheilijaprofiilit:

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu