Tokio 2020 – suomalaiset perjantaina: Toni Piispanen hakee toista täysosumaa

Pohjoisen Tähdet -taustalla: Toni Piispanen ja Henry Manni

Toni Piispanen voitti jo T51-luokan 200 metrin kelauksen paralympiakultaa Tokiossa. Perjantaina hän hakee toista kultaa, kun ohjelmassa on 100 metrin finaali. Kisa käydään klo 14.52 Suomen aikaa.

Satasella Piispanen on paralympiakultamitalisti Lontoosta 2012. Viisi vuotta sitten Rion paralympialaisissa Piispanen jäi neljänneksi.

Asetelmat sataselle ovat kutkuttavat. Belgian Roger Habsch on maailmantilaston ykkönen ajalla 19,75, hänen maanmiehensä Peter Genyn kakkonen ajalla 19,85 ja Piispanen kolmas Suomen ennätyksellä 19,86, jonka helsinkiläinen kelasi toukokuussa Sveitsin Arbonissa. Tiistain 200 metrin kisassa miesten järjestys oli käänteinen, eli Piispanen voitti, Genyn otti hopeaa ja Habsch pronssia.

Perjantaina suomalaiskelaajista on areenalla myös T34-luokan Henry Manni, joka kilpailee 800 metrin alkuerissä klo 5.29 Suomen aikaa.

Manni oli maanantaina satasella viides. 800 metriä on periaatteessa lohjalaisen kakkosmatka, mutta hän on toisaalta siinä kauden maailmantilaston kakkosena (1.41,91) kisan ylivoimaisen ennakkosuosikin, Tunisian Walid Ktilan (1.36,78) jälkeen. Kasisatasen taktisuus tekee kisasta kuitenkin arvaamattoman.

– Kasilla rankingit eivät hirveästi paina. Pitää mennä alkuerään nöyränä mutta ei nöyristellen. Porukka on niin tiukka, että on täysin mahdollista tippua pois finaalista, Manni pohti.

T34-luokan 800 metrin finaali on ohjelmassa lauantaina.

  • Toni Piispasen luokan T51 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, ja vain vähän toimivia lihasryhmiä ylävartalossa. Kelausvoima tuotetaan käsien lihasten avulla. Pääasiassa urheilijoilla ns. korkea neliraajahalvaus (tetraplegia)

  • Henry Mannin luokan T34 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, pääasiassa CP-vammaisia urheilijoita, mutta myös muita, harvinaisempia vammatyyppejä.
     

Urheilijaprofiilit:

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu