SOLIAlta löytyy monen paralympialajin välineistöä

Pyörätuoleissa miekkailevia henkilöitä harjoituksissa.

Kesäparalympialaisten ohjelmassa on kaikkiaan 22 lajia. Suomella oli edustus seitsemässä lajissa. Suomen Paralympiakomitean alaisuudessa toimivalla Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlla sen sijaan on kokeiltavissa ja vuokrattavana välineitä monista sellaisistakin lajeista, joissa suomalaisia ei tällä kertaa ollut mukana.

Istumalentopallossa Suomi on kaksinkertainen miesten paralympiapronssimitalisti (1996 ja 2000), mutta viime kisoissa Suomea ei ole nähty. Tokiossa Suomesta oli mukana tuomari Sari Mannersuo. SOLIAlta voi vuokrata istumalentopallon demokassin, joka sisältää palloja, verkon ja matalat istumalentopalloon sopivat verkkotolpat.

Pyörätuolimiekkailu on perinteikäs paralympialaji, mutta suomalaisia ei ole paralympia-areenoilla koskaan nähty. SOLIAlta löytyy pyörätuolimiekkailualusta, jonka esimerkiksi jokin aiheesta innostuva miekkailuseura voi saada pidempiaikaisempaankin käyttöön.

Näkövammaisten joukkuelaji maalipallo on suomalaisten menestyslaji. Miehet ovat voittaneet paralympiakultaa kahdesti (1996 ja 2012) ja naiset kerran (1992). Tokion kisat olivat kuitenkin ensimmäiset sitten vuoden 1976 Toronton kisojen, kun Suomesta ei ollut joukkuetta paralympialaisissa. Kuuluttaja Petri Repo, kisaorganisaatiossa isossa roolissa ollut Kari Räsänen, pöytätoimitsija Esa-Matti Käkelä ja tuomari Raili Sipura olivat Suomen edustajat Tokion maalipalloareenalla. SOLIAlta löytyy maalipallon demokassi, jossa on palloja, suojuksia ja läpinäkymättömät lasit. 

Näkövammaisten jalkapallo on parhaillaan lupaavan oloisessa nosteessa Suomessa. SOLIAlta löytyy lajiin palloja ja silmäsuojia.

Jo aiemmin paralympialaisten aikana olemme esitelleet SOLIAn välineistöstä palloilulajien pelituolit, erilaiset pyörätkelaustuolit ja boccian välineistön.

Lisätietoja Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAsta täältä

SOLIAn varauskalenteriin pääset tästä