Kiinnostuitko pyörätuolikoripallosta? Näin voit aloittaa harrastamisen

Suomen nuorten joukkue pelaamassa Irlantia vastaan pyörätuolikoripallossa EPYG 2019 -kisoissa

Tokion paralympialaisten päätösviikonloppuna pelattiin mielenkiintoiset pyörätuolikoripallon naisten ja miesten finaalit. Finaalit nähtiin Suomessa Yle Areenan välityksellä, ja ne voi katsoa Areenasta myös jälkikäteen.

Kisoissa ei nähty Suomesta omaa pyörätuolikoripallojoukkuetta, mutta lajia pelataan kotimaassa SM-tasolla. Nuorten maajoukkue on päässyt pelaamaan myös eurooppalaisia joukkueita vastaan European Para Youth Games -kisoissa.

Suurin osa Suomessa pyörätuolikoripalloa harrastavista henkilöistä osallistuu myös kilpailutoimintaan, mutta tämä ei ole mikään välttämättömyys, ja lajia voi harrastaa myös omaksi ilokseen. Pyörätuolikoripallo on erinomainen harrastus niin fyysisen ja psyykkisen kunnon kuin sosiaalisen kanssakäymisenkin ylläpitämiseen.

Laji soveltuu erinomaisesti liikuntavammaisille henkilöille, joiden käsien toimintakyky on hyvä. Yleisimmät vammaryhmät lajin parissa ovat selkäydinvammaiset ja alaraaja-amputoidut. Kaikki pyörätuolikoripalloilijat eivät käytä pyörätuolia arkiliikkumisessa, ja Suomessa toiminnassa on mukana muutamia vammattomiakin pelaajia.

Jos kiinnostuit lajista, voit etsiä Löydä oma seura -palvelun helppokäyttöisellä hakutoiminnolla kotipaikkaasi lähimpänä olevia urheiluseuroja ja -yhdistyksiä, joissa pelaamisen voi aloittaa.

Löydä oma seura

Lue lisää pyörätuolikoripallosta ja kehitysvammaisten urheilijoiden Unified-koripallosta

Kuvassa Suomen nuorten maajoukkue pelaamassa Irlantia vastaan European Para Youth Games -kisoissa 2019. Kuvaaja: Juhani Järvenpää.