Innostaako yleisurheilu? Näin voit aloittaa harrastuksen

Roosa Kukkumäki työntämässä kuulaa Parayleisurheilun SM-kisoissa 2021

Kukapa ei olisi innostunut yleisurheilusta, kun huikeat esikuvamme Marjaana Heikkinen keihäänheitossa ja Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti ratakelauksessa saivat taas kaulaansa mitaleja Tokiossa. 

Yleisurheilusta löytyy hurja määrä mielenkiintoisia lajeja, joita harrastamalla voi sekä kasvattaa omaa kuntoaan että halutessaan myös tavoitella yleisurheilutähtiemme tavoin arvokisamenestystä. Yleisurheilu soveltuu hyvin kaikille vammaryhmille.

Parayleisurheilussa ohjelmassa ovat kaikki muut kenttälajit paitsi moukarinheitto ja seiväshyppy. Sen sijaan osalle liikuntavammaisten luokista on tarjolla keilanheitto ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa pallonheitto. Ratalajeissa ohjelmassa on kaikki muut olympiamatkat paitsi aita- ja estejuoksut. Pyörätuoliurheilijoille on juoksumatkoja vastaavat kelausmatkat.

Suomessa parayleisurheilusta vastaa Suomen Urheiluliitto SUL, ja lajia pääsee harrastamaan SUL:n alaisissa yleisurheiluseuroissa ja -kilpailuissa. SUL järjestää yhdessä Paralympiakomitean kanssa vuosittain SM-kilpailut niin ulkona kuin hallissa.  Special Olympics -urheilijoille ja elinsiirron saaneille urheilijoille on tarjolla lisäksi Suomen Paralympiakomitean järjestämiä vuosittaisia avoimia valmennusleirejä.

Liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset urheilijat voivat kilpailla kansainvälisellä tasolla paralympialaisten lisäksi oman lajin EM- ja MM-kilpailuissa. Kehitysvammaiset urheilijat voivat osallistua näiden lisäksi myös Special Olympics -maailmankisoihin sekä VIRTUS-järjestön (entinen INAS) ja down-urheilijoiden IAADS-järjestön kilpailuihin. Elinsiirron saaneille urheilijoille on tarjolla oman lajin EM- ja MM-kisoja.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisessa parayleisurheilussa kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin.

Jos etsit inspiraatiota, maailmanluokan suorituksia voit ihastella vaikka Yle Areenassa esillä olevista Tokion yleisurheilulähetyksistä, lukemalla Veeti Mustalahden tuoreesta maailmanennätyksestä tai elokuisista Jyväskylän SM-kisoista.

Jos yleisurheilukuume on jo noussut, etsi Löydä oma seura -palvelusta omaa kotipaikkaasi lähinnä oleva urheiluseura tai yhdistys, joka järjestää kaikille avointa yleisurheilutoimintaa, ja jonka riveissä pääset aloittamaan!

Löydä oma seura

Lue lisää yleisurheilusta

SOLIAlta löytyy kokeiltavaksi erikokoisia kelaustuoleja tulevaisuuden tähdille

 

Kuvassa parayleisurheilija Roosa Kukkumäki työntämässä kuulaa Parayleisurheilun SM-kisoissa Jyväskylässä elokuussa 2021. Kuva: Jasmin Koskinen /Paralympiakomitea.