Challenged Athletes Foundationin apurahat haettavissa 5.11. saakka

Käsipyöräilijä Tokion paralympialaisissa.

Amerikkalainen Challenged Athletes Foundation (CAF) jakaa apurahoja paraurheilijoille ja vammaisille liikunnan harrastajille apuvälineisiin (myös urheiluproteeseihin) sekä kilpailu-, valmennus- ja harjoituskuluihin. Apurahat voivat parhaimmillaan olla useamman tuhannen euron suuruisia. Apurahaa voi hakea myös Suomesta käsin. Vuoden 2022 apurahat ovat haettavissa 5.11.2021 saakka. Hakulomake löytyy CAF:n sivuilta

Apurahaa voivat hakea urheilijat tai aktiivisesti liikuntaa harrastavat henkilöt, joilla on vamma. CAF käyttää apurahan myöntämisen ohjenuorana Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n kelpoisuuskriteeristöä (eligibilty criteria). Eli jos vamma on sellainen, että se oikeuttaisi luokitukseen jossain paralympialajissa, voi saada myös CAF-apurahaa. Harrastamasi lajin ei tarvitse kuitenkaan olla paralympialaji.

Vuodelle 2021 CAF-apurahaa jaettiin 5,1 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kaikkiaan 3038 hakijalle 52 eri maahan ja 94 eri lajin edustajalle. Apurahan saajien ikähaitari oli 2–76 vuotta. Eniten apurahoja myönnettiin pyöräilyyn (228) pyörätuolikoripalloon (196) ja yleisurheiluun (148). Tarkemmat tiedot vuoden 2021 apurahoista löytyvät täältä.

CAF-apurahan hakeminen vaatii jonkin verran paperitöitä, englannin kielen taitoa ja kärsivällisyyttä, mutta sieltä saatavat tukisummat ovat merkittäviä. Suomen Paralympiakomitean työntekijät auttavat mielellään hakuprosessissa.

Huom! Muistattehan, että pienempiä rahasummia – ja ilman englannin kielen taitoa – voi hakea harrastuksen alkuvaiheen kustannuksiin Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendijärjestelmästä. Haku on kaksi kertaa vuodessa, huhtikuun loppuun ja lokakuun loppuun mennessä. Startti-stipendiä voivat hakea ketkä vain vammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat urheilijat tai liikunnan harrastajat sekä vammaisurheilun tai soveltavan liikunnan toimintaa järjestävät seurat ja yhdistykset. Startti-stipendin hakulomake löytyy täältä.