Suomi voitti Puolan ja säilytti paikkansa parajääkiekon MM-kilpailujen B-sarjassa

Markku Vesikansa laukoo Suomen 2-0-johtoon ottelussa Puolaa vastaan.

Suomi säilytti paikkansa parajääkiekon MM-kilpailujen B-sarjassa voitettuaan päätösottelussaan Puolan 2–1 (1–0, 1–0, 0–1) Ruotsin Östersundissa käydyissä kisoissa.

Suomi ja Puola olivat hävinneet turnauksen neljä aiempaa otteluaan selkein lukemin. Molempien joukkueiden päätavoite oli viimeisen ottelun voittamisessa ja sarjapaikan säilyttämisessä.

Suomi oli suurimman osan pelistä niskan päällä ja onnistuikin tekemään avausmaalin hieman ennen ensimmäisen 15-minuuttisen puoliväliä. Eemi Rovio toi kiekon hyökkäysalueelle ja syötti Markku Vesikansalle, jonka laukaus kimposi puolustajasta kapteeni Harri Kangastien ulottuville. Tamperelainen latasi kiekon komeasti puolalaisvahti Kamil Zgorzynskin ulottumattomiin.

Toisessa erässä Suomi karkasi kahden maalin johtoon. Vesikansa katkaisi puolalaisavauksen ja pääsi nokikkain maalivahti Zgorzynskin kanssa. Laukaus olisi mennyt hieman ohi, mutta kimposi maalivahdin varusteista yli maaliviivan.

Toisen erän lopulla Suomi joutui kahden miehen alivoimalle, mutta maalivahti Timo Karkon torjunnat ja uhrautuva puolustuspeli pitivät eron kahdessa maalissa.

Päätöserän lopulla Puola pääsi jälleen kokeilemaan ylivoimalla ja tällä kertaa joukkueen tähtipelaaja, Yhdysvaltain ja Puolan kaksoiskansalainen Sylwester Flis liukui avopaikkaan ja sujautti kiekon etunurkasta ohi Karkon. Peliaikaa oli jäljellä vielä 2,5 minuuttia, mutta Suomi ei päästänyt Puolaa enää vaarallisille maalipaikoille ja nappasi voiton.

– Pelaajien rauhallisuus ja ajatuksen pysyminen mukana läpi pelin olivat voiton avaimia. Puolan Flis tiedettiin vaaralliseksi pelaajaksi ja hänelle oli erikoisvartiointi. Pienellä kokoonpanolla mentiin, käytännössä vain seitsemällä kenttäpelaajalla, mutta hyvin he jaksoivat ja ottelu meni suunnitelmien mukaan, päävalmentaja Jari Härkälä iloitsi.

B-sarjassa säilyminen oli tärkeää suomalaisen parajääkiekon viime vuosien nousukauden pönkittämiseksi. Seuraavat B-sarjan kisat ovat ohjelmassa vuonna 2023.

– Silloin lähdetään jo pelaamaan muustakin kuin vain sarjapaikan säilyttämisestä. Kunhan nykyrunko pysyy kasassa, niin taustalta on nousemassa nuorta verta mukaan. Suomalainen parajääkiekko on hyvässä nosteessa, Härkälä sanoi.

Säännöllistä parajääkiekkotoimintaa on viidellä paikkakunnalla: Turussa, Riihimäellä, Jyväskylässä, Oulussa ja uutena Kangasalla. Riihimäki kerää pääkaupunkiseudun pelaajat ja Kangasala on puolestaan pirkanmaalaisten pelaajien kotipesä. Lisäksi aloitteleville pelaajille on tarjolla leirejä, seuraava on Pajulahdessa 26.–28. marraskuuta.