Pohjois-Karjalan urheiluseurat innostuivat joukolla erityisryhmätoiminnan käynnistämisestä

Jalkapalloilijoita juoksemassa pallon perässä.

Joensuu ja koko Pohjois-Karjalan alue on pullollaan perinteikkäitä ja vireitä urheiluseuroja, mutta näiden seurojen alaisuudessa on ollut suhteellisen vähän erityisryhmätoimintaa.

Nyt tilanne on kuitenkin kohentumassa vauhdilla. Osaltaan muutosta on ollut vauhdittamassa Suomen Paralympiakomitean Avoimet ovet -urheiluseurahanke, joka on koonnut alueen seurat yhteen pohtimaan erityisryhmätoiminnan käynnistämiseen liittyviä kysymyksiä.

Isossa roolissa on Pohjois-Karjalan Liikunnan (PoKaLi) seurakehittäjä Jouni Lehtimäki, joka toimii Avoimet ovet -hankkeen alueellisena koordinaattorina. Hän on myös kontionlahtelaisen jalkapalloseuran Lehmon Pallon osa-aikainen valmennuspäällikkö, ja juuri jalkapallossa erityisryhmätoimintaa on alueella jo pidemmän aikaa ollut. Sieltä on löytynyt malli muille lajeille, miten homman voi saada toimimaan.

– Olin aikaisemmin Joensuussa Jipon toiminnanjohtajana ja siellä on jo pitkälti toistakymmentä vuotta pyörinyt erityisaikuisten futiskerho. Sitä kautta meillä on ollut oppia jo vähän omasta takaa, Lehtimäki sanoo.

Kahden kauden ajan on ollut toiminnassa myös erityislasten jalkapallokerho, jossa Lehmon Pallo ja Jippo Juniorit jakavat vetovastuun.

– Lehmon Pallolla on hyvät olosuhteet kesäisin, joten me hoidamme kerhon vetämisen kesäaikaan ja Jippo Juniorit, koska he pystyvät käyttämään Joensuun jalkapallohallia, hoitavat talviajan. Ohjaajat pysyvät samoina ja samat ihmiset voivat harrastaa läpi vuoden, mutta seurojen vetovastuu vain vaihtuu loka-marraskuun vaihteessa, Lehtimäki kertoo.

Samanlaista yhteistyötä LehPa ja Jippo tekevät myös perhefutiksen puolella. Seuroissa ymmärretään yhteistyön olevan avain alueen jalkapalloilun kehittymiseen, eikä naapurikateutta ole ilmassa. Samanlaista yhteen hiilleen puhaltamisen henkeä on ollut myös yli seurarajojen Avoimet ovet -hankkeen kokoontumisissa.

– Aikaisemminkin Joensuun alueella on kysyntää erityisryhmätoiminnan suhteen varmasti ollut, mutta järjestäjiä ei ole löytynyt. Osittain tämä Avoimet ovet -hanke on auttanut siihen, että on ollut paikallinen verkosto ja siinä mukana nämä meidän pari seuraa, joilla jo on kokemusta asiasta, niin olemme pystyneet antamaan vinkkejä toiminnan käynnistämiseen, Lehtimäki pohtii.

Lehtimäki nostaa esiin kaksi tärkeää asiaa toimintaa käynnistäessä: ennakkomarkkinoinnin ja osaavat ohjaajat.

– Kun LehPassa pari vuotta sitten käynnisteltiin erityislasten futiskerhoa, niin kävimme parin ohjaajan kanssa Kontionlahden kouluilla pitämässä erityisluokille ja -oppilaille pienen puolen tunnin futistuokion, jonka kautta lapset innostuivat lajista ja halusivat tulla mukaan. Sillä tavalla toiminta saatiin vaivattomasti käyntiin.

Lehtimäki kiittelee myös sekä Kontionlahden kunnan että Joensuun kaupungin apua markkinoinnissa. Havaittavissa on, että kysyntää eri lajien erityisryhmätoiminnalle tosiaan on, kunhan vain siitä saadaan tietoa levitettyä.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella opiskelee erityispedagogiikan opiskelijoita, joista on löytynyt erinomaisia ohjaajia LehPan ja Jipon futiskerhoon. Sieltä on mahdollista muidenkin lajien rekrytoida osaavaa väkeä.

– Meille ja Jipolle molemmille oli tärkeää silloin futiskerhoa käynnistäessä, että tämän ei ole tarkoitus tuottaa seuralle tuloja, vaan haluttiin panostaa ohjauksen laatuun, että on oikeasti sellaiset henkilöt ohjaamassa, jotka sen hallitsevat, Lehtimäki toteaa.

Erityisryhmätoiminta on Pohjois-Karjalan urheiluseuroissa lähtenyt käyntiin tai käynnistymässä lähiaikoina useassa eri lajissa ja eri puolilla maakuntaa.

– Lieksassa on jo käynnistynyt erityislasten luistelukerho, Joensuussa se on alkamassa talvella. Kontionlahden puolella on alkanut erityislasten salibandykerho ja Joensuussa Josba on loppuvuoden aikana tai viimeistään ensi keväänä käynnistämässä oman ryhmän, Lehtimäki luettelee.

– Myös tanssikerho Cat People on kysellyt, että saisivatko vähän apuja ja neuvoja, miten laittaa erityistanssikerho pyörimään. Eli nyt rupeaa tarjontaa olemaan useammassa lajissa kohta puolin, hän jatkaa.

Esimerkiksi yleisurheilu, hiihto, voimistelu ja koripallo ovat isoja lajeja Joensuun seudulla, joten potentiaalia uusiinkin lajivaltauksiin on olemassa, Lehtimäki uskoo.

– Joensuun Voimistelun ja Liikunnan kanssa on käyty jo keskustelua, että miten voimme tukea heitä aloittamaan toimintaa. He ovat kiinnostuneita tarjoamaan sitä sekä aikuisille että lapsille. Myös Joensuun Kataja on tosi iso seura, jolla on monta lajia, ja uskoisin, että he mielellään olisivat toteuttamassa toimintaan ainakin jossain lajissa, Lehtimäki sanoo.

Artikkeli on julkaistu alun perin Valtti-ohjelman käsikirjassa urheiluseuroille (2021)