Junior Games -syyskisat jälleen vammaisten ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten urheilusyksyn kohokohtana

Kehitysvammainen nuori ottaa vauhtia kohti pituushyppypaikan hiekkakasaa. Teksti: JUNIOR GAMES -SYYSKISAT, JYVÄSKYLÄ HIPPOSHALLI 24.11.2021

Vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten omat urheilukilpailut, Junior Games -syyskisat tuovat yli 230 osallistujaa eri puolilta Suomea Jyväskylän Hipposhalliin keskiviikkona 24. marraskuuta. 

Suomen Paralympiakomitean koronaturvallisesti järjestämissä kisoissa kilpaillaan tänä vuonna yleisurheilun kolmiottelussa sekä sukkulaviestissä, ja niihin osallistuu sekä koulujen joukkueita että yksittäisiä kilpailijoita. Lapset ja nuoret pääsevät lisäksi kokeilemaan eri urheilulajeja ja testaamaan taitojaan Sporttitorilla tapahtumapäivän aikana.

Junior Games -kisat ovat Suomen suurin vuosittainen lasten ja nuorten vammaisurheilukilpailu. Kisoja on järjestetty 1980-luvulta saakka, ja ne ovat historiansa aikana toimineet ponnahduslautana kilpaurheiluun yli 10 000 lapselle ja nuorelle. 

Myös moni Suomen nykyisistä paraurheilutähdistä ratakelauksen paralympiamitalisteja Leo-Pekka Tähteä ja Amanda Kotajaa myöten on kokeillut kilpailemista ensi kerran juuri Junior Games -kisoissa.

- Aikoinaan erityiskoulujen välisinä kilpailuina alkaneet kisat keräävät lisääntyneen integraation myötä nykyään osallistujia muistakin kouluista ympäri Suomen. Mukana on lisäksi koulumaailman ulkopuolelta kisat löytäneitä osallistujia, ja kisoja onkin tarkoitus avata yhä enemmän yleiseksi lasten ja nuorten kilpailutapahtumaksi, joiden ohjaamisessa urheiluseuroilla on koko ajan kasvava rooli, kertoo ratakelauksen paralympiamitalisti Henry Manni, joka työskentelee urheilu-uransa ohella Suomen Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana.

Entisestä lapsiosallistujasta urheilijaesikuvaksi ja kisojen järjestäjäksi kasvanut Manni pitää tärkeänä päästä henkilökohtaisesti innostamaan koululaisia eri urheilulajien pariin Junior Games -tapahtumissa. Mannin pääseekin taas kisapäivän aikana tapaamaan kentällä.

Vetonaulana yleisurheilu 

Alkuvuosina kiertävällä systeemillä eri paikkakunnilla käytyjä Junior Games -syyskisoja on järjestetty Jyväskylän Hipposhallissa vuodesta 2004 lähtien, ja tapahtumat on alusta alkaen tehty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden kanssa. Myös tänä vuonna yli 80 liikunnan opiskelijaa toimii mm. toimitsija-, tuomarointi-, järjestely- ja ohjaustehtävissä lajipisteillä. Junior Games -syyskisoissa yhteistyössä on nyt myös Jyväskylän kaupunki.

Syyskisojen päälaji on yleisurheilun kolmiottelu, jossa on lajivaihtoehtoina juoksun, pituushypyn ja kuulantyönnön kaltaisia tuttuja yleisurheilulajeja, mutta myös erilaisia lajisovelluksia, joihin myös vaikeavammaiset kisaajat pystyvät osallistumaan. Vaikeavammaisille lapsille suunnattuja lajeja ovat esimerkiksi pyörätuolislalom ja tarkkuuspallonheitto. 

Kolmiottelu etenee non stop -periaatteella, eli lajeja voi suorittaa omaan tahtiin ja missä järjestyksessä haluaa. Sukkulaviestiin osallistutaan joko koulun joukkueilla tai yksittäisistä kisaajista kootuilla joukkueilla erillisen aikataulun mukaisesti.

Eri lajien testausta matalalla kynnyksellä – tarjolla nyt myös Unified- ja pyörätuolikoripalloa jyväskyläläisseura HoNsUn korispisteellä

Kisat toteutetaan matalan kynnyksen periaatteella, jotta osallistuminen eri lajeihin olisi mahdollisimman helppoa. Osallistujat voivat valita osallistuvatko kilpa- vai harrastesarjaan, joten urheilun riemusta saavat nauttia myös vähemmän kilpailuhenkiset lapset ja nuoret. 

Lajipisteiden lisäksi tapahtumasta löytyy Sporttitori, jolla osallistujat voivat päivän aikana testata erilaisia paraurheilun ja soveltavan liikunnan lajeja. Sporttitorilla pisteitä pitävät myös yleisurheiluseura Jyväskylän Kenttäurheilijat, cheerleadingseura Jaguars Spirit Athletes sekä voimisteluseura Jyväskylän Naisvoimistelijat. 

Hipposhallin viereisen Monitoimitalon puolella koripallopisteellä pääsee nyt myös kokeilemaan sekä pysty- että pyörätuolikoripalloa. Kehitysvammaisten ja vammattomien pelaajien yhteislajia Unified-koripalloa pisteellä vetää jyväskyläläinen koripalloseura HoNsU, jossa ollaan käynnistämässä Unified-toimintaa. Pyörätuolikoripalloa taas voi testata pisteeltä löytyvillä koripallotuoleilla.

Ohjelma:

8.30  Kisainfo aukeaa
9.00  Kilpailut alkavat ja sporttitoripisteet avoinna (non stop -pisteet auki)
11.30  Avajaiset
12.00  Sukkulaviestit
12.30  Kilpailut jatkuvat ja sporttitoripisteet avoinna (non stop -pisteet auki, sokkopingisturnaus jatkuu klo 12.30) sekä juoksujen ja kelausten kilpaerät
13.30  Harrastesarjan osallistumismitaleiden jako
14.00  Sporttitoripisteet suljetaan
14.30  Kolmiottelun kilpasarjan ja sukkulaviestien palkintojen jako sekä paras kannustus -palkinto.
15.00  Kilpailut päättyvät 

Sarjat:

  • Alle 12-vuotiaat (2010 ja sitä myöhemmin syntyneet) 
  • 12–15 vuotiaat (2006–2009 syntyneet) 
  • 16–19-vuotiaat (2002–2005 syntyneet) 

Kilpailijat on jaettu lisäksi liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten luokkiin ja avoimeen luokkaan.

Tulokset ja palkitseminen

Kilpasarjoissa palkitaan kolme parasta kilpailijaa sarjoittain. Harrastesarjaan osallistuvat palkitaan osallistumismitalein, ja kaikille kilpailijoille jaetaan lisäksi Junior Games -diplomi. Sukkulaviestissä voittajajoukkueelle jaetaan pokaali, ja kolme parasta joukkuetta palkitaan Junior Games -mitaleilla. Erikoispalkintona jaetaan Paras kannustus -kiertopalkinto. 

Katso tarkemmat tiedot kisojen lajeista, sarjoista, luokittelusta ja muista käytänteistä täältä