Pajulahti Games: Maarit Tähtinen luotsaa istumalentopalloilijoita kohti menestystä

Paraurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestetään 11. kertaa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 21.–23. tammikuuta. Koronaviruspandemiasta johtuen tapahtuma on jonkin verran aiempia kertoja pienempi, mutta naisten istumalentopallossa sekä miesten ja naisten sokkopingiksessä tullaan näkemään hyvätasoiset kansainväliset turnaukset.

Maalipallossa Suomen ja Liettuan miesten maajoukkueet pelaavat viikonlopun aikana harjoitusotteluita. Lisäksi paravoimanoston SM-kilpailut käydään Pajulahdessa lauantaina sekä kehitysvammaisten Special Olympics National Games -kisat maastohiihdossa ja lumikenkäilyssä perjantain ja lauantain aikana.

Suomen naisten istumalentopallomaajoukkueelle Pajulahti Games osuu mielenkiintoiseen saumaan. Syksyn EM-kilpailuissa joukkue ylsi erinomaisesti viidenneksi ja toukokuussa edessä ovat MM-kilpailut Kiinan Hangzhoussa. Vastassa Pajulahdessa ovat EM-hopeamitalisti Italia, EM-kutonen Ukraina sekä vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin valmistautuva Ranska.

– Ukrainan me voitimme EM-kilpailuissa, mutta Italialle hävisimme. Ne ovat meille tuttuja joukkueita, mutta Ranska on ihan uusi tuttavuus. Emme ole nähneet heidän pelaavan, Suomen päävalmentaja Maarit Tähtinen sanoi.

Suomalaisen lentopallon Hall of Fameen kuuluva takavuosien pystylentopallon maajoukkuepelaaja Tähtinen on ollut istumalentopallomaajoukkueen peräsimessä toukokuusta 2021 lähtien.

– Pelaan itse istumalentopalloa ja valmennan Palokan Pyryn joukkuetta Jyväskylässä. Kun istumalentopallomaajoukkue tarvitsi viime vuonna uutta valmentajaa, olivat pelaajat keskustelleet asiasta ja pyysivät minua tehtävään. Sanoin, että kiitos kunniasta, totta kai, Tähtinen naurahtaa.

Istumalentopallon pelaajia, joilla on sellainen vamma, joka oikeuttaa pelaamisen virallisissa kansainvälisissä peleissä, on Suomessa vain kourallinen. Jotta Suomessa voidaan järjestää sarjatoimintaa, ovat istumalentopallon kansalliset pelit avoimia myös vammattomille pelaajille.

– Pelasin itse pitkään pystylentopalloa seniorisarjoissa, mutta sen jälkeen kun lopetin, menin katsomaan Jyväskylässä istumalentopalloturnausta ja sille tielle jäin vajaa kymmenen vuotta sitten, Tähtinen kertaa.

– Vanha pelikaveri, joka oli lopettanut pystylentopallon jo ennen minua, luki lehtijutusta, että pelaan istumalentopalloa ja soitti minulle, että ”Miten voit pelata istumalentopalloa, kun sinulle ei ole vammaa?” Sanoin, että Suomen sarjoissa myös vammattomat saavat pelata, ja niin hänkin on tullut mukaan ja pelannut jo monta vuotta, Tähtinen jatkaa.

Tähtinen uskoo, että osaavat pystypalloilijat, jotka sparraavat kotimaisissa sarjapeleissä maajoukkuepelaajia on resepti, jolla naisten istumalentopallomaajoukkue voi ottaa entisestään kiinni maailman huippua. Vielä sparraajia ei kuitenkaan ole riittävästi.

– Nyt viime aikoina – ja etenkin kun istumalentopallo on nykyään osa Lentopalloliiton toimintaa – tästä mahdollisuudesta on tiedotettu enemmän pystypallon pelaajille. Itselläni alkoi tulla pystypalloa pelatessa selkäkipuja ja vähän polvetkin alkoivat reistata, mutta kun siirryin istumalentopalloon, niin selkäkivut ovat loppuneet kokonaan, kun ei tarvitse enää hyppiä, Tähtinen toteaa.

Tällä hetkellä naisten SM-sarjajoukkueita on Jyväskylässä, Tampereella ja Lohjalla. Kun istumalentopalloa harrastavia pystylentopallotaustaisia olisi enemmän, saataisiin joukkueita enemmän, mikä mahdollistaisi harrastamisen myös potentiaalisille uusille vammaispelaajille. Tällä hetkellä on vaikea olla istumalentopalloilija paikkakunnalla, josta on satoja kilometrejä lähimmän istumalentopallojoukkueen luo.

Pajulahti Gamesin naisten istumalentopalloturnauksen aikataulu ja kokoonpanot

Lisätiedot Pajulahti Gamesista kisasivuilla

Kuva: Fatma Gür