Pajulahti Games: Voimanostaja Piipponen kovassa tuloskunnossa vielä uran loppusuoralla

Janne Piipponen

Oululainen Janne Piipponen sanoo olevansa urheilu-uransa loppusuoralla. Siihen nähden hänen suorituksensa paraurheilun kansainvälisen Pajulahti Gamesin yhteydessä käydyissä paravoimanoston SM-kilpailuissa oli hämmentävän kova: 190 kiloa penkistä ylös. Se oli pitkän uran henkilökohtainen kisaennätys ja alle 97-kiloisten sarjan Suomen ennätys.

– Tämä oli ensimmäinen kisani 97-kiloisissa. Se on osoittautunut minulle erittäin toimivaksi ratkaisuksi, kun ei tarvitse laihduttaa kisoihin niin kovasti. Saa kokonaisuuden pidettyä helpommin kasassa, Piipponen sanoi.

Kokenut oululaisnostaja sanoo treenaamisen edelleen maistuvan ja motivaation olevan erinomainen. Ennätys saattaa hyvinkin vielä tulevaisuudessa parantua. Mutta kansainvälisten kisojen osalta aletaan olla päätepisteessä.

– Olen kolmisenkymmentä vuotta käynyt kisoissa ja kansainvälisiäkin kisoja on tullut jo nähtyä. Ajattelin, että tämän vuoden EM-kilpailuihin voisin vielä lähteä, mutta sitten saa kansainvälisen uran osalta riittää, 42-vuotias Piipponen totesi.

Piipponen on urallaan kilpaillut paralympialaisissa Pekingissä vuonna 2008 ja voittanut EM-kultaa vuonna 2018 Ranskan Berck-Sur-Merissä. Kulta tosin tuli Piipposelle viiveellä sen jälkeen, kun ranskalainen Rafik Arabat oli kärähtänyt dopingista.

– Paralympialaiset ja EM-kulta ovat tietysti olleet kohokohtia, mutta hyvin on mieleen jäänyt myös kisa Unkarissa vuonna 2017. Olin silloin etukäteen aika paljon ylipainoinen ja jouduin käymään rajun painonpudotuksen enkä saanut syödä juurikaan, mutta nostin silti 186 kiloa, joka oli silloin 86-kiloisten sarjan Suomen ennätys, hän muistelee.

Piipponen sai Pajulahti Gamesissa kultamitalin ja Suomen ennätyksen lisäksi myös tuomariston myöntämän Raimo Aalto -muistopalkinnon, joka jaettiin turnauksen parhaan suorituksen tekijälle. Vuonna 2020 edesmennyt Aalto oli voimanoston paralympiakultamitalisti vuodelta 1984.

Suomen naisten istumalentopallomaajoukkue toisti lauantaina samaa kaavaa kuin edellispäivänäkin: selkeät tappiot Italialle ja Ukrainalle ja yhtä selkeä voitto Ranskasta. Sunnuntaina Suomi pelaa turnauksen pronssisijasta Ranskaa vastaan.

Sokkopingiksen miesten turnauksessa suomalaispelaajat tippuivat välieristä. Juha Oikarainen ja Jouni Viitamäki pelaavat sunnuntaina viidennestä sijasta. Naisten turnauksessa sen sijaan Hanna Vilmi ja Jaana Pesari selvittivät vakuuttavasti tiensä välieriin. Vilmi kohtaa sunnuntaiaamuna Puolan Katarzyna Stenkan ja Pesari Italian Piera Folinon.

Lumikenkäilijät tähyävät maailmankisoihin

Aleksi Timonen ja Sami Korhonen

Pajulahti Gamesin yhteydessä järjestettävissä kehitysvammaisten Special Olympics National Games -kisoissa kilpailtiin lauantaina maastohiihdon ja lumikenkäilyn finaalit. Maastohiihdossa Ikurin Vireen Anni Aalto voitti naisten sarjan ja Imatran Urheilijoiden Teemu Toiviainen miesten sarjan.

Lumikenkäilyssä lahtelaiset Janette Teerenmaa ja Aleksi Timonen veivät 1-divisioonien sarjavoitot. He ovat myös lähdössä tasan vuoden päästä Venäjän Kazanissa käytäviin Special Olympics -talvimaailmankisoihin. Pajulahdessa kilpailleista maastohiihtäjistä Kazaniin lähtevät Aalto, Toiviainen ja Ski Jyväskylän Mika Nyberg.

– Jännitti ennen kisaa ja vielä vähän kisan aikanakin, mutta sitten helpotti, kun pääsi maaliin, sanoi Janette Teerenmaa, jolle Kazanin kisat tulevat olemaan ensimmäiset Special Olympics -maailmankisat.

Teerenmaan tukena Kazanin reissulla tulee onneksi olemaan oma miesystävä Aleksi Timonen, joka oli mukana jo vuoden 2017 maailmankisoissa Itävallassa.

– Hyvältä tuntui kisata. Tällainen pakkaskeli on juuri sopiva lumikenkäilyyn, Timonen totesi päivän rupeamasta.

Timonen ja Teerenmaa ovat molemmat saaneet paljon tukea lumikenkäilyurallaan kokeneelta nastolalaiselta Sami Korhoselta. Hän ei enää maailmankisoihin ole lähdössä, mutta käy mielellään kirittämässä nuorempiaan kotimaisissa kisoissa. Lauantaina hän voitti kaksi hopeaa Timosen vanavedessä.

– Nuoremmat menevät kovempaa ja niin sen pitää mennäkin. En ole enää juuri lumikenkäilyä harjoitellut, mutta mukavaa oli käydä kisaamassa, Korhonen sanoi.

Paraurheilun Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti 21.–23.1.2022