Pajulahti Games: Into paikkaa materiaalin kapeutta naisten istumalentopallomaajoukkueessa

Pronssiottelu Suomi-Ranska

Suomen naisten maajoukkue sijoittui kolmanneksi paraurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman istumalentopalloturnauksessa. Pronssimitalit irtosivat sunnuntaiaamuna 3–0 (25–11, 25–12, 25–9) -voitolla Ranskasta.

Vaikka turnauksessa oli vain neljä joukkuetta, riitti niitä kuitenkin käytännössä kolmeen kastiin. Ukraina ja Italia edustavat maanosan ehdotonta huippua. Suomi ei kapealla kokoonpanolla niitä pystynyt haastamaan, mutta kansainvälisiä pelejään aloitteleva Ranska puolestaan oli selvästi Suomea heikompi nippu.

– Oli tosi kiva pelata myös kovempia maita vastaan. Harmi vain, että jouduimme pelaamaan vähän vajaanaisisina. Petra Pakarinen puuttui kokonaan, Maria Viitala perjantain peleistä ja Annukka Jäätteenmäki lauantain peleistä. Olisi ollut hauska päästä kokeilemaan Italiaa ja Ukrainaa vastaan niin, että Maria ja Annukka olisivat olleet samaan aikaan kehissä, pohti Suomen joukkueen oululaispelaaja Laura Haaranen.

Naisten maajoukkueelle pelaajapula on krooninen. Istumalentopalloon vaadittavan vammaluokituksen omistavia pelaajia on vain juuri ja juuri joukkueellinen. Vertailu esimerkiksi Ukrainaan on lannistava.

– Ukraina oli viime vuosikymmenellä ihan maailman huippumaa. Muutama vuosi sitten sieltä vaihtuivat kaikki pelaajat. Nyt he ovat tehneet sukupolvenvaihdoksen ja nämä nuoret alkavat taas olla aivan huippuja, Haaranen sanoi.

Suomikin on Euroopan tasolla materiaalin kapeudestaan huolimatta varteenotettava tekijä. Syksyn EM-kilpailuissa Turkissa Suomi voitti koronapoissaolojen heikentämän Ukrainan ja nappasi viidennen sijan. Paikka toukokuun MM-kilpailuihin Kiinaan on varmistettu, mutta lähtö pitkään reissuun ei ole vielä ihan varma.

– Ensi viikolla olisi tarkoitus tehdä päätös lähtemisestä. Erityisesti koronatilanne mietityttää, varsinkin kun meillä on näin vähän pelaajia. Mutta uskoisin kuitenkin, että moni pelaaja haluaisi tosi paljon lähteä, Haaranen pohti.

Kun pelaajia on vähän, ei istumalentopallon harrastaminen ole kovin helppoa.

– Meillä ei Oulussa ole joukkuetta, vaikka on vuosien varrella sellaista yritetty viritellä. Onneksi maajoukkueen leirejä on riittävän säännöllisesti, niin pysyy itsellä motivaatio yllä lyödä palloa itsekseen seinään. Tämä on niin mukava laji ja meillä on maajoukkueessa mahtava porukka, kärsämäkeläislähtöinen Haaranen sanoi.

Hanna Vilmille jo yhdeksäs mestaruus Pajulahdessa

Hanna Vilmi

Pajulahti Gamesin sokkopingisturnauksessa Hanna Vilmi otti turnausvoiton jo yhdeksännen kerran urallaan. Pajulahti Games järjestettiin tänä vuonna 11. kerran, joten vain kahdesti naisten sarjan mestaruus on mennyt muille. Viidettä kertaa turnauksen historiassa finaali oli Vilmin ja toisen kovan suomalaispelurin Jaana Pesarin välinen. Vilmi peittosi äitiyslomalta lajin pariin palanneen Pesarin suoraan erin 3–0 (11–7, 12–1, 13–11).

– Tässä on ollut korona-aikaan aika harvakseltaan kansainvälisiä turnauksia ja välillä ollut treeneistäkin taukoa. Ei myöskään ole ollut tietoa, miten hyvin pelaajat muissa maissa ovat päässeet treenaamaan, joten piti alkuturnauksesta vähän kalibroida uudestaan omaa peliä suhteessa kilpakumppaneihin, Vilmi sanoi.

– Oli hienoa huomata, että me olemme edelleen Jaanan kanssa pitäneet pintamme kärkiporukassa. Jaanaltakin oli erittäin vahva paluu kansainvälisiin peleihin, vaikka finaali suoraan kolmessa erässä menikin, hän jatkoi.

Ennen koronaviruspandemiaa Vilmi vietti lukuvuoden vaihto-oppilaana Italiassa, jossa hän pääsi tutustumaan tarkemmin toisen vahvan sokkopingismaan toimintaan. Koronan keskellä Vilmi on valmistunut filosofian maisteriksi latinan kielestä ja Rooman kirjallisuudesta.

– Oman alan töitä en ole vielä tehnyt, vaan työskentelen nykyään osastosihteerinä erikoissairaanhoidossa Meilahden sairaalassa, Vilmi kertoi.

Miesten sokkopingisturnauksessa koettiin ensimmäistä kertaa tilanne, jossa suomalaispelaajia ei selviytynyt neljän parhaan joukkoon mitalipeleihin. Juha Oikarainen oli parhaana suomalaisena viides. Jouni Viitamäki sijoittui kuudenneksi ja Teemu Ruohonen – Pajulahden edellinen suomalaisvoittaja miesten sarjassa vuonna 2017 – oli yhdeksäs. Mestaruuden vei Saksan Thade Rosenfeldt ennen Venäjän Vladimir Poliakovia.

Paraurheilun Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti 21.–23.1.2022

Istumalentopallo

Naiset

Pronssiottelu

  • Suomi–Ranska 3–0 (25–11, 25–12, 25–9)

Loppuottelu

  • Ukraina–Italia 0–3 (14–25, 19–25, 17–25)

Suomen joukkue

  • Annukka Jäätteenmäki (C)
  • Hanna-Maria Sariluoto
  • Laura Haaranen
  • Karoliina Halme
  • Raisa Möller
  • Katja Ollikainen
  • Maria Viitala
  • Helena Skogström
  • Päävalmentaja: Maarit Tähtinen
  • Apuvalmentaja: Erkka Ikonen
  • Huoltaja: Susanna Koponen
  • Fysioterapeutti: Johanna Kotikangas

Sokkopingis

Miehet

Sijoitusottelu, sijat 13–14

  • Szymon Budzynski Puola–Ari Lahtinen Suomi 0–2 (5–11, 3–11)

Sijoitusottelu, sijat 9–10

  • Manfred Scharpenberg Saksa–Teemu Ruohonen Suomi 0–2 (6–11, 9–12)

Sijoitusottelu, sijat 5–6

  • Jouni Viitamäki Suomi–Juha Oikarainen Suomi 0–2 (6–11, 4–12)

Pronssiottelu

  • Deniss Ovsannikovs Latvia–Marco Carrai Italia 3–0 (13–11, 11–5, 11–9)

Loppuottelu

  • Thade Rosenfeldt Saksa–Vladimir Poliakov Venäjä 3–0 (12–5, 11–2, 11–4)

Loppujärjestys: 1) Thade Rosenfeldt Saksa, 2) Vladimir Poliakov Venäjä, 3) Deniss Ovsannikovs Latvia, 4) Marco Carra Italia, 5) Juha Oikarainen Suomi, 6) Jouni Viitamäki Suomi,… 9) Teemu Ruohonen Suomi,… 13) Ari Lahtinen Suomi,… 32) Jaakko Tulisalo Suomi,…, 35) Väinö Rihti Suomi,... 37) Paavo Tulisalo Suomi.

Naiset

Välierät

  • Hanna Vilmi Suomi–Katarzyna Stenka Puola 3–0 (12–2, 11–4, 11–0)
  • Jaana Pesari Suomi–Piera Folino Italia 3–0 (11–9, 12–7, 12–8)

Pronssiottelu

  • Katarzyna Stenka Puola–Piera Folino Italia 0–3 (9–11, 3–11, 3–11)

Loppuottelu

  • Hanna Vilmi Suomi–Jaana Pesari Suomi 3–0 (11–7, 12–1, 13–11)

Loppujärjestys: 1) Hanna Vilmi Suomi, 2) Jaana Pesari Suomi, 3) Piera Folino Italia, 4) Katarzyna Stenka Puola.