Peking 2022: Kuusien talviparalympialaisten konkarilla on iso rooli ampumahiihtostadionilla

Kuvassa Marko Kurvinen näyttää sorimilla kuinka monennet paralympialaiset hänellä on menossa. Maastohiihtäjä Inkki Inola näyttää peukkua.

Marko Kurvisella on Pekingin reissua takana jo viisi viikkoa ja vielä reilu kaksi edessä. Kurvinen on Suomen Biathlon Oy:n toimitusjohtaja ja osa kuusihenkistä suomalaisryhmää, joka vastaa Pekingin talviolympialaisissa ja -paralympialaisissa ampumahiihdon taulu- ja ratajärjestelmistä. Paralympialaisiin suomalaisfirman kautta tulevat myös ampumahiihdossa käytettävät aseet. Paralympialaisten ampumahiihdossa kilpailevat liikunta- ja näkövammaiset urheilijat.

Paralympialaisista Kurvisella on pidempi kokemus kuin olympialaisista. Pekingin kisat ovat jo kuudennet peräkkäiset talviparalympialaiset, jossa Kurvinen tiimeineen on mukana. Sarja alkoi vuoden 2002 Salt Lake Cityn paralympialaisista, jonne Suomen Biathlonin sisaryhtiötä, elektronisia ampumajärjestelmiä valmistavaa Eko-Aimsia pyydettiin tekemään uusi järjestelmä.

– Ampumahiihto oli ollut näkövammaisten paralympialajina jo aiemmissakin kisoissa, mutta aiemmin käytössä olleet järjestelmät eivät olleet luotettavia. Salt Laken jälkeen eräs kilpailija tulikin sanomaan, että ensimmäistä kertaa oli sellainen tunne, että jos tuli huti, niin syy oli ampujassa eikä järjestelmässä, Kurvinen sanoo.

Liperiläisen Eko-Aimsin perustaja Ilmo Kurvinen on innovaattori, joka kehitteli elektronisia ammuntajärjestelmiä jo viime vuosituhannen puolella. Hän oli aikaansa edellä, sillä nyt elektroninen ammunta on tulossa yhä voimakkaammin myös vammattomien ampumahiihtoon ja muuhun ampumaurheiluun. Muun muassa kesäolympialaisten nykyaikaisessa viisiottelussa tähtäiltiin Tokiossa Eko-Aimsin pistooleilla.

Paraurheilun puolella näkövammaisten ampumaurheilu pyrkii parhaillaan paralympialajiksi juuri Eko-Aimsin järjestelmien avulla.

Ampumahiihto on ollut paralympialajina vuoden 1988 Innsbruckin kisoista lähtien. Suomalaisia ampumahiihtäjiä paralympialaisissa on kilpaillut yhteensä 18 ja he ovat voittaneet yhteensä yhdeksän mitalia. Pekingin kisat ovat ensimmäiset, joissa ei ole mukana suomalaisia ampumahiihtäjiä.

Eko-Aimsin näkövammaisten ammuntaan ja ampumahiihtoon suunnattu kiväärijärjestelmä maalitauluineen on vuokrattavissa Paralympiakomitean alaisuudessa toimivalta Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlta.