Peking 2022: Tomi Taskinen on kulkenut uskomattoman matkan ensimmäisiin paralympialaisiinsa
Paralympialaiset ovat lähtökohtaisesti kisat, joihin pääseminen merkitsee urheilijoille poikkeuksetta todella paljon. On turha yrittää asettaa urheilijoita järjestykseen sen mukaan, kenelle kisoihin osallistuminen merkitsee enemmän kuin toiselle. Mutta sen voi sanoa, että Pekingissä ensimmäisiin paralympialaisiinsa osallistuvalle lumilautailija Tomi Taskiselle, 30, nämä kisat merkitsevät valtavan paljon.
Hollolalaislähtöinen Taskinen oli teini-ikäisenä lupaava lumilautailija. Yhdeksäsluokkalaisena hän oli jo juniorimaajoukkueen mukana ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan. Vuonna 2009 tuolloin 17-vuotias Taskinen osallistui ensimmäiseen maailmancupin kisaansa, Big Airiin Moskovassa.
Kaksi vuotta myöhemmin, helmikuussa 2011, Taskinen oli mukana Joensuun Talvikarnevaalien lumilautahyppynäytöksessä. Jäisessä hyppyrissä sattui kohtalokas vahinko, Taskinen putosi noin kuuden metrin korkeudesta tasaiselle jäälle selälleen ja löi päänsä.
Oli pienestä kiinni, ettei Taskinen menettänyt henkeään. Kuntoutusprosessin alussa näytti hyvin epätodennäköiseltä, että Taskinen kävelisi koskaan. Mutta niin vain kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen Taskinen palasi lumilaudan päälle.
Tuolloin, keväällä 2013, Taskinen ei vielä kuvitellut laskevansa joskus kilpaa, mutta ajatteli jo pystyvänsä palaamaan jollain toisella tavalla rakastamansa lajin pariin.
– Kouluttauduin lumilautailuvalmentajaksi ja niitä hommia teinkin useamman vuoden Messilässä. Sitten näin ilmoituksen, että Tahkolla järjestettäisiin lumilautailun banked slalomin SM-kisat ja niiden yhteydessä olisi myös soveltava sarja. Aloin treenata niihin, Taskinen muistelee.
Tahkon SM-kisoissa 2018 Taskinen tapasi Mikko Wendelinin, vuonna 2019 edesmenneen lumilautailuvalmentajan, joka oli tuolloin tehnyt jo useamman vuoden menestyksekkäästi töitä Matti Suur-Hamarin kanssa.
– Mikko sanoi, että minussa on potentiaalia, ja jos vain haluan ja paraurheilu kiinnostaa, niin hän voi auttaa minua oikeaan suuntaan. Sen jälkeen laitoin kaiken pelin tähän hommaan, jätin lumilautailuvalmennuksen ja aloin keskittyä urheilu-uraani, nykyään Rukalla asuva Taskinen sanoo.
– Kaikki kaverit, jotka minut tunsivat lumilautapiireistä ennen vammautumistani, ovat olleet ihan hemmetin fiiliksissä siitä, että olen pystynyt palaamaan takaisin laudan päälle ja vielä edennyt kisaamaan kansainvälisiin kisoihin, hän jatkaa.
Pienestä tavoitteesta seuraavaan siirtyen
Taskisella on takanaan jo kahdet paralumilautailun MM-kilpailut. Pyhällä vuonna 2019 Taskinen oli banked slalomissa luokkansa 10:s ja Lillehammerissa tämän vuoden tammikuussa 11:s.
Pekingissäkin Taskinen kilpailee pelkästään banked slalomissa. Toisen ohjelmassa olevan lajin, lumilautacrossin, hän jättää suosiolla muille.
– Viime kaudella kokeilin lumilautacrossia Pyhän leirillä, mutta kaaduin siellä pahasti selälleni ja löin pääni. Olin minuutin tajuton ja minut vietiin Rovaniemelle kuvauksiin, mutta niistä ei löytynyt mitään. Se kuitenkin toi minut takaisin maanpinnalle, että jos lyön pääni vielä kerrankin, niin en välttämättä nouse siitä enää, Taskinen toteaa.
Banked slalomissa lasketaan kaarteita sisältävää rataa yksinään kelloa – tai parikilpailussa viereisellä radalla laskevaa kilpakumppania – vastaan. Lumilautacrossissa radalla on hyppyjä ja tiukkoja kurveja, ja alkukilpailuvaiheen jälkeen pudotuspeleissä lasketaan vieläpä neljän laskijan yhteislaskukisoja. Riskit kaatumiselle ovat isot.
– Valtaosalla parapuolen laskijoista on amputoitu raajoja. Olen ihan eri asemassa heidän kanssaan, kun minulla on taustalla erittäin vakava aivovamma. Aivoni ovat hajonneet jo niin paljon, että minua ei isommassa kaatumisessa pelasta mikään kypärä, Taskinen linjaa.
Banked slalomissa Taskisen ei tarvitse pelätä ja hän pääsee nauttimaan laskemisesta.
– On vain ihan uskomatonta, miten lyhyessä ajassa olen päässyt tähän pisteeseen. Enkä todellakaan olisi tässä tilanteessa yksin. Valtavat kunnianosoitukset menevät lähipiirilleni, joka on ollut koko ajan tukenani, ja erityisesti fysioterapeutilleni. Ilman hänen apuaan en olisi nyt paralympialaisissa, Taskinen sanoo.
Sijoitustavoitetta hän ei halua Pekingin kisoihin itselleen asettaa.
– Olen edennyt pienissä tavoitteissa aina seuraavaan, kun yksi on saavutettu, ettei tule liian isoa haukkausta kerrallaan. Nyt kun yksi iso tavoite on täyttynyt paralympialaisiin pääsyn myötä, täytyy vain alkaa asettaa uusia pieniä tavoitteita, Taskinen toteaa.
URHEILIJAESITTELY: Tomi Taskinen
- 30-v, Kuusamo, lähtöisin Hollolasta
- Vaikeampi alaraajavammaluokka SB-LL1
- Ensikertalainen paralympialaisissa
- Kilpaili kansainvälisellä tasolla vammattomien lumilautailussa ennen vammautumistaan vuonna 2011.
- Ohjelma Pekingissä
- Perjantai 11.3. – banked slalom
- Sosiaalinen media:
- Instagram: @tomi.taskinen
- Twitter: @vanaja2
- Facebook: BigMountainTaskinen
EDELLISET ARVOKISAT
2021, MM-kilpailut, Lillehammer, Norja
- Banked slalom, SB-LL1 (parikilpailu): 1) Noah Elliott, USA (karsinta-aika: 28,79), 2) Mike Schultz, USA (28,49), 3) Tyler Turner, Kanada (30,15),… 11) Tomi Taskinen, Suomi (36,00)
2019, MM-kilpailut, Pyhä, Suomi
- Banked slalom, SB-LL1: 1) Mike Schultz, USA 50,63, 2) Noah Elliott, USA 51,21 (+0,58), 3) Chris Vos, Hollanti 51,87 (+1,24),… 10) Tomi Taskinen, Suomi 1.04,92 (+14,29)
2018, Paralympialaiset, Pyeongchang, Etelä-Korea
- Banked slalom, SB-LL1: 1) Noah Elliott, USA 51,90, 2) Mike Schultz, USA 53,42, 3) Bruno Bosnjak, Kroatia 54,08.
Kaikki Pekingin paralympialaisten suomalaisurheilijat tullaan esittelemään ennen kisojen alkua 4.3.
Aiemmat urheilijaesittelyt: Matti Suur-Hamari, Inkki Inola, Maiju Laurila
Suomen joukkue Pekingin talviparalympialaisiin löytyy täältä
Suomalaisurheilijoiden aikataulu Pekingin talviparalympialaisissa löytyy täältä