Jäsenmaat saivat IPC:n pään kääntymään: venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa kilpailla Pekingissä

Suomen Paralympiakomitea

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n hallitus on pyörtänyt keskiviikkoisen päätöksensä sallia venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden osallistumisen perjantaina käynnistyviin Pekingin talviparalympialaisiin neutraaleina paralympiaurheilijoina. Uudessa päätöksessään IPC:n hallitus linjaa, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa osallistua Pekingin kisoihin.

Vastustus lukuisilta kisoihin osallistuvilta mailta – Suomi mukaan lukien – sai IPC:n uudelleenarvioimaan keskiviikkoista päätöstään.

– IPC on jäsenmaidensa muodostama järjestö ja kuuntelemme tarkasti heidän kantojaan. Viimeisen 12 tunnin aikana valtava määrä jäsenmaitamme on ollut meihin yhteydessä hyvin avoimesti, mitä arvostan suuresti. He ovat kertoneet meille, että ellemme uudelleenarvioi päätöstämme, sillä tulee olemaan merkittäviä seurauksia Pekingin paralympialaisten läpiviemiseen. Monet maat ovat uhanneet jäädä pois kisoista, IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsons sanoi tiedotteessa.

– Niille paraurheilijoille, jotka ovat maista, joita tämä päätös koskee (Venäjä ja Valko-Venäjä), haluan sanoa: Olemme todella pahoillamme, että joudutte kärsimään maidenne hallitusten tekemistä päätöksistä. Urheilijoiden hyvinvointi on ja tulee aina olemaan meille avainasia. Tämän päivän päätös vaikuttaa suoraan 83 paraurheilijaan, Parsons jatkoi.

Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio otti IPC:n uuden päätöksen vastaan tyytyväisenä ja helpottuneena.

– Ainoa oikea päätös! Kiitos kaikille jäsenmaille ympäri maailman, jotka toimivat yhtenäisesti tässä asiassa. Erityiskiitokset osaltamme muille Pohjoismaille, Baltian maille ja Puolalle hienosta toiminnasta ja yhteistyöstä. Nyt saadaan fokus itse kisoihin. Tsempit kaikille urheilijoille, erityisesti omille Pohjoisen tähdillemme sekä urhealle Ukrainan joukkueelle, Rautio sanoi.

IPC:n tiedote uudesta päätöksestä (englanniksi)

Aikaisemmat käänteet:

Lisätiedot: Suomen Paralympiakomitea, puheenjohtaja Sari Rautio, puh. 040 522 0933, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.