Pekingin talviparalympialaiset on avattu – ”Dialogia ja diplomatiaa, ei sotaa ja vihaa”

Suomen joukkue marssii Linnunpesä-stadionille

Näkövammainen maastohiihtäjä Inkki Inola ja kelkkalaskija Maiju Laurila johdattivat lipunkantajina Suomen joukkueen Pekingin Linnunpesä-stadionille 13. talviparalympialaisten avajaisissa.

Hetki oli merkityksellinen lipunkantajille, mutta yhtä lailla myös kolmannelle avajaismarssissa mukana olleelle paralympiajoukkueen urheilijalle, ensimmäisissä paralympialaisissaan kilpailevalle lumilautailija Tomi Taskiselle.

– Tässähän alkaa vähän herkistyä. Tänään on päivälleen 11 vuotta siitä, kun heräsin koomasta, totesi Taskinen hieman ennen stadionille saapumista. Taskisen matkaan paralympiaurheilijaksi voi tutustua täältä.

Avajaispuheissa mielenkiinto kohdistui siihen, miten Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsons tuo esiin vallitsevan maailmantilanteen. IPC souti ja huopasi kisojen aluspäivinä sen suhteen, saavatko venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat osallistua kisoihin. Lopulta päivää ennen avajaisia, jäsenmaiden voimakkaasta painostuksesta, IPC päätyi sulkemaan venäläiset ja valkovenäläiset ulos kisoista.

Vaikka IPC:n toimet ennen kisoja olivat horjuvia, oli Parsonsin sanoma avajaispuheessa selkeä:

– Olen johtaja järjestössä, jonka ytimessä on inkluusio, jossa monimuotoisuutta juhlistetaan ja jossa erilaisuus otetaan vastaan syleillen. Olen kauhuissani siitä, mitä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä, Parsons sanoi.

– Tämän vuosisadan tulee olla dialogin ja diplomatian vuosisata, ei sodan ja vihan, hän jatkoi.

Parsons viittasi YK:n yleiskokouksen hyväksymään lauselmaan olympiarauhasta, joka koskee olympialaisten lisäksi myös paralympialaisten aikaa.

– Sitä lauselmaa tulee kunnioittaa, ei rikkoa. Täällä Pekingissä paraurheilijat 46 maasta kilpailevat toistensa kanssa, ei toisiaan vastaan. Paralympiaurheilijat tietävät, ettei vastustajan täydy olla vihollinen, ja että yhdessä me voimme saavuttaa niin paljon enemmän, Parsons julisti ennen kuin Kiinan presidentti Xi Jinping sai vuoron julistaa kisat avatuiksi.

Talviparalympialaisten kilpailutapahtumat käynnistyvät varhain lauantaiaamuna. Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on mukana syöksylaskukilpailussa, joka käynnistyy klo 4.00 Suomen aikaa.

Suomen joukkueen kisasivut

Parsonsin koko puhe tekstinä (englanniksi)