Peking 2022: Matti Suur-Hamarille toinen peräkkäinen paralympiakulta – "Viime vuosien asiat purkautuivat maaliviivalla"

Matti Suur-Hamari tuulettaa lumilautacrossin paralympiavoittajana

Matti Suur-Hamari uusi neljän vuoden takaisen lumilautacrossin SB-LL2 -luokan paralympiakultansa Pekingin talviparalympialaissa. Suur-Hamari laski nopeimman ajan sunnuntain karsintakisassa ja tuli ykkösenä maaliin kaikissa kolmessa maanantain erälaskussa. 

– Aika uskomaton fiilis. On ollut vaikeita vuosia, mutta tämä voitto tuo toteen aika hyvin sen, että kun jaksaa vain uskoa ja tehdä hommia, niin kyllä se paatti pysyy oikeassa suunnassa. Tunteet puskivat pintaan maaliintulon jälkeen, kun purkautui kaikki muutaman viime vuoden asiat, Suur-Hamari sanoi. 

Suur-Hamarin vaikeisiin vuosiin mahtui pitkäaikaisen valmentajan ja rakkaan ystävän Mikko Wendelinin äkillinen menehtyminen vuonna 2019 ja tiimikaverin, hollantilaisen Bibian Mentel-Speen poismeno viime vuonna. Toisaalta Suur-Hamari tuli viime vuonna myös isäksi, joten positiivisella puolellakin on imatralaistaustaisen kuusamolaisen elämässä tapahtunut.

Iso asia Suur-Hamarin elämässä ja urheilu-uralla on ollut myös oman kotipesän löytyminen monikansallisesta Team Unicorn -joukkueesta, johon kuuluu Suur-Hamarin ja lautahuoltajavelho Juha Haukkalan lisäksi ruotsalaisvalmentaja Pär Sundqvist, australialaislaskija Ben Tudhope ja kanadalaislaskija Alex Massey. Edesmennyt Mikko Wendelin oli myös oleellinen osa Team Unicornia, ja hänen muistolleen koko laskijakolmikko on omistanut viimeaikaiset menestyksensä.

– Pyeongchangin paralympialaisiin asti olin hollantilaisten kanssa samassa tiimissä, mutta kun Bibian Mentel kisojen jälkeen lopetti ja australialaisilla ei samanaikaisesti ollut valmentajaa, niin minä ja Mikko (Wendelin) ehdotettiin, että lyöttäydytään yhteen. Siihen saatiin vielä Bubz (Alex Massey) messiin, Suur-Hamari kertoo.

– Me olemme tosi hyviä ystäviä keskenämme ja välillämme on sellaista veljellistä kilpailua. Yhtään ei anneta periksi, mutta se on reilua kisaamista ja ollaan iloisia toistemme puolesta ja joka ikisestä treenistä, mitä saadaan toistemme kanssa vetää. Se on todella spessujuttu, hän jatkaa.

Suur-Hamarin kultamitalisuoritusta kirkastaa hänen mielessään entisestään se, että nuori tiimikaveri Ben Tudhope nousee pronssimitalistina samalle palkintopallille. Hopeaa SB-LL2 -luokan lumilautacrossissa otti Yhdysvaltain Garrett Geros.

– Finaalissa taisin alussa olla hetken aikaa viimeisenäkin, mutta sain rauhassa otettua itselleni linjan ja aloin tehdä duunia, niin kakkoskäännöksessä olinkin jo ykkösenä. Kyllä Garett lopussa otti kiinni koko ajan, ja jos rata olisi ollut 50 metriä pidempi, niin olisin ollut varmaan kakkonen, mutta nyt meni näin, Suur-Hamari kertasi.

Suur-Hamari rikkoi sunnuntain karsinnassa kahdet siteet ja hieman proteesijalkaansakin. Lähtökohdat maanantain finaaleihin eivät olleet optimaaliset, sillä Suur-Hamarilla oli kisoissa mukana yhteensä kolmet siteet.

– Täytyy Australian joukkueelle antaa tästä äärettömän iso kiitos. He hommasivat minulle – sieltä joku kävi autolla Pekingistä hakemassa – kaksi paria samanlaisia siteitä, mitä käytän. Hattu nousee päästä aussien suuntaan, tämä oli uskomatonta tiimityötä, Suur-Hamari kiitteli.

– Kaikesta huolimatta sain hyvin pidettyä pakan kasassa ja keskityttyä oleelliseen. Ehkä jopa nuo sunnuntain ongelmat veivät vähän jännitystä pois, kun ei ollut aikaa miettiä mitään ylimääräistä, vaan joutui tekemään töitä sen eteen, että sai kaluston kuntoon ja pääsi lähtöviivalle, hän hymähti.

Suur-Hamarille, 35, maanantainen oli uran toinen paralympiakulta ja yhteensä kolmas paralympiamitali. Kahden peräkkäisen crossikullan lisäksi hän on voittanut Pyeongchangissa banked slalomista pronssia. Lisäksi Suur-Hamarilla on neljä MM-kultaa, yksi MM-pronssi ja arvostetun X-Games -kisan voitto.

Suur-Hamari kilpailee Pekingin paralympialaisissa vielä banked slalomissa. Se on ohjelmassa lauantaina 12.3.

Pekingin talviparalympialaiset 4.–13.3.2022, 3. kisapäivä

Lumilautailu

Lumilautacrossi

SB-LL2

  • Puolivälierä: 1) Matti Suur-Hamari Suomi, 2) Keiji Okamoto Japani, 3) Shinji Tabuchi Japani, 4) Laurent Vaglica Ranska
  • Välierä: 1) Matti Suur-Hamari Suomi, 2) Ben Tudhope Australia, 3) Keith Gabel USA, 4) Keiji Okamoto Japani
  • Finaali: 1) Matti Suur-Hamari Suomi, 2) Garrett Geros USA, 3) Ben Tudhope Australia, 4) Sun Qi Kiina

Suomen joukkueen kisasivut

Matti Suur-Hamarin urheilijaesittely

Huom! Myöhemmin tulee vielä erikseen tiedotteet Santeri Kiiverin alppihiihtohopeasta ja Inkki Inolan neljännestä sijasta maastohiihdossa.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea