Peking 2022: Santeri Kiiveristä ensimmäinen alppihiihdon suomalaismitalisti paralympialaisissa

Santeri Kiiveri tuulettaa paralympiahopeaa

Santeri Kiiveri voitti Suomen historian ensimmäisen alppihiihdon paralympiamitalin, hopeaa liikuntavammaisten pystylaskijoiden alppiyhdistetystä Pekingin paralympialaisissa. Lappeenrantalainen kruunasi upean suomalaispäivän, johon kuului lisäksi Matti Suur-Hamarin paralympiakulta lumilautacrossista ja Inkki Inolan neljäs sija näkövammaisten maastohiihdon 20 kilometrin perinteisen kisassa.

Kiiverin paraatilajeja alppihiihdossa ovat tekniikkalajit suurpujottelu ja pujottelu. Alppiyhdistetyssä vauhti ja tekniikka yhdistyvät, kun ensin lasketaan kierros super-G:tä ja perään kierros pujottelua. Kiiveri kohahdutti yltämällä jo super-G -kisan jälkeen kolmannelle sijalle.

– Tiesin etukäteen, että onnistuessani pystyn olemaan korkealla jo super-G:n jälkeen, kun pari kovaa vauhtilajien laskijaa oli poissa, mutta se meni lopulta vielä paremmin kuin uskalsin ajatella. Oli tärkeää saada kaikki mahdolliset sadasosat puristettua super-G:ssä, sen verran lähelle sieltä tuli pari kaveria pujottelussa, Kiiveri puhalteli.

Kultamitalin vei selkeällä, yli neljän sekunnin erolla Ranskan Arthur Bauchet. Kiiveri voitti pronssille yltäneen Uuden-Seelannin Adam Hallin 29 sadasosalla ja neljänneksi laskeneen Yhdysvaltain Thomas Charles Walshin neljän kymmenyksen turvin.

– Super-G:n jälkeen yritin vain pitää pääni kylmänä ja onnistuinkin siinä aika hyvin. Vähän huolestutti pujottelurinteen pehmeys, kun laskut venyivät pitkälle iltapäivään, mutta yllättävän hyvänä järjestäjät saivat sen pidettyä, Kiiveri sanoi.

– Pujottelussa ideana oli, että alkupätkä otetaan ihan täysiä ja loppupätkällä lasketaan vain fiksusti, hän jatkoi.

Pujottelu laskettiin käännetyssä järjestyksessä, joten Kiiveri tiesi maaliin tullessaan olevansa varmasti mitaleilla, kun nimi oli ensimmäisenä listassa. Itse asiassa Kiiveri oli tuossa vaiheessa melko varma jo hopeamitalistakin.

– Siksi tuuletinkin niin kovasti maaliin tullessani, että tiesin olevani todennäköisesti hopealla. Super-G:n jälkeen kakkosena ollut sveitsiläinen (Theo Gmuer) ei viime vuosina ole tekniikkalajeja laskenut, Kiiveri sanoi.

– Tämä oli maksimi mitä pystyin saamaan. Ihan oikeille miehille menivät mitalit.

Kiiveri mukaan lukien 11 suomalaista alppihiihtäjää on laskenut kilpaa paralympialaisissa. 21-vuotiaasta lappeenrantalaisesta tuli ensimmäinen, joka ylsi mitaleille.

– On tällä tosi iso merkitys. Tätä varten on paiskittu töitä koko tiimin kanssa ja nyt se palkinto tuli. Ja se on iso palkinto, Kiiveri totesi.

Tiimillään Kiiveri viittasi ennen kaikkea Pekingin kisoissakin mukana oleviin slovenialaisvalmentaja Roman Rozmaniin ja isäänsä Olli Kiiveriin.

Santeri Kiiveri oli mukana jo neljä vuotta sitten Pyeongchangin talviparalympialaisissa. Tuolloin hänestä tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalaisurheilija olympialaisissa tai paralympialaisissa. Mitalikin oli jo melko lähellä, Kiiveri oli Etelä-Koreassa pujottelukisan neljäs.

– Neljä vuotta sitten sanoin, että olen mitaleilla täällä, ja tässä nyt ollaan. Kun mitali tulikin jo alppiyhdistetystä, niin voi lähteä aika stressivapaasti edessä oleviin suurpujotteluun ja pujotteluun, Kiiveri sanoi.

Pekingin talviparalympialaiset 4.–13.3.2022, 3. kilpailupäivä

Alppihiihto

Alppiyhdistetty

Miehet, liikuntavammaiset pystylaskijat (36 laskijaa)

 1. Arthur Bauchet Ranska (LW3) 1.50,26
 2. Santeri Kiiveri Suomi (LW6/8-1) 1.54,48 (+4,22)
 3. Adam Hall Uusi-Seelanti (LW1) 1.54,77 (+4,51)
 4. Thomas Charles Walsh USA (LW4) 1.54,88 (+4,62)
 5. Federico Pelizzari Italia (LW6/8-2) 1.55,89 (+5,63)
 6. Thomas Grochar Itävalta (LW2) 1.55,92 (+5,66)
 7. Aaron Lindström Ruotsi (LW6/8-2) 1.56,06 (+5,80)
 8. Robin Cuche Sveitsi (LW9-2) 1.56,67 (+6,41)
 9. Nico Pajantschitsch Itävalta (LW6/8-2) 1.57,07 (+6,81)
 10. Oscar Burnham Ranska (LW6/8-2) 1.57,10 (+6,84)
 11. Hiraku Misawa Japani (LW2) 1.57,75 (+7,49)
 12. Manoel Bourdenx Ranska (LW4) 1.58,91 (+8,65)

Suomen joukkueen kisasivut

Santeri Kiiverin urheilijaesittely

Huom! Myöhemmin tulee vielä erikseen tiedote Inkki Inolan neljännestä sijasta maastohiihdossa.

Kuva: Karl Nilsson/Parasport Sverige