Aino Tapola suosikkina Ostravan parapöytätennisturnaukseen, Timo Natunen hakee lisäpisteitä päästäkseen MM-kisoihin

Timo Natunen ja Aino Tapola

Suomalaisen parapöytätenniksen kärkinimet, vaikeavammaisten 1-luokassa pelaavat Aino Tapola ja Timo Natunen osallistuvat Tshekin Ostravassa 23.–25. kesäkuuta käytävään Czech Para Open -turnaukseen.

Ennakkoasetelmat ovat suomalaisittain mielenkiintoiset. Aino Tapola nousi kesäkuun maailmanrankingissa 1-luokan toiselle sijalle ja lähtee Ostravan turnaukseen ykkössijoitettuna ja ennakkosuosikkina. Vastassa ovat mm. 3-sijoitettu Israelin Chagit Yona Brill ja 4-sijoitettu Saksan Janina Sommer, joten helsinkiläinen saa hyviä valmistavia pelejä kohti marraskuussa Espanjan Granadassa pelattavia MM-kilpailuja.

Timo Natunen puolestaan tarvitsee rankingiin lisäpisteitä, jotta nousee pari sijaa 15 parhaan joukkoon ja varmistaa paikkansa MM-kilpailuihin. Ostravan turnaus on viimeinen, jossa Natunen ehtii sijoitustaan parantaa ennen kuin ranking menee MM-kisojen osalta umpeen.

Natusen luokassa on Ostravassa yhdeksän pelaajaa. Heistä Iso-Britannian Robert Davies (maailmanrankingin 4.) ja Thomas Matthews (6.), Italian Federico Falco (8.), Etelä-Korean Kim Hak-Jin (11.) ja Sveitsin Sylvio Keller (16.) ovat maailmanrankingissa Natusen yläpuolella.

Siilinjärveläisen Timo Natusen oppi-isänä parapöytätenniksessä toimi lajilegenda Matti Launonen. Vuonna 2019 menehtynyt Launonen oli 13-kertainen paralympiamitalisti pöytätenniksestä ja uinnista. Hän voitti mitalin peräti kahdeksissa peräkkäisissä kesäparalympialaisissa (1972–2000).

– Pöytätennis oli aika lailla ainoa laji, jota pystyin kotopuolessa minun vammallani harrastamaan. Törmäsin Mattiin ja hän neuvoi minut alkuun. Matti oli osan vuodesta Yhdysvalloissa, mutta Kuopiossa ollessaan treenasimme paljon yhdessä, 2010-luvun puolivälissä varjoliito-onnettomuudessa vammautunut Natunen kertoo.

Nykyään Natusta valmentaa Kuopion Pöytätennisseuran Iivari Hartikainen, joka on mukana myös Ostravan turnauksessa. Natunen kulkee Siilinjärveltä Kuopiossa Puijonlaakson väestönsuojassa harjoittelemassa.

– Treenausmahdollisuudet ovat aika hyvät. Pelikavereiden määrä on ainoa isompi haaste. Jos saisi viikoittaisia pelimääriä kasvatettua, niin se auttaisi nousemaan kohti huippua, toteaa Natunen, joka matkustaa noin kerran kuukaudessa parapöytätennismaajoukkueen leirityksiin Pajulahteen.

– Tavoitteena on päästä vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin, 35-vuotias siilinjärveläinen linjaa.

Lisätiedot Ostravan turnauksesta ja tulospalvelu turnaussivuilta