Nuku yö ulkona: Tuula Koivula odottaa pääsevänsä yöpymään uudessa riippumatossaan

Tuula Koivula riippumatossa

Kolme vuotta sitten CP-liitto järjesti Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa luontoliikuntatapahtuman, jonka osallistujilla oli mahdollisuus nukkua yö ulkona riippumatossa.

– Olin minä lapsena ja nuorena ollut vanhempien kanssa telttailemassa, mutta riippumatossa yöpyminen oli omanlaisensa kokemus. Meille annettiin Repovedellä mahdollisuus, että voi yhden yön kokeilla siellä nukkumista ja jos ei tunnu hyvältä, niin sitten voi tulla sisään nukkumaan. Minä nukuin kaksi yötä riippumatossa ja sain siitä kimmokkeen, että pitää hankkia sellainen itselle, Tuula Koivula kertaa.

Sitten tuli koronaviruspandemia ja suunnitelmat jäivät taka-alalle. Toukokuussa 2022 Apuvälinemessuilla Helsingissä Koivula tapasi esteettömien majoitteiden asiantuntijan, Yhteiset polut -hanketta Paralympiakomitealle tekevän Niko Halmisen. Halminen oli alunperinkin ollut tutustuttamassa Koivulaa riippumattoiluun. Nyt hänellä oli messuilla esitellä Koivulalle sopiva riippumattokin.

– Yksinään sitä vain miettii, että millainen mahtaisi olla minulle sopiva, mutta ei tule hankittua, kun ei ole varmuutta. Oli tärkeää saada tieto siitä, että riippumatto, jonka hankin, on sellainen, jonka kanssa pärjään itsenäisesti. Messuilla sain kokeilla riippumatolla, että saan sen itse kiinni puuhun, joten sen jälkeen uskalsin käydä Partioaitasta ostamassa sellaisen, Koivula sanoo.

Koivulan hankkima riippumatto on erilainen kuin se, jolla hän sai ensikokemuksensa kolme vuotta aikaisemmin Repovedellä.

– Tässä on hyttysverkko samassa. Täytyy vielä virittää narut siihen vetoketjuun, jotta se on helpompi avata ja sulkea, hän toteaa.

Koivula hankki Halmisen vinkistä myös makuualustan riippumattoon. Seuraavaksi onkin aika lähteä kokeilemaan uusia ostoksia käytännössä.

– Olen suunnitellut lähteväni Nuku yö ulkona -tapahtumaan Kiljavalle. Selvitin jo senkin, että kun Kiljava on Nurmijärvellä ja se on kotikaupunkini Espoon rajakunta, niin pystyn käyttämään sinne taksimatkaa, Koivula sanoo.

Koivula on yhdessä kolmen muun CP-liiton tapahtumista tutun luonnossa liikkumisesta kiinnostuneen kanssa perustanut myös Retkiryhmä-nimisen Whatsapp-ryhmän, jossa he sopivat tulevista luontoretkistä. Ei mitään maailmanvalloitussuunnitelmia, vaan pienimuotoisia retkiä pääkaupunkiseudun lähiympäristöön.

– Kesäkuussa meitä oli kolme Sipoonkorven Storträskissa. Siellä on esteetön reitti lammelle, mutta sitten lammen kiertävät tavalliset pitkospuut. Mehän päätimme yhdessä rohkeina, että kierretään se lampi, Koivula kertaa.

– Minulla on CP-vamma ja hemiplegia, joten tuli siinä vähän pitkospuilla sellainen olo, että apua, miten minä pääsen täältä ja miten me pärjäämme tässä kolmestaan. Mutta kaveri sanoi vain, että ota hänen repustaan tukea. Se auttoi. Menimme kolmestaan peräkanaa lammen ympäri.

– Yksin ei olisi tullut lähdettyä Storträskiin, saati sitten kiertämään lampea. Tasapainoni ei ole niin hyvä. Mutta samanhenkisten ryhmässä sekin oli mahdollista.

Nuku yö ulkona -teemaviikonlopun esteetön Metsähotelli Kiljavalla 27.8. – lue lisää ja ilmoittaudu mukaan


Lue lisää:

Nuku yö ulkona: Tentsile-majoitus osoittautui toimivaksi Jyrki Niemiselle ja Annukka Jaakkolalle