Suomi yhdeksän urheilijan joukkueella elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin Oxfordiin 

EM-kisalogo ja suomalaisurheilijat: Alina Nyholm, Pinja Ekström, Joni Saarinen, Johanna Kankaanpää, Risto Rönkkö, Petri Rapeli, Anne Tirronen, Jarmo Leväinen ja Mervi Kurula

Suomesta lähtee yhdeksän urheilijan joukkue elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 21.–28. elokuuta Iso-Britannian Oxfordissa.  

EM-kilpailut ovat monilajikilpailut. Suomalaisurheilijoita on mukana yleisurheilussa, uinnissa ja keilailussa. Elinsiirtourheilussa kilpaillaan ikäluokittain. Suomalaisurheilijoita on mukana 18–29-vuotiaiden, 30–39-vuotiaiden, 40–49-vuotiaiden ja 50–59-vuotiaiden sarjoissa. 

Suomen joukkueeseen kuuluvat turkulainen Alina Nyholm, lahtelainen Pinja Ekström, vantaalainen Joni Saarinen, tamperelainen Johanna Kankaanpää, helsinkiläinen Risto Rönkkö, nurmijärveläinen Petri Rapeli, lieksalainen Anne Tirronen, vantaalainen Jarmo Leväinen ja joensuulainen Mervi Kurula. Ohessa ovat esiteltynä kaikki Suomen joukkueen yhdeksän urheilijaa sekä heidän reittinsä elinsiirtourheilun pariin.

Alina Nyholm

Alina Nyholm, Turku

  • 18–29-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 100m, pituushyppy, kuulantyöntö, 4x100m viesti

Alina Nyholm, 18, pelasi ennen vuonna 2016 tehtyä maksansiirtoa jalkapalloa ja jatkoi harrastusta vielä siirron jälkeenkin, kunnes joutui loukkaantumisriskin vuoksi lopettamaan.  

Nyholmin äiti bongasi pari vuotta siirron jälkeen ilmoituksen vuonna 2019 Newcastlessa järjestettävistä elinsiirron saaneiden MM-kilpailuista ja ehdotti, että tytär voisi aloittaa yleisurheiluharrastuksen MM-kilpailuja silmällä pitäen. 

Nyholm aloitti Turun Weikkojen urheilukoulussa ja on sittemmin siirtynyt Turunseudun Kenttäurheilijoihin Janne Keräsen valmennukseen. 

Nyholm piti kisakokemuksesta Newcastlessa, mutta on sen jälkeen joutunut odottamaan seuraavia arvokisoja kolme vuotta koronaviruspandemian vuoksi. Nyt matka vie taas Englantiin, joka onkin Nyholmille mieluinen maa hänen jalkapallofaniutensa vuoksi. 

– Oxfordin reissulla ei mennä katsomaan jalkapallo-ottelua, koska mukaan lähtee äiti, joka ei ole yhtä innostunut jalkapallosta kuin minä ja isäni, Nyholm toteaa. 

– Äidin ja isän kanssa olemme asettaneet tavoitteen, että ensi vuonna olen mukana MM-kilpailuissa Australiassa. Sinne isäkin lähtee mukaan, kolmatta vuotta lukiota käyvä EM-joukkueen kuopus sanoo. 

Pinja Ekström

Pinja Ekström, Lahti

  • 30–39-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 200m, 400m, 4x100m viesti

Pinja Ekström, 38, sai maksansiirron vuonna 2010. Elinsiirtourheilun mahdollisuuksista hän sai kuulla pitkään elinsiirtourheilun parissa työskennelleeltä ja Oxfordin EM-kilpailuihinkin joukkueenjohtajana lähtevältä Teemu Lakkasuolta jo seuraavana vuonna.  

Toipumisprosessi oli tuolloin kuitenkin vielä pahasti kesken ja Ekströmiltä kesti lopulta useampi vuosi ennen kuin hän päätti tähdätä yleisurheilemaan elinsiirron saaneiden MM-kilpailuihin Argentiinaan vuonna 2015. Sen jälkeen Lahden Ahkeran juoksijalta ei olekaan jäänyt väliin yksiäkään arvokisoja, vuoden 2017 MM-kilpailuissa Malagassa hän tosin oli terveydellisistä syistä urheilijan sijaan joukkueenjohtajan roolissa. 

– Ennen ensimmäisiä kisojani en vielä tuntenut muita nuoria maksansiirron saaneita. Ei ollut esikuvia, enkä tiennyt missä määrin pystyn kuormittamaan itseäni urheillessa. Lähdin vailla odotuksia Argentiinan kisoihin ja se olikin tosi pysäyttävä kokemus, kun yhtäkkiä ympärillä oli paljon muita samassa tilanteessa olevia eri puolilta maailmaa, Ekström muistelee. 

– Nykyään kilpailen hyvin tavoitteellisesti, mutta pidän edelleen tosi tärkeänä ja hienona sitä, että elinsiirron saaneiden kisoissa voi jokainen löytää itselleen jotain; ilmapiiri on mahtava ja lajivalikoima sen verran suuri, että on mahdollista valita eri tavalla haastavia lajeja. Ihan pelkkä sosiaalinen aspektikin on hyvä syy lähteä kisoihin, hän jatkaa. 

Oxfordissa Ekström kilpailee 200 ja 400 metrin juoksussa ja todennäköisesti 4x100 metrin viestissä. 

– Pohje revähti kolmisen viikkoa sitten ja vaikka se onkin jo ihan hyvässä kunnossa, niin jätin varmuuden vuoksi 100 metrin kisan pois ohjelmasta. Vuoden 2023 MM-kilpailut Australiassa ovat olleet jo useamman vuoden isoin tavoite, mutta odotan innolla ja luottavaisin mielin omia suorituksia ja viestiä. Tavoitteena on uran kolmas EM-kulta 400 metrillä. 

Joni Saarinen

Joni Saarinen, Vantaa

  • 30–39-v, keilailu 
  • Lajit: singlekilpailu, parikilpailu (pari: Petri Rapeli) 

Joni Saarinen, 37, oli nuorena innokas koripalloilija, mutta joutui luopumaan lajista kunnon heikennyttyä munuaisen vajaatoiminnan vuoksi. Saarinen aloitti dialyysiin 2010-luvun vaihteessa ja sai munuaisensiirron helmikuussa 2011. 

Uuden lajin löytäminen vei aikansa. Vanhempiensa suosituksesta Saarinen kävi muutama vuosi munuaisensiirron jälkeen kokeilemassa keilailua Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMUn vuorilla ja innostuikin lajista kovasti. 

– Enimmäkseen kilpailen itseäni vastaan, eli yritän parantaa tuloksiani, mutta on tietysti mukava myös voittaa kisoja, Saarinen toteaa. 

– Kun koronapandemian aikaan oli pahimmat sulkutilat päällä, oli keilailukin vähän tauolla ja tuli taantumaa omaan tekemiseen. Mutta sittemmin olen päässyt takaisin tekemisen meininkiin. Nyt käyn kisaamassa 2–3 kertaa viikossa. 

Vuoden 2016 Vantaan EM-kotikisoista saakka Saarinen on ollut vakiokasvo Suomen joukkueessa elinsiirron saaneiden arvokisoissa. Oxfordin EM-kilpailujen jälkeen katseet siirtyvät vuoden 2023 Australian MM-kilpailuihin. 

– Australian kisat ovat olleet päätavoitteeni siitä asti, kun ne julkistettiin, joten jos vain terveenä pysyn, niin sinne tulee kyllä lähtö, Saarinen vakuuttaa.

Johanna Kankaanpää

Johanna Kankaanpää, Tampere 

  • 40–49-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 100m, 200m, pituushyppy, kiekonheitto, pallonheitto, 4x100m viesti 

Johanna Kankaanpää, 49, sai munuaisen- ja haimansiirron joulukuussa 2012. Vuonna 2016 Vantaalla järjestettiin elinsiirron saaneiden EM-kilpailut ja Kankaanpää luki tapahtuman tulosta silloisesta Vammaisurheilu & -liikunta -lehdestä. 

– Huomasin, että ennen kisoja Pajulahdessa järjestetään liikuntaleiri elinsiirron saaneille. Olin silloin jo myöhässä EM-kilpailuihin ilmoittautumisesta, mutta lähdin leirille ja siellä oli paljon EM-kisoihin valmistautuvia osallistujia. Henki oli hyvä ja porukkaan oli helppo päästä mukaan. Innostuin silloin siitä touhusta, Kankaanpää muistelee. 

Seuraavana vuonna Kankaanpää teki arvokisadebyyttinsä Malagan MM-kilpailuissa ja on siitä asti osallistunut aktiivisesti niin arvokisoihin ulkomailla kuin kotimaan kisoihin. Kankaanpää ja Pinja Ekström ovat kiertäneet parayleisurheilun SM-kisojen lisäksi myös Aikuisurheiluliiton Masters-kisoja. 

– Olen pitänyt elinsiirtourheilussa siitä, että voi mennä vapaasti omien kykyjen ja taitojen mukaisesti. Jos joku toinen on parempi, se ei silti tarkoita, ettetkö voisi olla paras itsellesi. 

Risto Rönkkö

Risto Rönkkö, Helsinki 

  • 40–49-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 200m, 400m, 800m, 1500m 

Pielaveteläislähtöinen, nykyään Helsingissä asuva Risto Rönkkö on Suomen joukkueen ainoa ensikertalainen. Rönkkö sai maksansiirron 2,5 vuotta sitten. 

– Toipumisjakson jälkeen aloin miettimään, että olisi kiva palata juoksemaan ja vähän kilpaillakin. Olen lapsena ja nuorena yleisurheillut ja ollut muutenkin liikunnallinen, Rönkkö kertaa. 

– Järjestötoiminnan kautta tutustuin ihmisiin, jotka ovat mukana elinsiirtourheilussa ja heiltä sain lisää tietoa, Rönkkö toteaa. 

Hän odottaa kisaamaan pääsyä innolla, vaikka ei suhtaudukaan liian tosissaan mitalien tavoitteluun. 

– En vielä tässä vaiheessa tunne hirveästi edes suomalaista elinsiirtoporukkaa, joten on kiva päästä enemmän jutuille heidänkin kanssaan ja lisäksi tavata vielä muiden maiden urheilijoita. 

Petri Rapeli

Petri Rapeli, Nurmijärvi 

  • 40–49-v, keilailu 
  • Lajit: singlekilpailu, parikilpailu (pari: Joni Saarinen) 

Nurmijärveläinen Petri Rapeli sai munuaisensiirron vuonna 2014, mutta elinsiirtourheilun – ja ennen kaikkea keilailun – pariin hän päätyi vasta vuosikymmenen lopulla. 

– Se tapahtui vähän vahingossa. Työkaveri ehdotti, että osallistutaan firmakeilailun SM-kisoihin. Olin juniorina kilpaillut keilailussa, mutta siitä oli 30 vuotta taukoa. Osallistuimme sitten ensin SM-kisoihin ja sitä kautta päästiin firmakeilailun EM-kisoihinkin vuonna 2019, Rapeli sanoo. 

– Kipinä keilailuun syttyi uudestaan ja päätin ottaa selvää, mitä elinsiirtourheilun puolella on keilailussa tarjolla. Otin yhteyttä Olavi Rautiaiseen ja sitä kautta se lähti mukavasti käyntiin. 

Rapeli oli mukana jo kesän 2019 elinsiirron saaneiden MM-kisoissa Iso-Britannian Newcastlessa ja ylsi heti pronssille single- ja parikilpailussa sekä hopealle sekaparikilpailussa. Mitali on mielessä myös Oxfordin reissulle lähdettäessä. 

– Se on turhan arvokas matka lähteä leikkimään, joten kyllä sieltä mitalia lähdetään hakemaan, toteaa Rapeli, joka laskee heittäneensä viime kaudella noin 700 kilpailusarjaa kotimaan kilpailuissa. 

Rapeli suhtautuu keilailuun tavoitteellisesti. Häntä valmentaa yksi suomalaisen keilailun kaikkien aikojen valmentajista Sami Luoto. Ennen koronaviruspandemiaa Rapeli keilasi farmisopimuksen turvin ykkösdivisioonaa Kotkan Eagle Teamissa. Nyt hän keilaa hyvinkääläisen UK88:n riveissä nelosdivaria. 

Vuonna 2023 Rapelin tähtäimessä ovat elinsiirron saaneiden MM-kilpailut Australian Perthissä. 

– Vuoden 2019 mitalia pitää käydä kiillottamassa. Silloin jäi vielä parantamisen varaa. 

Anne Tirronen

Anne Tirronen, Lieksa

  • 50–59-v, uinti ja yleisurheilu 
  • Lajit: 50 m perhosuinti, 50 m rintauinti, 100 m rintauinti, 100 m sekauinti, 400 m vapaauinti, 4x100 m viestijuoksu 

Ennen vuoden 2011 munuaisensiirtoa Anne Tirronen oli harrastanut uintia vain satunnaisesti uimahallissa käyden ja kesäisin luonnonvesissä uiden. Siirron jälkeen hän on innostunut uimisesta niin paljon, että sen parista on löytynyt hänelle uusi ammattikin. 

Toipuessaan munuaisensiirrosta Meilahden sairaalassa Helsingissä Tirronen tapasi kontrollikäynnillä olleen, nyttemmin edesmenneen elinsiirtourheilijan Tapio Aikion Oulaisista. Aikio kertoi Tirroselle elinsiirtourheilun mahdollisuuksista, ja kaksikko sopi, että tapaavat vuoden 2013 MM-kilpailuissa Etelä-Afrikassa. 

– Tapio joutui silloin jättämään kisat väliin, mutta minä innostuin ja olin kisoissa mukana, Tirronen kertoo. 

Lajinvalinnassa auttoi silloin työkaveri, joka valmensi uimareita lieksalaisessa uimaseurassa Brahean Uimareissa. 

– En ollut koskaan osannut uida kunnollisella tekniikalla, mutta siitä sitten rupesin harjoittelemaan Brahean Uimareissa Etelä-Afrikan kisat tähtäimessä. 

Etelä-Afrikan kisojen jälkeen Tirronen on ollut mukana MM-kilpailuissa Argentiinassa (2015), Espanjan Malagassa (2017) ja Iso-Britannian Newcastlessa (2019) sekä EM-kilpailuissa Puolassa (2014) ja Vantaalla (2016). Nyt hän on lähdössä Oxfordiin EM-kilpailuihin ja vuoden 2023 MM-kilpailut Australiassa ovat niin ikään tähtäimessä. Väliin ovat jääneet vain vuoden 2018 EM-kilpailut Italiassa. 

– Olin sinä vuonna vaihto-oppilaana Japanissa, kun opiskelin uuteen ammattiini liikuntaneuvojaksi. Jouduin luopumaan aiemmasta ammatistani kemikaaliallergian vuoksi. 

Nykyään Tirronen työskentelee Joensuun Virkistysuimala Vesikossa uimaopettajana ja uimavalvojana. 

Jarmo Leväinen

Jarmo Leväinen, Vantaa

  • 50–59-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 100m, kuulantyöntö, kiekonheitto, keihäänheitto, pallonheitto 

Jarmo Leväinen, 57, on pyrkinyt elämään liikunnallista elämää huolimatta nuoresta saakka menoa haitanneista vakavista sydänvaivoista. Toukokuussa 2015 Leväinen sai uuden sydämen ja joutui massiivisen operaation jälkeen käytännössä opettelemaan uudestaan kävelemään. Edessä olevasta isosta kuntoutumisurakasta huolimatta hän asetti heti itselleen kunnianhimoisen tavoitteen. 

– Tavoitteena oli olla seuraavana talvena Alpeilla laskettelemassa. Ja olinkin. Hieman vajaakuntoisena, mutta pääsin rinteeseen ja laskin itseasiassa aika paljonkin. Entisenä urheilijana ja valmentajana totesin, että kun nollasta lähtee itseään kuntouttamaan, on hyvä olla selkeä tavoite, Leväinen kertoo. 

Elinsiirtourheilun arvokisat olivat nuoruudessaan judossa ja jalkapallossa kilpatasolla urheilleelle Leväiselle luonteva seuraava askel. Hän oli mukana jo vuosi sydänsiirtonsa jälkeen kotikaupungissaan Vantaalla järjestetyissä EM-kilpailuissa. Sen jälkeen ohjelmaan ovat kuuluneet niin kesä- kuin talvikisatkin, viimeisimpänä elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailut tammikuussa 2020. 

– Korona-aikaan aloin käydä KU-58-yleisurheiluseuran aikuisurheilijoiden treeneissä, joissa harjoitellaan kymmenottelun eri lajeja, eli vähän kaikkea seiväshypystä aitajuoksuun on tullut kokeiltua. 

Leväinen pelaa myös paljon golfia, mutta koska Oxfordin kisoihin ei muita suomalaisgolfareita lähtenyt, mailojen vieminen Englantiin on kallista ja niiden hukkuminen lentoliikenteessä huolettaa, päätti Leväinen keskittyä EM-kilpailuissa vain yleisurheilulajeihin. 

Mervi Kurula

Mervi Kurula, Joensuu 

  • 50–59-v, yleisurheilu 
  • Lajit: 3km kävely, kuulantyöntö, pallonheitto (varalla 4x100m viestiin) 

Mervi Kurulalla on Suomen EM-joukkueesta pisin historia elinsiirtourheilun parista. Hän sai maksansiirron huhtikuussa 2002 ja oli mukana ensimmäisissä elinsiirron saaneiden arvokisoissaan vuonna 2005, kun MM-kilpailut käytiin Kanadan Londonissa. 

– Minulla oli urheilutaustaa lapsuudesta ja nuoruudesta; 100 metrin juoksussa, pituushypyssä ja korkeushypyssä kilpailin tavoitteellisesti lukiovuosiin saakka. Maksansiirron jälkeen tuntui tosi mainiolta havahtua todellisuuteen, jossa voi taas harrastaa ja elinsiirtourheilun myötä kilpaillakin omia rajojaan kokeillen, Kurula sanoo. 

Kotikaupunki Joensuusta löytyi yhdistystoiminnan kautta toinen maksansiirron saanut Tarja Savolainen, joka tutustutti Kurulan elinsiirtourheiluun. 

– Tarjan kanssa ollaan paljon liikuttu yhdessä täällä Joensuussa ja matkusteltu kisoihinkin. 

Kurulan lajit ovat vuosien saatossa vaihtuneet vähemmän jalkoja kuormittaviksi. Ei enää hyppylajeja ja pikajuoksua. 

– Kävely on nyt se, mitä eniten treenaan yhdessä koirani kanssa. Siinäkin olen kisoissa tyytyväinen jo siitä, jos pääsen maaliin. 

– Tärkeintä minulle on saada nähdä niitä ihmisiä, jotka ovat tulleet vuosien varrella kisareissuilla tutuiksi. Se yhteishenki, mitä kisoissa on, kun niin iso joukko ihmisiä, jotka ovat kokeneet samankaltaisia asioita elämässään, kohtaavat, sitä ei oikein voi ulkopuolinen ymmärtää. Siitä saa valtavasti henkistä voimavaraa arkeen. 

Kisaohjelma 

Sunnuntai 21.8.

  • Avajaiset 

Maanantai 22.8. 

  • Darts 
  • Keilailu – singlekilpailu  
    • Joni Saarinen, Petri Rapeli 
  • Sulkapallo – kaksinpelit 

Tiistai 23.8. 

  • Uinti
    • Anne Tirronen 
  • Golf 
  • Keilailu – parikilpailu 
    • Joni Saarinen, Petri Rapeli 
  • Tennis – kaksinpelit 
  • 5km juoksu 

Keskiviikko 24.8. 

  • Pyöräily – aika-ajokilpailu 
  • Sulkapallo – nelinpelit 
  • Lentopallo 
  • Petankki 

Torstai 25.8. 

  • Jalkapallo 
  • Petankki 
  • Pyöräily – maantieajo 
  • Pöytätennis – kaksinpelit 

Perjantai 26.8. 

  • Yleisurheilu 
    • Mervi Kurula, Jarmo Leväinen, Risto Rönkkö, Johanna Kankaanpää, Pinja Ekström, Alina Nyholm 
  • Jousiammunta 
  • Squash 
  • Pöytätennis – nelinpelit 
  • Tennis – nelinpelit 

Lauantai 27.8. 

  • Yleisurheilu 
    • Mervi Kurula, Jarmo Leväinen, Anne Tirronen, Risto Rönkkö, Johanna Kankaanpää, Pinja Ekström, Alina Nyholm 
  • Päättäjäiset