Pajulahden parapöytätennisturnaus on Aino Tapolalle etappi matkalla MM-mitaleille

Aino Tapola Tokion paralympialaisissa 2021

Parapöytätenniksen Finland Para Open -turnaus tuo noin 140 pelaajaa 28 maasta Liikuntakeskus Pajulahteen Lahden Nastolaan 9.–11. syyskuuta.

Suomalaispelaajista Pajulahdessa esiintyvät Aino Tapola (luokka 1), Timo Natunen (luokka 1), Aaro Mäkelä (luokka 6), Markku Manner (luokka 6) ja Timo Averjanov (luokka 11).

Helsinkiläiselle Tapolalle ja siilinjärveläiselle Natuselle Pajulahden turnaus toimii valmistavana koitoksena marraskuun MM-kilpailuihin, jotka pelataan Espanjan Granadassa.

Tapola on naisten 1-luokan maailmanrankingissa kakkosena, joten Granadassa hänellä on tavoitteenaan uran ensimmäinen arvokisamitali.

Pajulahdessa ei Tapolan lisäksi ole muita naisten 1-luokan pelaajia, eikä edes 2-luokan pelaajia, joten hän joutuu pelaamaan yhdistetyssä 1–4 luokkien sarjassa. Vastustajilla on huomattavasti enemmän toimintakykyä ylävartalossaan, joten Tapola ei lähtökohtaisesti kuulu kotiturnauksessaan suosikkien joukkoon.

– Positiivinen puoli on, että jos onnistun jonkun ylemmän luokan rankatun pelaajan voittamaan, niin saan mukavat kertoimet omiin rankingpisteisiini, Tapola pohtii.

Granadan MM-kilpailuissa vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokka pelaa keskenään, joten Tapola on yksi voittajasuosikeista. Puolan kokenut Dorota Buclaw on tähän saakka onnistunut keskinäisissä otteluissa voittamaan Tapolan.

– Olemme valmentajien kanssa skoutanneet entistäkin tarkemmin Buclawin pelaamista. Tavoitteena on pystyä hänet voittamaan ja voittaa MM-kultaa, Tapola sanoo.

Tapola teki ensiesiintymisensä paralympialaisissa vuosi sitten Tokiossa. Siellä luokat 1 ja 2 pelasivat yhdessä ja sama kuvio tulee olemaan myös Pariisin paralympialaisissa 2024. 2-luokan rankingissa Tapola ei vielä ole erityisen korkealla, mutta on tänä vuonna hävinnyt vain tuoreimmassa rankingissa sijoilla 1–3 oleville pelaajille sekä 1-luokan ykköselle Buclawille.

– Olen tällä kaudella saanut hyvin kansainvälisiä turnauksia alle ja näkyy, että maailman kärki kakkosluokassakin on ihan tavoitettavissa, toteaa Tapola, jonka tavoitteena on olla mitaleilla Pariisin paralympialaisissa.

Tapolan, 25, toiveissa on, että hän pääsisi urallaan pelaamaan paralympialaisissa myös 1-luokan turnauksessa. Pariisin osalta on jo ilmoitettu, että 1- ja 2-luokat ovat yhdessä, mutta Los Angelesin paralympialaisiin 2028 mennessä tilanne voi olla jo toinen.

– Kun hyvissä ajoin ilmoitettiin, että Granadan MM-kilpailuissa 1-luokka pelaa omana luokkanaan, on tämän kauden turnauksissa ollut paljon aiempaa enemmän 1-luokan naispelaajia. Kansalliset liitot eivät halua kustantaa 1-luokan pelaajia kansainvälisiin turnauksiin, koska uskovat, etteivät he voi voittaa arvokisamitaleita 2-luokan pelaajia vastaan. 1-luokan pelaajien mukana lähtee aina myös avustaja, joten se tulee kalliimmaksi kuin lievempivammaisten luokkien pelaajien kohdalla.

– Ennen vuoden 2012 Lontoon paralympialaisia naisten 6- ja 7-luokat oli yhdistetty, mutta hyvissä ajoin tiedotettiin, että Lontoossa 6-luokka pelaa omana luokkanaan. Yhtäkkiä 6-luokan naisia alkoikin löytyä, ja nykyään naisten 6-luokka on pelaajamäärältään 7-luokkaa suurempi. Kilpailuihin ei lähetetä urheilijoita, jos ei nähdä heillä olevan menestysmahdollisuuksia. Siksi olisikin hyvä, että ilmoitettaisiin jo hyvissä ajoin, että arvokisoissa on 1-luokka omanaan. Uskon, että pelaajia kyllä on riittävästi, Tapola sanoo.

Tapola pelaa Pajulahdessa kaksinpelin lisäksi nelinpeliä Iso-Britannian Lucie Bouronin kanssa. Sekanelinpelissä hän muodostaa parin Timo Natusen kanssa. Natunen sai villin kortin MM-kilpailuihin, joten kaksikko pääsee pelaamaan sekanelinpeliä myös Granadassa.

Turnaussivut

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea