Maalipallon naisten SM-mitaleista pelataan ensi kertaa 27 vuoteen

Aino Jaakkola Pajulahdessa 2022 sekä Maija Piiroinen ja Kaisa Penttilä Barcelonassa 1992

Syyskuussa 1992, tasan 30 vuotta sitten, Espanjan Barcelonassa tehtiin suomalaista urheiluhistoriaa. Naisten maalipallomaajoukkue voitti paralympiakultaa ja siitä tuli ensimmäinen suomalainen palloilujoukkue, joka on noussut palkintopallin korkeimmalle korokkeelle olympialaisissa tai paralympialaisissa. Sittemmin saavutukseen ovat pystyneet miesmaalipalloilijat (1996 ja 2012) ja miesjääkiekkoilijat (2022).

Kaisa Penttilä, yksi vuoden 1992 mestarijoukkueen avainpelaajista, juhlistaa paralympiasaavutuksen tasavuosia palaamalla pelikentille naisten SM-turnaukseen, joka pelataan 10.–11. syyskuuta Espoon Leppävaarassa.

– Rakkaudesta lajiin. Tuli tieto, että pitkästä aikaa järjestetään naisille oma SM-turnaus, ja joku keksi, että kootaan kokoonpano vanhoista pelaajista, jotka vielä pysyvät tolpillaan, Penttilä kertoo Näpäjä Dinot -nimisen joukkueen synnystä.

Penttilä on pelaajista ainoa Barcelonan kultajoukkueen edustaja, mutta Dinoja valmentaa toinen paralympiakullan takuunaisista, Tarja Pelkonen. Muillakin Näpäjä Dinojen pelaajilla – Päivi Tolppasella, Katja Heikkisellä, Sanna Tynkkysellä ja Kaisu Hynnisellä – on vankka maajoukkuetausta 1990-, 2000- ja 2010-luvuilta.

Maalipallon naisten SM-turnaus järjestetään ensimmäistä kertaa 27 vuoteen. Lajin edellinen naisten Suomen mestari oli Tarja Pelkosen, Merja Hanskin ja Maija Piiroisen muodostama HUN GB -joukkue, joka sai kultamitalit kaulaansa Ulvilassa keväällä 1995. Sen jälkeen maalipalloa on pelattu kansallisella tasolla sarjamuotoisesti siten, että naiset ja miehet voivat pelata samoissa joukkueissa. Myös kaudella 2022–2023 tullaan pelaamaan naisten SM-turnauksen lisäksi miesten SM-sarjaa sekä avointa SM-sarjaa.

– Silloin 90-luvun puolivälissä yksi syy sarjamuotoon ja sekajoukkueisiin siirtymiselle oli se, että meillä oli naisissa kovin kapea kärki. Me maajoukkuepelaajat ei saatu oikein vastusta, kun oli käytännössä vain kuusi kovaa naispelaajaa. Oli järkevämpää siirtyä pelaamaan miesten kanssa, muistelee Penttilä, naisten Suomen mestari keväältä 1994 Kymin Näkövammaisten joukkueesta.

Vuonna 2022 Suomen naisten maajoukkue ei hätyyttele arvokisojen mitalisijoja, mutta nais- ja tyttöpelaajia alkaa olla taas mukavasti. Leppävaaran SM-turnaukseen ilmoittautui viisi joukkuetta. Yksi tuoreista pelaajista on 16-vuotias espoolainen Aino Jaakkola, joka edustaa SM-turnauksessa vantaalaista Aisti Open -joukkuetta.

– Olin kokeillut maalipalloa kerran aikaisemminkin pari vuotta sitten näkövammaisten oppilaiden tukijaksolla Jyväskylässä, mutta varsinaisesti harrastus alkoi viime joulukuun tukijakson jälkeen. Olin siellä samaan aikaan Eemi Utriaisen kanssa, joka pelaa myös maalipalloa Aistissa. Innostuin lajista ja olen käynyt tämän vuoden alusta alkaen Aistin treeneissä, Jaakkola kertoo.

– Maalipallossa on hienoa se, kun kaikki ovat samalla tasolla näkemisen suhteen, eli kukaan ei näe yhtään mitään. Pitää vain olla tarkkana ja kommunikoida joukkuekavereiden kanssa, hän jatkaa.

Jaakkolan urapolku on ollut siinä mielessä epätyypillinen, että hän pelasi kansainvälisiä pelejä ennen kotimaista sarjadebyyttiään. Jaakkola oli mukana Suomen nuorten maalipallojoukkueessa kesällä Pajulahdessa järjestetyissä European Para Youth Games -kisoissa. Suomi pelasi miesten sarjassa sekajoukkueella, mutta kokemus oli nuorelle espoolaiselle silti mieltä ylentävä.

– Se oli hyvin avartavaa. Sain pelikokemusta ja tutustuin muihin maalipalloilijoihin, ulkomaalaisiinkin. Tein jopa yhden maalin Iso-Britanniaa vastaan, Jaakkola sanoo.

Aino Jaakkola ja Kaisa Penttilä ovat yhtä mieltä siitä, että naisten oma SM-turnaus on lajin tulevaisuuden kannalta erinomainen asia. Jaakkolallekin se toimii hyvänä lähtölaukauksena kotimaiselle sarjauralle. Myöhemmin syksyllä hän tekee ensiesiintymisensä Aistin paidassa avoimessa SM-sarjassa.

– Pitkän aikavälin tavoitteenani on päästä ensin naisten maajoukkueeseen ja lopulta pelaamaan paralympialaisiin, Jaakkola linjaa.

Maalipallon naisten SM-turnaus, Leppävaaran liikuntahalli, Espoo 10.–11.9.2022

Joukkueet: Aisti Inclusion (Vantaa), Aisti Open (Vantaa), Näpäjä Dinot (Lahti), O.P. Flying Ducks (Espoo), O.P. Juniors (Espoo)

Joukkueiden kokoonpanot Goalball.fi-sivustolla

Otteluohjelma

Lauantai 10.9.

  • 09.30 Aisti Inclusion–Aisti Open
  • 10.45 O.P. Flying Ducks–O.P. Juniors
  • 12.30 Näpäjä Dinot–Aisti Inclusion
  • 13.45 Aisti Open–O.P. Flying Ducks
  • 15.30 O.P. Juniors–Näpäjä Dinot
  • 16.45 O.P. Flying Ducks–Aisti Inclusion
  • 18.00 O.P. Juniors–Aisti Open

Sunnuntai 11.9.

  • 08.40 Näpäjä Dinot–O.P. Flying Ducks
  • 09.50 O.P. Juniors–Aisti Inclusion
  • 11.00 Aisti Open–Näpäjä Dinot
  • 13.00 Välierä 1: Alkusarjan 1.–Alkusarjan 4.
  • 14.10 Välierä 2: Alkusarjan 2.–Alkusarjan 3.
  • 16.15 Pronssiottelu
  • 17.30 Loppuottelu

Otteluita voi seurata Youtuben välityksellä

Lisätiedot turnauksesta Goalball.fi-sivustolta

Suomalaisen maalipallon 60-vuotishistoriikki löytyy täältä