- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Syyskokous valitsi uusia hallituksen jäseniä – Puheenjohtajana jatkava Sari Rautio: ”Ollaan yhdessä se muutos, joka halutaan”
Syyskokous valitsi uusia hallituksen jäseniä – Puheenjohtajana jatkava Sari Rautio: ”Ollaan yhdessä se muutos, joka halutaan”
28.11.2024
Suomen Paralympiakomitean sääntömääräinen syyskokous järjestettiin torstaina 28. marraskuuta 2024 Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa Helsingissä. Syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2025 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin erovuorossa olleiden hallituksen jäsenten seuraajat.
Hallituksen puheenjohtajaksi uudelleenvalittu Sari Rautio toivoi kokouksen avauspuheenvuorossaan yhteistyötä ja arvostamisen kulttuuria urheilujärjestökentälle:
– Meidän aikamme huutaa nopeita, yksinkertaisia ratkaisuja. Todellisuudessa kiire syntyy hätäilystä. Pitkäjänteinen työ, aito vuorovaikutus, kunnioitus ja yhteiset tekemiset kantavat niin urheilussa, liikunnassa kuin järjestötoiminnassakin. Ollaan yhdessä se muutos, joka halutaan. Paralympiakomitea on luotettu kehittäjäkumppani lajiliitoille, seuroille, järjestöille, kunnille, tulevaisuudessa myös hyvinvointialueille ja kaikille, jotka haluavat yhdessä edistää yhdenvertaista urheilua ja liikuntaa, toteaa puheenjohtaja Sari Rautio.
Toimintasuunnitelmassa vuodelle 2025 löytyy tuttua perustoimintaa, mutta myös uusia avauksia. Jo perinteeksi muodostunut Liikuntamaa järjestetään Tampereella apuvälinemessujen yhteydessä. Kisakalenterissa vuonna 2025 nähdään muun muassa kehitysvammaisille suunnatut Special Olympics -maailmankisat Torinossa, elinsiirtourheilun World Transplant Games MM-kisat Dresdenissä ja European Para Youth Games -nuorten kisat Istanbulissa.
Vastuullisuusohjelma suuntaa Paralympiakomitean toimintaa kohti yhteisiä tavoitteita
Syksyllä 2024 päivitetyt vastuullisuusohjelma, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja ympäristöohjelma suuntaavat ja ohjaavat Paralympiakomitean toimintaa läpileikkaavasti.
Vastuullisuuden viisi teemaa ovat hyvä hallinto, sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö, ympäristö- ja ilmastovastuu sekä reilu kilpailu, ja kaikkien osa-alueiden kehittäminen Paralympiakomitean henkilöstön ja verkostojen toiminnassa on painopisteenä tulevana vuonna.
Osana toimintaa ja kaikkia omia tapahtumia otetaan esimerkiksi käyttöön omalle yhteisölle muotoillut turvallisemman tilan periaatteet ja selkeät polut mahdollisten häirintätapausten käsittelyyn häirintäyhdyshenkilöiden avulla.
– Tavoitteemme vastuullisuuden saralla ovat jälleen selkeytyneet nyt kuluvan syksyn mittaan, ja pääsemme entistä tehokkaammin kehittämään toimintaamme niitä kohti. Päivitetty vastuullisuusohjelma ja uusi vastuullisuustyöryhmä ohjaavat työmme kehitystä, ja otamme työstettäväksi myös mittaamisen parantamisen, jotta pääsemme kertomaan konkreettisia tuloksia kehityksestämme, sanoo vastuullisuuden osalta toimintasuunnitelmaa esitellyt viestintäpäällikkö Jasmin Koskinen.
Talouden tiukkenemiseen varaudutaan, strategia päivitetään
Keväällä 2025 päivitetään Paralympiakomitean strategia. Syksyllä 2024 aiheesta on toteutettu kattava jäsen- ja sidosryhmäkysely, josta strategian päivitystyölle on saatu hyvät eväät. Paralympiakomitean kevätkokous päättää mahdollisista muutoksista asiakirjaan.
Paralympiakomitea varautuu tulevana vuonna vuoden 2026 valtion yleisavustuksen leikkauksiin. Ennakkotietojen mukaan leikkaukset voivat olla jopa 30 prosenttia. Leikkauksiin varaudutaan muun muassa toimintasäästöin, kilpailutuksin ja omavastuuosuuksien nostolla.
– Lähdemme päivitetyn strategian pohjalta kartoittamaan, mikä on ydintoimintaamme, ja mistä voidaan luopua. Haemme uusia kumppanuuksia ja tapoja tehdä asioita yhdessä, toteaa pääsihteeri Hilkka Pöyhönen.
Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2025 hyväksyttiin syyskokouksessa yksimielisesti, ja varsinkin Paralympiakomitean tavoitteelle ottaa – rahoituksen salliessa – vahvempaa roolia lajiliittointegraation tukemisessa ja vauhdittamisessa saatiin kokouksessa kannatusta.
Paralympiakomitean hallitukseen uusia jäseniä
Suomen Paralympiakomitean hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viisi jäsentä. Aina kesäparalympialaisten jälkeisessä syyskokouksessa valitaan uudelle nelivuotiskaudelle puheenjohtaja ja kolme jäsentä, joista yksi on urheilijavaliokunnan edustaja.
Tänä vuonna erovuorossa ovat olleet puheenjohtaja Sari Rautio sekä jäsenet Pia Julin, Jani Peltopuro ja Riikka Pyykkö, joiden paikkojen täyttämiseksi asetettiin vuoden 2024 kevätkokouksessa erillinen ehdollepanotoimikunta.
Puheenjohtaja Rautio valittiin jatkokaudelle yksimielisesti ja ilman vastaehdokkaita.
– Olen valtavan ylpeä saadessani jatkaa Paralympiakomitean puheenjohtajana, palvelutehtävässä yhdenvertaisen ja avoimen, urheilevan ja liikkuvan Suomen eteen, Rautio sanoo.
Myös Paralympiakomitean Urheilijavaliokunnan ehdollepanotoimikunnan kautta ehdolle tuoma urheilijaedustaja Antti Latikka hyväksyttiin hallitukseen yksimielisesti. Uimarina omalla urheilu-urallaan kilpaillut Latikka on tullut tänä syksynä uudelleenvalituksi Paralympiakomitean Urheilijavaliokuntaan ja marraskuusta 2024 eteenpäin sen puheenjohtajaksi.
Latikka on edustanut Suomea neljä kertaa paralympialaisissa ja lukuisia kertoja muissa arvokisoissa. Latikka on ollut jäsenenä Paralympiakomitean Urheilijavaliokunnassa vuodesta 2018 alkaen.
Kahden muun hallituspaikan osalta sen sijaan päädyttiin vaaliin, sillä jäsenehdokkaista avatussa keskustelusta hallituksesta itse erovuorossa oleva Special Olympics -johtoryhmän jäsen ja syyskokouksessa sekä Tampereen kehitysvammaisten tuki -yhdistystä että Tampereen Vihuri -urheiluseuraa edustanut Riikka Pyykkö nosti ehdollepanotoimikunnan ehdolle tuomien Niko Jakobssonin ja Anna Pasasen lisäksi kolmanneksi ehdokkaaksi Mika Hännisen.
Varatuomari Niko Jakobsson on perehtynyt urheilun eettisiin kysymyksiin. Hän on toiminut aiemmin urheilun luottamustehtävissä muun muassa Paralympiakomitean kurinpitolautakunnan jäsenenä, SUEK:n hallituksessa, Urheilun eettisessä neuvottelukunnassa ja Urheilun oikeusturvalautakunnassa. Hän on myös kirjoittanut artikkeleja urheiluoikeudesta, muun muassa epärehellisistä menetelmistä paraurheilussa, huippu-urheilun tukijärjestelmästä ja Paraurheilun luokittelujärjestelmästä.
Anna Pasanen on kokenut vertaiskuntouttaja ja vertaiskuntoutuksen koordinaattori. Samalla hän toimii esihenkilönä TAYSin muille vertaiskuntouttajille. Hän pelaa Paralympiakomitean lajiliittovastuulajia pyörätuolirugbya kilpatasolla ja toimii maajoukkueen kapteenina.
Hänninen taas on Special Olympics -johtoryhmän jäsen, jolle Special Olympics -voimistelijana kilpailevan tyttärensä Saga Hännisen urheilu-uran myötä kyseinen urheiluliike on sydäntä lähellä. Kokemusta edustustehtävistä on tullut myös suuren voimisteluseuran hallituksessa. Entisenä olympiapaikkaa tavoitelleena yleisurheilijana hän kertoo omaavansa ymmärrystä huippu-urheilun vaatimuksista.
Keskustelussa Hännistä kannatettiinkin usean kehitysvammayhdistyksen toimesta hallituksen jäseneksi, jotta Special Olympics -urheilulla säilyisi tärkeä edustuksensa Paralympiakomitean hallituksessa.
Vaalissa Hänninen keräsi 51 ääntä, Niko Jacobsson 43 ääntä ja Anna Pasanen 37 ääntä, joten Hänninen ja Jacobsson nimitettiin eniten ääniä saaneina hallitukseen.
Urheilijoilla huoli rahanjaon henkilöitymisestä
Suomea tähän mennessä kahdesti paralympialaisissa edustanut pöytätennispelaaja Aino Tapola toi syyskokoukselle terveiset Paralympiakomitean Urheilijavaliokunnan edustajana:
– Urheilijoilla on huoli, että huippu-urheilun rahanjako on nykyisellään henkilöitynyttä. Toiveemme on, että Paralympiakomitean hallitus tekisi ministeriöön ehdotuksen, että jatkossa juuri Paralympiakomitean hallitus vahvistaisi apuraha- ja tehostamistukiesitykset paraurheilijoiden osalta, eivätkä ne olisi yhden henkilön takana. Jos ministeriö näkee tarpeellisena paralajien oman edustajan Huippu-urheiluyksikössä, niin Paralympiakomitean hallituksella tulisi olla nimitys- ja valintaoikeus tämän henkilön osalta.
Paralympiakomitean syyskokous järjestettiin torstaina 28.11.2024 Helsingissä. Puheenjohtajana kokouksessa toimi toimitusjohtaja Juha Viertola.