- Etusivu
- Esteettömyys
- Esteettömyyskartoitukset ja -kuvailut
- Esteettömyyskuvailut
Esteettömyyskuvailut
Esteettömyyskuvailu
Esteettömyyskartoitusraportti on usein pitkä ja seikkaperäinen selostus esteettömyyspuutteista, joten se ei sellaisenaan sovellu verkkosivuilla julkaistavaksi. Esteettömyyskartoitusraporttia voi kuitenkin hyödyntää liikuntatilojen esteettömyyden esteettömyyskuvailun tuottamisessa esimerkiksi liikuntatilan verkkosivuille.
Esteettömyyskuvailu voi myös sisältää esteettömyyskartoitusraportista löytyviä teknisiä tietoja, kuten kynnysten tai portaiden korkeus jne. Tärkeintä on, että se on mahdollisimman tarkka, mutta samalla selkeä kuvaus liikuntatilan ominaisuuksista, koska asiakkaiden tai liikkujien tarpeet vaihtelevat. Alla kaksi erilaista mallia esteettömyyskuvailujen tekemiseen.
Ensimmäisessä ohjeessa on erilaisia apukysymyksiä, joihin vastaamalla voi esimerkiksi liikuntakerhon vetäjä laatia kerhoon tuleville esteettömyyskuvailun kerhon tiloista. Tämän ohjeen avulla esteettömyyskuvailun tekeminen edellyttää, että laatija tuntee tilan hyvin.
Toinen ohjeista hyödyntää kohteesta tehtyä esteettömyyskartoitusraporttia. Tätä ohjetta voi hyödyntää esimerkiksi koulutettu esteettömyyskartoittaja tehdessään kartoittamastaan tilasta esteettömyyskuvailua.
Esteettömien luontoreittien kuvailu
Luontoreitistä etukäteen saatava esteettömyystieto on tärkeää, jotta retkeä suunnitteleva saa tarvitsemansa tiedot kohteesta. Etukäteistiedon avulla retkeilijä voi arvioida soveltuuko retkikohde hänelle, ja miten retkelle tai reitille kannattaa varautua.
Esteettömyyskuvailun tekstiosuus kannattaa koota siten, että kuvauksessa on huomioitu erilaiset toimintarajoitteet, kuten liikkuminen, näkeminen, kuuleminen ja ymmärtäminen. Tietojen avulla esimerkiksi apuvälineellä liikkuva, avustajaa satunnaisesti arjessaan tarvitseva henkilö voi etukäteen pohtia millaisella apuvälineellä hän kohteessa pystyy toimimaan tai missä tilanteissa hän voi tarvita avustajaa. Vastaavasti viittomakielinen henkilö näkee, löytyykö kohteesta viitottuja opasteita ja näkövammainen henkilö, onko kohokarttoja tai ääniopasteita.
Esteettömyyskuvailun saavutettavuutta voi parantaa julkaisemalla sama teksti äänitiedostona, selkokielinen tiivistelmä, lisäämällä kohteesta alt-tekstein varustettuja valokuvia sekä julkaisemalla kohdetta kuvaavia videotiedostoja.