Esteettömyys

Liikuntatilojen esteettömyys

Esteettömästä ympäristöstä hyötyvät kaikki, mutta erityisen tärkeää se on liikkumis- ja toimimisesteisille sekä esimerkiksi ikääntyville ja lapsiperheille.

Rakennetun liikuntaympäristön esteettömyyttä tulee tarkastella monitahoisesti liikkumisen, näkemisen ja kuulemisen esteettömyyden sekä tilojen helpon ymmärrettävyyden näkökulmasta.

Liikuntapaikkojen suunnittelussa tulee huomioida liikkujien ja urheilijoiden lisäksi yleisö, ohjaajat ja muut tilassa toimivat henkilöt. Liikuntarakentaminen ja liikuntatilojen korjaukset edellyttävät paraurheilun ja soveltavan liikunnan erityispiirteiden ymmärtämistä.

Paras osaaminen liikuntatilojen esteettömyyden erityispiirteisiin löytyykin meiltä Suomen Paralympiakomiteasta.

Esteettömyyskartoitus, esteettömyysselvitys vai esteettömyyskuvailu – milloin valita mikäkin?

Katso oheisesta infograafista, mihin esteettömyyskartoitus, -selvitys ja -kuvailu on tarkoitettu ja mihin niillä pyritään.

Taulukko valintaperusteista.

Lue ja lataa käyttöösi infograafi PDF-versiona

Esteettömyyskartoitukset

Esteettömyyskartoituksessa tilojen toimivuutta ja turvallisuutta tarkastellaan kaikkien käyttäjien, kuten toimintarajoitteisten liikkujien, paraurheilijoiden, ohjaajien ja valmentajien sekä yleisön näkökulmasta. Rakennetussa ympäristössä esteettömyyttä tarkastellaan katkeamattomana ketjuna kohteeseen saapumisesta (ulkotilat) tiloissa toimimiseen (sisätilat).

Koulutetun kartoittajan tekemä liikuntapaikkojen esteettömyyskartoitus tuottaa tietoa esteellisistä kohdista, auttaa arvioimaan investointitarpeita, ja esteettömyyskartoituksen tuloksena syntynyttä raporttia voi hyödyntää esteettömyyskuvailun laatimisessa.

Esteettömyyskartoituksissa hyödynnetään Invalidiliiton aikoinaan kehittämää ESKEH-menetelmää. ESKEH-menetelmä on eri vammaryhmien esteettömyysnäkökulmat huomioiva, objektiivinen, yleispätevä ja luotettava menetelmä esteettömyyden kartoittamiseen.

Kartoituksen tuotoksena kartoituksen tilaaja saa kuvallisen kartoitusraportin, joka sisältää kehittämisehdotuksia esteettömyyden parantamiseen.

Tutustu kartoittamiseen käytettäviin lomakkeisiin ja malliraportteihin:

 

Lue lisää esteettömyyskartoituksen tekemisestä ja tilaa kartoitus liikuntapaikkaan tai luontokohteeseen

 

Esteettömyyskuvaukset

Esteettömyyskartoitusraportti on usein pitkä ja seikkaperäinen selostus esteettömyyspuutteista, joten se ei sellaisenaan sovellu verkkosivuilla julkaistavaksi. Esteettömyyskartoitusraporttia voi kuitenkin hyödyntää liikuntatilojen esteettömyyden kuvailemisessa esteettömyyskuvauksen tuottamisessa esimerkiksi liikuntatilan verkkosivuille. 

Esteettömyyskuvaus voi myös sisältää esteettömyyskartoitusraportista löytyviä teknisiä tietoja, kuten kynnysten tai portaiden korkeus jne. Tärkeintä on, että se on mahdollisimman tarkka, mutta samalla selkeä kuvaus liikuntatilan ominaisuuksista, koska asiakkaiden tai liikkujien tarpeet vaihtelevat. Alla kaksi erilaista mallia esteettömyyskuvausten tekemiseen.

Ensimmäisessä ohjeessa on erilaisia apukysymyksiä, joihin vastaamalla voi esimerkiksi liikuntakerhon vetäjä laatia kerhoon tuleville esteettömyyskuvauksen kerhon tiloista. Tämän ohjeen avulla esteettömyyskuvauksen tekeminen edellyttää, että laatija tuntee tilan hyvin. 

Ilman esteettömyyskartoitusta tehty esteettömyyskuvailumalli (pdf)

Toinen ohjeista hyödyntää kohteesta tehtyä esteettömyyskartoitusraporttia. Tätä ohjetta voi hyödyntää esimerkiksi koulutettu esteettömyyskartoittaja tehdessään kartoittamastaan tilasta esteettömyyskuvausta.

Esteettömmyskartoituksen pohjalta tehty esteettömyyskuvailumalli (pdf)

Esteettömyysselvitys

Esteettömyysselvitys on kirjallinen dokumentti suunnitteilla olevan uudisrakennuksen esteettömyydestä. Esteettömyysselvityksiä tekevät koulutetut esteettömyyskartoittajat, jotka ovat lisäksi kouluttautuneet lukemaan rakennuspiirustuksia. Esteettömyysselvitystä voidaan edellyttää esimerkiksi valtionavustushakemuksen liitteeksi.

Esteettömyysselvityslomake opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla

Luontokohteiden Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitus 

Luontokohteiden Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitus on luontokohteen omistajan tai ylläpitäjän työkalu, jolla pyritään parantamaan kohteen palvelutasoa. Koulutetun kartoittajan toteuttama esteettömyyskartoitus tuottaa tietoa kohteen esteettömyyden kehittämistarpeista ja auttaa kohteen esteettömyystason luokittelemisessa. Lisäksi Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitusta voi hyödyntää esimerkiksi esteettömyyskuvailun laatimisessa tai tuotettaessa markkinointimateriaaleja kohteista.

Kesällä 2024 julkaistut Reitit ja rakenteet -lomakkeet korvaavat aikaisemmat Luonto ESKEH -kartoituslomakkeet, joita oli 21. Paralympiakomitean sivuilta löytyvä uusi kokonaisuus sisältää 14 lomaketta. Uudistuksen myötä esteetön reitti ja vaativa esteetön reitti kartoitetaan nyt samalla lomakkeella. Niiden raja-arvot näkyvät Excel-lomakkeen lisätiedoissa.

Reitit ja rakenteet -lomakkeiden avulla kartoitetaan kohteesta saatava ennakkotieto, kuten kohteiden verkkosivut ja painetut esitteet, opastus, erilaiset reitit ohitus- ja kääntöpaikkoi­neen sekä pintamateriaalit samoin kuin reitin varrella olevat kohteet ja rakennelmat. Näitä ovat esimerkiksi taukopaikat, laavut, näköalatasanteet ja lintutornit.

Ohjeet Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitusten tekijöille on koottu Reitit ja -rakenteet -raporttiin (2024).

Luontoreittien esteettömyyskartoituslomakkeet ja opas kartoituslomakkeiden käyttöön

Esteettömien luontoreittien kuvailu

Luontoreitistä etukäteen saatava esteettömyystieto on tärkeää, jotta retkeä suunnitteleva saa tarvitsemansa tiedot kohteesta. Etukäteistiedon avulla retkeilijä voi arvioida soveltuuko retkikohde hänelle, ja miten retkelle tai reitille kannattaa varautua. 

Esteettömyyskuvailun tekstiosuus kannattaa koota siten, että kuvauksessa on huomioitu erilaiset toimintarajoitteet, kuten liikkuminen, näkeminen, kuuleminen ja ymmärtäminen. Tietojen avulla esimerkiksi apuvälineellä liikkuva, avustajaa satunnaisesti arjessaan tarvit­seva henkilö voi etukäteen pohtia millaisella apuvälineellä hän kohteessa pystyy toimi­maan tai missä tilanteissa hän voi tarvita avustajaa. Vastaavasti viittomakielinen henkilö näkee, löytyykö kohteesta viitottuja opasteita ja näkövammainen henkilö, onko kohokart­toja tai ääniopasteita.

Esteettömyyskuvailun saavutettavuutta voi parantaa julkaisemalla sama teksti äänitie­dostona, selkokielinen tiivistelmä, lisäämällä kohteesta alt-tekstein varustettuja valokuvia sekä julkaisemalla kohdetta kuvaavia videotiedostoja.

Päivitetyt ohjeet ja muistilistat esteettömyyskuvailun laatimiseen on koottu Suomen Paralympiakomitean Reitit ja -rakenteet -raporttiin (2024), luku 3.  

Malli esteettömän luontoreitin reittikuvaukseen (pdf)

 

Lisätietoa esteettömästä luontoliikunnasta ja luontoreittien kartoittamisesta löydät Luonto kaikille -sivuiltamme 

Yhteystiedot