Elämää rikastuttava pelipyörätuoli

Henri pelituolissa koripallo kädessä

Henri pääsi kokeilemaan pelipyörätuolia ensimmäisen kerran ala-asteikäisenä. Kokeilu synnytti rakkaan harrastuksen. Nyt 15-vuotias Henri on pelannut pyörätuolikoripalloa kuusi vuotta suurella intohimolla.

Henri oli aina haaveillut omasta harrastuksesta. Liikunnallisessa perheessä pikkuveljelläkin oli jo harrastus. Henrin äiti Tuija Kössö kertoo, kuinka kaikki alkoi ala-asteen liikunnan tunnilta.

- Koulussa oli todella hyvä liikunnanopettaja. Hän oli lainannut SOLIA:lta koripallon pelaamiseen soveltuvia pyörätuoleja tunnille. Henri pääsi koulussa kokeilemaan, ja samana päivänä kotiin tultuaan sanoi välittömästi, että alkaa harrastaa koripalloa.

Perheessä ei ollut tietoa pyörätuolikoripallon harrastusmahdollisuuksista. Harrastuspaikan etsiminen vaati työnsä. Lopulta mahdollisuus 9-vuotiaalle Henrille tarjoutui Validia-kuntoutuksen viikottaisista pyörätuolikoripallon kokeiluvuoroista.

- Siellä työnnettiin pyörätuoli alle, ja annettiin kotiinkin mukaan. Tuoli vei mennessään. Ja kun kaikilla muillakin oli sama väline, niin pääsi heti samalle tasolle muiden kanssa. Se oli ihan mahtavaa. Ilman kokeiluja olisi varmaan harrastus jäänyt.

Kokeiluista omaan välineeseen

Seuraavana vuonna oli edessä työläs prosessi. Henrille haettiin pelaamiseen soveltuvaa pyörätuolia omaksi. Kaikkiaan välineen hankkiminen oli noin vuoden prosessi.

Tuija kertoo perheen hakeneen vuonna 2015 Espoon kaupungilta välinettä vammaispalvelulain kautta harrastuksen mahdollistajaksi. Muitakin tukia kustannuksiin haettiin useita reittejä. Lopulta oma pyörätuoli saatiin tukien avulla hankittua.

Kaiken kaikkiaan Tuija kuvailee liikuntaa tukevien välineiden hankkimisen ja tiedon saamisen nykyisellään monimutkaiseksi ja hankalaksi. Kustannuksista puhumattakaan.

- Välillä Henrin isä rakentaa jotain apuvälineitä, jotta Henri pääsee kokeilemaan uutta lajia. Ja samoin on muovailtu vanhoja välineitä Henrin kasvaessa.

Tuija onkin erityisen kiitollinen välineiden kokeilumahdollisuuksista. Kaikenlaiset leirit ja kokeilupäivät ovat olleet mahtavia.

- Ollaan lainattu erilaisia välineitä SOLIA:lta ja Malikelta. Hienoa, että näitä on. Jos ei pääsisi näkemään ja kokeilemaan, niin olisi ihan mahdoton juttu.

Intohimo koripalloon

Henri kulkee jäykkien jalkojen vuoksi lyhyet siirtymät kepeillä ja pidemmät matkat pyörätuolissa. Urheilemisesta pyörätuolissa on tullut korvaamaton asia nyt seurassa koripalloilevalle Henrille.

-  Henri on kuuden vuoden pelaamisen jälkeen yhä täynnä intoa lajiin. Hän itse kokee saaneensa pelipyörätuolin myötä niin harrastuksen kuin urheilulajin. Hän tuntee itsensä täydeksi urheilijaksi.

Intohimo lajiin on valtaisa.

- Välillä hän käy aamuisin heittelemässä pihassa korista. Into pelaamiseen tosi kova ja myös halu menestyä lajissa. Hän on muun muassa käynyt pelireissulla Ruotsissa.

Tuija korostaa myös joukkuelajin tarjoamia ainutlaatuisia kokemuksia.

- Yhteenkuuluvuus ja ystävät ovat ihan mieletön tunne joukkuelajissa. Se on kuin isoa perhettä. Tämä on ehdottomasti elämää rikastuttava lisä!