Maailmankisat

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics -maailmankisat. Kesämaailmankisoihin on osallistunut viime vuosina noin 7000 urheilijaa ja talvimaailmankisoihin noin 2000 urheilijaa.

Kesä- ja maailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta parittomina vuosina.

Maailmankisoihin ei ole tulosrajoja, vaan kukin maa saa maapaikkoja kansainvälisen Special Olympics -järjestön harkinnan mukaan. Yhtenä kriteerinä on esimerkiksi miten aktiivisesti lajia harrastetaan kyseissä maassa. Itse kilpailuissa tasoluokitusjärjestelmä takaa kaiken tasoisille urheilijoille tasapuoliset mahdollisuudet kamppailla mitaleista. 

Lue lisää tasoluokittelusta

Katso maailmankisalajit, joissa Suomessa on tällä hetkellä Special Olympics -valmennustoimintaa

Seuraavat maailmankisat: Special Olympics -talvimaailmankisat Italian Torinossa

Special Olympics -talvimaailmankisat käydään 5.–17.3.2025 Italian Torinossa. Special Olympics Finland lähettää Suomen joukkueen – Sisujengin – kisoihin.

Kansainvälinen Special Olympics -järjestö on myöntänyt Suomelle seuraavat urheilijapaikat Torinon kisoihin (huom! muutokset urheilijapaikoissa ovat mahdollisia):

Alppihiihto

 • Miehet: 3 urheilijaa
 • Naiset: 5 urheilijaa

Maastohiihto

 • Miehet: 6 urheilijaa
 • Naiset: 4 urheilijaa

Taitoluistelu

 • Miehet: 1 urheilija
 • Naiset: 1 urheilija

Lumilautailu

 • Miehet: 1 urheilija
 • Naiset: 1 urheilija

Lumikenkäily

 • Miehet: 1 urheilija
 • Naiset: 1 urheilija

Salibandy

 • Miehet/Mixed, Unified-joukkue: 10 urheilijaa

Yhteensä

 • 34 urheilijaa

Joukkue tullaan nimeämään syksyllä 2024. Sekä yleisiin että lajikohtaisiin urheilijavalintakriteereihin voi tutustua täällä.

Syksyn 2023 ja syksyn 2024 välinen aika on urheilijoilla mahdollisuus antaa näyttöjä ja kertoa valmentajille halukkuudestaan osallistua Torinon talvimaailmankisoihin.

Lisätiedot maailmankisoista: joukkueenjohtaja Timo Pelkonen, puh. 050 596 5015, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Huom! VIRTUS-urheilijoilla (VIRTUS = entinen INAS) on kehitysvammaluokituksensa kautta oikeus osallistua Special Olympics -urheiluun sekä kansallisesti että kansainvälisesti, mutta Suomessa VIRTUS-urheilijoita ei pääsääntöisesti valita VIRTUS-luokitellussa lajissaan Special Olympics -maailmankisoihin. Tämä tieto kerrotaan urheilijan lähtiessä VIRTUS-luokitusprosessiin urheilijalle, urheilijan huoltajalle/tukihenkilölle ja henkilökohtaiselle valmentajalle.


Tue Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.

Special Olympics -kisojen valintakriteerit