Special Olympics

 

Mitä on Special Olympics?

Special Olympics on kehitysvammaisten urheilujärjestö, jonka tehtävänä on järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma, antaen heille mahdollisuuden säännölliseen harjoitteluun, kilpailemiseen sekä urheilun ilon jakamiseen ystävien, perheiden ja yhteisön kanssa.

Special Olympics -järjestön on perustanut presidentti John F. Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968. Järjestön toiminta on laajentunut yli 180 maahan eri puolille maailmaa. Toiminnan piirissä liikkuu yli viisi miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa harrastaen, valmentautuen ja kilpaillen yli 30 eri lajissa.

Special Olympics on tarkoitettu kaikille kehitysvammaisille henkilöille. Special Olympicsin kansainvälisten sääntöjen mukaan jokainen 8 vuotta täyttänyt kehitysvammainen urheilija voi osallistua Special Olympics -kisoihin. Urheilijan suorituskyky tai esimerkiksi mahdollinen liikuntarajoite tai -vamma eivät ole esteitä osallistumiselle Special Olympics -kisoihin.

Osallistuakseen Special Olympics -kisoihin urheilijalla ei tarvitse olla mitään virallista diagnoosia. Special Olympicsin artiklan 2 mukaan henkilöt joilla on kehitysvamma, kognitiivinen viive tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö voivat osallistua Special Olympics -toimintaan.

Special Olympicsin ja paralympialaisten suurin ero liittyy siihen, kenelle kisat ovat suunnattu. Special Olympics -kisat on kehitysvammaisille urheilijoille. Paralympialaisissa kilpailevat pääasiassa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat. Kesäparalympialaisissa on rajatulla lajiohjelmalla (yleisurheilu, uinti, pöytätennis) mukana myös kehitysvammaisia urheilijoita.

Special Olympics Suomessa

Special Olympics Finland on osa kansainvälistä Special Olympics -järjestöä, joka organisoi ympärivuotista urheilutoimintaa kehitysvammaisille henkilöille.

Suomessa toiminnasta vastaa Suomen Paralympiakomitea, jonka yhteydessä Special Olympics Finland toimii. Suomessa Special Olympics -urheilijoita on jo yli 20 lajissa!

Suuri osa Special Olympics -urheilijoista harjoittelee ja kilpailee oman lähialueensa urheiluseurassa. Lisäksi Special Olympics Finland järjestää yhdessä yhteistyötahojensa kanssa kaikille kehitysvammaisille urheilijoille avoimia valmennusleirejä vähintään kaksi kertaa vuodessa per laji.

Harjoittelemalla säännöllisesti ja osallistumalla aktiivisesti kotimaan leiri- ja kilpailutoimintan on mahdollista päästä kilpailemaan kansainvälisiin Special Olympics -kilpailuihin.