Harjoittelijana Suomen Paralympiakomitealla

Olen Elias, teknisen suunnittelun opiskelija Stadin ammatti- ja aikuisopistosta. Osana opintojani tulee suorittaa 4 viikon työharjoittelujakso, jonka pääsin ilokseni toteuttamaan Suomen Paralympiakomitealla. Seuraavaksi jaan, mitä harjoittelusta jäi minulle käteen.

Osallistuin mm. harrastusviikkoon, jonka aikana tuotimme julkaisuja Instagramiin yhdessä viestinnän ja markkinoinnin tuottajan kanssa. Harrastusviikon tavoitteena oli auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mieluisa harrastus. Lisäksi nuoria kannustettiin esittelemään viikon aikana omia harrastuksiaan.

Tämän johdosta esittelin julkaisuissa Reels-videoiden muodossa omaa harrastustani SPT-salibandya sekä muista innostavista harrastuksista bocciaa ja pyörätuolirugbya. Lisäksi tein toisesta harrastuksestani valokuvauksesta kuvakaruselli-julkaisun, jonka yhteydessä vinkkasin myös esteettömistä luontoreiteistä ja luontoliikunnan harrastamisesta.

Osallistuin myös Kuntoutuskeskus Validiassa pyörätuolirugbyturnaukseen, jossa olin toimitsijan tehtävissä kellottajana. Lisäksi olin mukana Matinlahden koululla järjestetyssä Para School Day -päivässä ratakelaussimulaattoripisteellä ohjaajan roolissa. Mielestäni ehdottomasti innostavin työtehtävä oli minun lajini eli SPT-salibandyn esittely Reels-videon muodossa.

Opin harjoitteluni aikana, että vammasta tai iästä riippumatta jokainen voi harrastaa liikuntaa omalla tavallaan. Sen lisäksi opin paljon viestinnästä olemalla kokouksissa, tapahtumissa ja sisällöntuotannossa mukana. Myös Word ja Excel tuli harjoittelun aikana tutuiksi, kun käytin niitä jonkin verran työtehtävissäni.

Urasuunnitelmanani on kahden vuoden päästä suunnitteluassistentiksi valmistuttuani työskennellä mahdollisimman paljon esteettömyyden parissa sekä olla mukana kehittämässä sitä mm. suunnittelemalla esteettömiä ympäristöjä tai jopa rakennuksia. Urheilu-uralla tavoitteenani on päästä pelaamaan SPT-salibandya maajoukkuetasolla.

Voisin myös ihan hyvin nähdä itseni tulevaisuudessa toimimassa paraurheilun taustatyönkin parissa, sillä olen itse paraurheilija ja olen viihtynyt tosi hyvin näiden hommien parissa tämän neljän viikon harjoittelun aikana.  

Suomen Paralympiakomitean työ on mielestäni erityisen tärkeää, koska jokaisella on oikeus harrastaa ja liikkua haluamallaan tavalla. Suomen Paralympiakomitea korostaa sitä esimerkiksi olemalla mukana paralympialaisissa, valmentamalla paraurheilijoita ja järjestämällä erilaisia harrastustapahtumia/-viikkoja. Myös Para School Day-päivät ovat tosi tärkeitä, sillä niin saa paljon näkyvyyttä paraurheilulle.

Haluaisin kiittää kaikkia tästä harjoittelusta ja mielenkiintoisista hommista, mitä minulle annettiin. Toimistossa oli hyvä ryhmähenki ja pääsin helposti mukaan joukkoon. Tunsin kuuluvani tähän ryhmään. Ihmiset olivat täällä ystävällisiä ja sain tehdä hommia oman aikatauluni mukaan. Missään vaiheessa ei ollut liikaa hommia ja ei myöskään tuntunut, että hommat loppuisivat kesken. Oli ilo ja kunnia olla täällä harjoittelussa. Toivottavasti palaamme joissain merkeissä myöhemmin.

Elias Ryökäs - Harjoittelija, tekninen suunnittelu